• Pregleda: 4293

Zelena fontana nije prioritet gradske vlasti

Zelena fontana koja je nekada krasila centralni gradski trg u Subotici ne radi još od 2011. godine. Mogle su se čuti brojne priče kako od prethodnih tako i aktuelnih gradskih vlasti, prvo o njenoj sanaciji, zatim o rekontrukciji i izgradnji nove, međutim nekako je u poslednjih godinu dana sve utihnulo. I dok deo Narodnog pozorišta polako poprima svoje obrise, Zelenu fontanu više niko i ne spominje i već peto leto za redom dočekuje pokrivena daskama.
Zelena fontana nije prioritet gradske vlasti

Jedan od simbola Subotice, mesto odrastanja i susretanja, maturskih i venčanih fotografija bila je ponos svih stanovnika našeg grada. Pored Zelene fontane, obložene skupocenom ‘”žolnai” keramikom sa visokim vodoskocima, Subotičani su nalazili osveženje u toplim letnjim danima. Danas je pokrivena daskama, sa natpisima “zabranjen pristup” i postala je mesto koje svi zaobilaze. Privlači jedino vandale koji su išarali već vidno uništenu keramiku. Nekadašnja lepotica postala je ruglo Subotice, a čini se da će tako i ostati. Iako je prošle godine gradonačelnik Maglai najavio rešavanje pitanja za ovu godinu, ispostavilo se da ni ove godine nema sredstava za ovu namenu.

“Što se tiče zelene fontane ove godine sigurno ništa nećemo raditi na njoj, ja lično to i ne vidim kao priritet u vezi sa investicijama u Subotici. Ja to vidim kao investiciju onog momenta kada se odradi i fasada budućeg pozorišta. Ta fontana u ovakvom stanju u kavom se trenutno nalazi nije više u mogućnosti da se adaptira, niti popravi i moraće da se nađe jedno kompletno novo rešenje.“ rekao je Maglai. Kada su u pitanju sredstva koja su neophodna za izgradnju neke buduće fontane, gradonačelnik je izneo projekciju “To je investicija u vrednosti od 70 do 100 miliona dinara, naravno fontana se može praviti i za mnogo veći iznos, ali mislim da nema potrebe. Realno je da jedna lepa fontana, sa moderno tehnologijom i koja će se uklopiti u taj prostor, za ova sredstva se može realizovati.“

Direkcija za izgradnju Grada je još 2011. godine naložila obustavu rada Zelene fontane, jer je, zbog lošeg stanja cevi, koje se nalaze ispod dna same fontane, oticala velika količina vode, što je i zapečatilo njenu sudbinu, da bude potpuno srušena i da na njenom mestu bude izgrađena nova fontana, da li ista ili sasvim drugačija, još uvek nije izvesno. Kako je rekao direktor Direkcije, Peter Blau, postoje tri idejna rešenja, međutim, koje će biti odabrano, zavisiće od samog urbanističkog plana uređenja centra grada.

“Postoje projektni planovi za sve tri vrste radova, dakle povrat u prvobitno stanje, zatim povrat u prvobitno stanje sa drugim materijalom i parterno rešenje. Pošto se urabnistički plan ne bavi samom Zelenom fontanom, ali kompletan ambijent će možda diktirati konačno rešenje.” kazao je Blau.

Građani Subotice su prilično nostalgični kada je u pitanju jedan od nekadašnjih simbola grada, i uglavnom se slažu da na njenom mestu treba da stoji identična nova Zelena fontana.

“Meni je ovo pravo ruglo i žao mi je što već nisu nešto uradili sa fontanom. Godinama obećavaju, kako će je renovirati, pa kako će se praviti nova. Ovo nije Subotica što je nekad bila. Volela bih da se vrati stari sjaj fontane, to nam je simbol grada.” stav je jedna sugrađanke.

Zelena fontana je izgrađena 1985. po projektu Svetislava Ličine, i ove godine, 30. juna napunila bi trideset godina od stavljanja u funkciju. Međutim, nekadašnji ukras Subotice, svoj rođendan dočekaće kao ruina ostarela mnogo pre vremena, najvećim delom zahvaljujući neadekvatnom održavanju, ali i ljudskom nemaru. Jedino što je izvesno, jeste to da će biti srušena, a na njenom mestu izgrađena neka druga fontana, kada za to bude sredstava.

Izvor: RTV City

povezane teme

14
x Odgovori
Oskar popularnosti je prioritet broj 1.
. Odgovori
ma nece ni za 10 godina biti popravljeno :/
mislim zasto bi ? prizor fontane prekrivene daskama i srusenog pozorista je predivan,glavna turisticka atrakcija....
tetka Odgovori
Zato smo i tu gde smo jer svaka vlast ima svoje LIČNE prioritete! Nekada je lični prioritet jednog od bivših gradonačelnika bila izgradnja iste fontane. On je pao - pala i fontana.

I ako nije prioritet ali je ruglo centra grada i verovatno i potencijalna opasnost jer se po njoj šeta, skejtuje, skače i sl. Ako nije prioritet izgradnja nove možda bi se ova makar mogla ukloniti i na mesto nje privremeno zasaditi cveće dok neki novi gratski otac ne dođe sasvojimželjama i snovima!
alo Odgovori
A da je zatrpate ? samo pitam..
jasso Odgovori
Zasto se sad gospon Baic ne slikuje kod fontane,jer sad je zasio u veliku fotelju,odma iza naprednjaka,a ne radi nista za ovu fontanu,a onda je prozivo sve i svakoga i divanio da ce ako on udje u vlast,napraviti sve i svasta,a od tog jedan veliki sipak...
baper Odgovori
moze da se uradi daleko jeftinije ovi lupaju i zasto su pravljeni projekti ako se nezna kako ce da izgleda jos??? i to tri projektna plana!!!
AlwaysUltra Odgovori
Ispada da samo u SU nista ne moze da se popravi ili adaptira. Ja prosto ne verujem da ne mogu da poprave nekoliko cevi. Pa gde je u svetu srushena neka fontana radi izgradnje neke nove nakarade ??? Sa kakvim to vandalima na grbachi ovog grada zhivimo. Istina - sami smo ih birali pa se i ne mozemo zhaliti drugome ! Sto smo skuvali - to kusamo !
dama Odgovori
pa i resenja da se napravi je dao DS kad je vodio direkciju i vec bi napravili da je ostalo.pravicete DS od blata ova koalicija je nesposobna za grad
niko Odgovori
zatrpajte konacno vec tu fontanu.Mozete lepo aranziran plato sa klupama da se na tom mestu postavi slicno kao u N,S.Ucentru grada ionako nema gde da covek predahne i posedi samo u kaficima ili na malobrojnim klupama u parku
AlwaysUltra Odgovori
dama

Ma nemojte ! DS je sve uradio osim radova ? Sve sam sudje oprao i sporet izribao i gas odvrnuo i do prodavnice skoknuo samo nisam kupio povrce niti skuvao chorbu , jel tako ?? (i za to mi je trebalo 4-5 godina da "sve pripremim" osim samih radova)!
Sting Odgovori
A sta Vam je prioritet? Ima li prioriteta? Sa ovom koalicijom jedini prioritet je izmusti dobro grad... s obzirom da je nesposibna gradska vlast prioriteta nema!
novak Odgovori
@niko ma kakav plato da nam se skuplja olos tamo jos nam hfali mesto gde ce te moci da predahnete uz pivo ili rakiju kao u ns? Pogledaj problem sa alkoholom u subaji ajde da otvaramo pultove gde ce gradjani moci da se opuste uz pivo umesto u kaficima
karlo Odgovori
To se ne može popraviti jer je materijal od kojega je napravljen neodgovarajući za ove namene. Nigde na svetu nema fontane od Žolnai keramike, ne zato što se to niko nije setio, nego što njoj puca glazura prilikom smrzavanja pa se mora štititi od hladnog vremena, a to je kod nas pola godine. Vidimo na šta nam liči plava fontana pola godine - na plastenik za krastavce i paradajz. Granit, mramor, beton, rostfraj ili neki drugi otporniji materijali su prikladni. Ovo je za vaze i pećke. Plavu bi trebalo presvući sa slojem otpornog i prozirnog materijala. Ovako je jadno.
brana Odgovori
Pravite nas budalama ... opet ? NE TREBA vam projekat da je demontirate (razbijete ) , zatrpate zemljom i zasadite cveće, I to ove godine...odmah. Jako , jako sam je volela ali uništena je i postala ruglo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.