Komentara: 12
Pregleda: 5639

Kraj Zelene fontane ?

11.11.2010. u 16:48h
Izvor: RTV Yueco
<p>Zelena fontana u centru Subotice je dotrajala. Ovo nije novost, ali jeste novost najava da će do proleća biti odlučeno koja će joj biti sudbina. Ili će biti rekonstruisana, a to ko&scaron;ta kao da se gradi nova, ili će biti sru&scaron;ena a na njeno mesto postavljena nova, koja mora da zadovolji četiri kriterijuma: mora biti jednostavna, funkcionalna, trajna i jeftina - i sa aspekta gradnje i sa aspekta daljeg održavanja.</p>
Kraj Zelene fontane ?

Ovogodišnji maturanti su verovatno poslednja generacija koja je završetak srednje škole proslavljala "kupanjem" u zelenoj fontani. U toku su radovi na zazimljavanju 25-ogodišnje fontane, koja je u toku ove letnje sezone netragom "gubila" 1.000 litara vode u satu, a na njoj su radnici primetili pukotine promera 3 centimetra. Kada se na to dodaju činjenice da završni sloj na žolnai keramci nikada nije bio zapečen, te je stoga bio više podložan atmosferskim uticajima, zatim da je neadekvatno čišćena raznim hemikalijama kao da su upitanju kuhinjske pločice, te da je pre postavljanja četiri godine "skupljala prašinu" u predvorju Gradske kuće dolazimo do današnje dileme: ili će biti srušena, a na njeno mesto postavljena neka jeftinija i održivija nova fontana; ili će biti rekonstruisana, a to, ako uzmemo nezvaničnu cenu "plave fontane" od milion tadašnjih maraka, košta bar milion evra.

Zavod za zaštitu spomenika kulture i Direkcija za izgradnju grada u narednim mesecima bi trebali da reše ovu dilemu. Bude li zelena fontana rekonstruisana, osim što će to koštati kao da se gradi nova, i održavanje će biti papreno skupo. Za održavanje jedine dve fontane od žolnai keramike u svetu poreski obveznici plaćaju 6 miliona dinara godišnje. Ako se uzme rešenje o gradnji nove fontane, ona mora biti jednostavna, funkcionalna, trajna i jeftina - i sa aspekta gradnje i sa aspekta daljeg održavanja.

Ako se bude gradila nova, parterna fontana u obzir će biti uzeto i Narodno pozorište, jer je adaptacijom, rekonstrukcijom i dogradnjom zgrade teatra predviđena i otvorena scena, tako da treba položaj prilagoditi i ovim potrebama. Ukoliko dođe do toga, za utehu nam ostaje da ćemo i dalje biti jedini grad u svetu koji ima fontanu od žolnai keramike. Ukoliko, pak, dođe do obnavljanja zelene fontane, sve i da se obezbedi novac za ovaj poduhvat i dalje stoji problem zazimljavanja i održavanja. A to u ovom momentu znači da bi zimi imali dva plastenika oko Gradske kuće, jer ni jedna od ideja koje su iznošene u javnosti a tiču se iskorišćenja ovog prostora zimi - nije realizovana.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 5639

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.