Komentara: 19
Pregleda: 9411

Zelena fontana želja u Subotici

22.03.2011. u 20:29h
Izvor: RTS
Zelena fontana želja u Subotici

Sudbina Zelene fontane u centru Subotice i dalje je neizvesna. Ovog leta sigurno neće raditi, a mogućnost da bi mogla biti srušena uznemirila je građane Subotice.

Zelena fontana izgrađena je 1985. godine od skupocene pečujske žolnai keramike i od tada je bila ukras Subotice, mesto gde su se turisti fotografisali, a maturanti kupali.

Danas je fontana prekrivena daskama. Stručnjaci kažu da je u velikoj meri oštećena i da iz napuklih cevi voda nekontrolisano otiče. Ovog leta verovatno neće ni biti puštena u rad, a čak se pominje i mogućnost njenog rušenja.

Kako prenosi RTS, mišljenje građana Subotice je nepodeljeno: rušenje fontane bilo bi katastrofa za Suboticu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je tik uz nju nekada stajala zgrada Narodnog pozorišta. Zgrada je pre nekoliko godina srušena, a nova nikako da se završi. "Ne bi valjalo da je ruše, nekako smo srasli sa njom", kaže jedna Subotičanka, ali je to stav većine njenih sugrađana.

U Direkciji za izgradnju grada, koja je zadužena za održavanje fontane, kažu da je keramika na fontani oštećena, jer je tokom proteklih decenija čišćena neodgovarajućim hemijskim sredstvima. Veći problem su, međutim, napukle podzemne cevi, zbog kojih voda nekontrolisano otiče i ugrožava okolne objekte.

"Njena potrošnja se u ta poslednja dva meseca povećala od tri do četiri puta. Njena prosečna potrošnja trebalo bi da bude između 160 i 200 kubika vode, u zavisnosti od vremenskih prilika. U poslednja dva meseca potrošnja se povećala čak na 850-900 kubika", objašnjava direktor Direkcije za izgranju grada Josip Kovač Striko.

Stručnjaci Direkcije za izgradnju grada ponudiće dva rešenja: jedno za sanaciju Zelene fontane, a drugo za izgradnju nove fontane skromnijih kapaciteta, ali koje podrazumeva rušenje stare. Na osnovu ta dva projekta, navodi Josip Kovač Striko, znaće se svi troškovi i grad će moći da se odluči za rešenje koje mu više odgovara.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 13 godina i 3 nedelje
Komentara: 19
Pregleda: 9411

Povezane vesti

Povezane teme

zelena fontana subotica

sudbina zelene fontane

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.