Komentara: 39
Pregleda: 9295

110 miliona dinara za rekonstrukciju Zelene fontane

08.05.2013. u 16:37h
Izvor: Agencija "Beta"
Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je danas da je za rekonstrukciju Zelene fontane u centru grada iz gradskog budžeta ukupno predviđeno 110 miliona dinara, od toga 50 miliona u 2013. godini i 60 miliona u 2014. godini.
110 miliona dinara za rekonstrukciju Zelene fontane

"Imajući u vidu da se radi o najznačajnijem gradskom prostoru i objektu koji je deo identiteta grada, uz konsenzus svih učesnika u koaliciji, donošenju konačne odluke prethodiće javna i stručna rasprava", rekao je Dulić agenciji Beta.

On je naglasio da keramika, kako se pokazalo, nije najpogodniji materijal za oblaganje fontana s obzirom na njenu erozivnost i podložnost klimatskim uticajima, kao i da postojeći projekat fontane, u arhitektonskom i estetskom smislu, odgovara granitu.

U Direkciji za izgradnju grada Subotice je, marta 2011. godine, rečeno novinarima da je keramika na fontani oštećena, jer je tokom proteklih decenija čišćena neodgovarajućim hemijskim sredstvima.

Veći problem su napukle podzemne cevi, zbog kojih je voda nekontrolisano oticala i ugrožavala temelje Gradske kuće i okolnih objekata.

110 miliona dinara za rekonstrukciju Zelene fontane

Zelena fontana nekada, i sada...

Prema rečima gradonačelnika Subotice, razmatraju se tri varijante za rekonstrukciju Zelene fontane.

Prvo rešenje predviđa rekonstrukciju fontane u postojećim gabaritima uz primenu pečujske Žolnai keramike i savremene vodne i svetlosne tehnike, a zbog lošeg stanja podzemnih instalacija i keramičke obloge, podrazumeva se izgradnja nove fontane uz prethodne radove na demontaži postojećeg objekta.

Dulić je rekao da bi drugo rešenje podrazumevalo oblaganja fontane pečujskom Žolnai keramikom ili zelenim granitom, kao i novo parterno uređenje Trga slobode, kako bi se glavni gradski trg prilagodio pešacima.

"Treća varijanta podrazumevala bi potpuno preuređenje Trga slobode sa drugačijim vodnim elementima i u ovom slučaju bi se do rešenja došlo na otvorenom urbanističko-arhitektonskom konkursu", rekao je on.

Dulić je istakao da je predviđeni rok za nabavku opreme i izvođenje radova godinu dana od dana sklapanja ugovora sa izvođačem koji će biti izabran putem javne nabavke.

110 miliona dinara za rekonstrukciju Zelene fontane

Zelena Fontana u centru Subotice je izrađena 1985. godine od "Žolnai" keramike iz Pečuja po projektu Svetislava Ličine. Fontana nije u funkciji od leta 2011. godine.

Izvor: Agencija "Beta"
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 39
Pregleda: 9295

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

zelena fontana subotica

rekonstrukcija zelene fontane

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.