Komentara: 14
Pregleda: 5364

Zelena fontana nije prioritet gradske vlasti

25.06.2015. u 15:47h
Izvor: RTV City
Zelena fontana koja je nekada krasila centralni gradski trg u Subotici ne radi još od 2011. godine. Mogle su se čuti brojne priče kako od prethodnih tako i aktuelnih gradskih vlasti, prvo o njenoj sanaciji, zatim o rekontrukciji i izgradnji nove, međutim nekako je u poslednjih godinu dana sve utihnulo. I dok deo Narodnog pozorišta polako poprima svoje obrise, Zelenu fontanu više niko i ne spominje i već peto leto za redom dočekuje pokrivena daskama.
Zelena fontana nije prioritet gradske vlasti

Jedan od simbola Subotice, mesto odrastanja i susretanja, maturskih i venčanih fotografija bila je ponos svih stanovnika našeg grada. Pored Zelene fontane, obložene skupocenom ‘”žolnai” keramikom sa visokim vodoskocima, Subotičani su nalazili osveženje u toplim letnjim danima. Danas je pokrivena daskama, sa natpisima “zabranjen pristup” i postala je mesto koje svi zaobilaze. Privlači jedino vandale koji su išarali već vidno uništenu keramiku. Nekadašnja lepotica postala je ruglo Subotice, a čini se da će tako i ostati. Iako je prošle godine gradonačelnik Maglai najavio rešavanje pitanja za ovu godinu, ispostavilo se da ni ove godine nema sredstava za ovu namenu.

“Što se tiče zelene fontane ove godine sigurno ništa nećemo raditi na njoj, ja lično to i ne vidim kao priritet u vezi sa investicijama u Subotici. Ja to vidim kao investiciju onog momenta kada se odradi i fasada budućeg pozorišta. Ta fontana u ovakvom stanju u kavom se trenutno nalazi nije više u mogućnosti da se adaptira, niti popravi i moraće da se nađe jedno kompletno novo rešenje.“ rekao je Maglai. Kada su u pitanju sredstva koja su neophodna za izgradnju neke buduće fontane, gradonačelnik je izneo projekciju “To je investicija u vrednosti od 70 do 100 miliona dinara, naravno fontana se može praviti i za mnogo veći iznos, ali mislim da nema potrebe. Realno je da jedna lepa fontana, sa moderno tehnologijom i koja će se uklopiti u taj prostor, za ova sredstva se može realizovati.“

Direkcija za izgradnju Grada je još 2011. godine naložila obustavu rada Zelene fontane, jer je, zbog lošeg stanja cevi, koje se nalaze ispod dna same fontane, oticala velika količina vode, što je i zapečatilo njenu sudbinu, da bude potpuno srušena i da na njenom mestu bude izgrađena nova fontana, da li ista ili sasvim drugačija, još uvek nije izvesno. Kako je rekao direktor Direkcije, Peter Blau, postoje tri idejna rešenja, međutim, koje će biti odabrano, zavisiće od samog urbanističkog plana uređenja centra grada.

“Postoje projektni planovi za sve tri vrste radova, dakle povrat u prvobitno stanje, zatim povrat u prvobitno stanje sa drugim materijalom i parterno rešenje. Pošto se urabnistički plan ne bavi samom Zelenom fontanom, ali kompletan ambijent će možda diktirati konačno rešenje.” kazao je Blau.

Građani Subotice su prilično nostalgični kada je u pitanju jedan od nekadašnjih simbola grada, i uglavnom se slažu da na njenom mestu treba da stoji identična nova Zelena fontana.

“Meni je ovo pravo ruglo i žao mi je što već nisu nešto uradili sa fontanom. Godinama obećavaju, kako će je renovirati, pa kako će se praviti nova. Ovo nije Subotica što je nekad bila. Volela bih da se vrati stari sjaj fontane, to nam je simbol grada.” stav je jedna sugrađanke.

Zelena fontana je izgrađena 1985. po projektu Svetislava Ličine, i ove godine, 30. juna napunila bi trideset godina od stavljanja u funkciju. Međutim, nekadašnji ukras Subotice, svoj rođendan dočekaće kao ruina ostarela mnogo pre vremena, najvećim delom zahvaljujući neadekvatnom održavanju, ali i ljudskom nemaru. Jedino što je izvesno, jeste to da će biti srušena, a na njenom mestu izgrađena neka druga fontana, kada za to bude sredstava.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5364

Povezane vesti

Povezane teme

zelena fontana subotica

Direkcija za izgradnju grada Subotice

peter blau

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.