Komentara: 20
Pregleda: 6834

Zaustavljanje rušenja gradskog jezgra

12.11.2015. u 17:25h
Izvor: Subotica.com
Većinom glasova danas je usvojen Predlog odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara da se zaustave svi procesi koji dovode do istorijskog jezgra grada, sa akcentom na rušenje stambenih zgrada u ulici Petefi Šandora.
Zaustavljanje rušenja gradskog jezgra

Kako je objasnio Bucko Đerđ, predsednik odborničke grupe SVM-a, za samo nedelju dana srušene su kuće porodica Budai i Torlai, stare skoro tri veka.

- Proverom dokumenata utvrđeno je da postoji dozvola za rušenje, saglasna sa planom iz 2005. godine, ali dozvola za izgradnju objekta još nije izdata i mi ne znamo da li će se stambeni objekat uklapati u okruženje starog jezgra grada - obrazložio je Bucko Đerđ. - Ovaj dom je 2013. godine doneo odluku da će se uraditi revizija svih planskih dokumenata koja podrazumevaju rušenje grada. To se, međutim, nije dogodilo te je u proteklom periodu bilo dosta promašaja i to više ne smemo da dozvolimo.

Zaustavljanje rušenja gradskog jezgra

Fotografija: Ulica Petefi Šandora (nedelja, 8. novembar)

Gradonačelnik Jene Maglai takođe smatra da se revizija planova mora uraditi, a da su dve sporne kuće Planom detaljne regulacije iz 2005. godine bile predviđene za rušenje.

- Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je jedini stručan i merodavan, dao je sve neophodne dozvole, a na nama je sada da ispratimo da investitor ispuni sve zahteve i da se novi objekat uklapa u okruženje – rekao je gradonačelnik. - Nisam tu da se bilo kome politički svetim, već da gledam na ono što je korisni gradu i svaka investicija i svaki novi objekat može gradu doneti dobro, ali se mora uklapati u okruženje. Takođe, moramo sprovesti odluku iz 2013. godine i proveriti postojeće planove.

Odbornici iz redova DS-a poručili su političkim oponentima u SVM-u da su ovo pitanje postavili sebi samima.

- Sve što je srušeno u gradu urađeno je u skladu sa odlukama iz 2002., 2005. i 2006. godine, čak je i staklena zgrada u Age Mamužića sagrađena na mestu stare kuće – podsetio je Slavko Parać. - Ovo što traže sprovode Zavod za urbanizam, Direkcija za izgradnju, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika na čijim čelima su ljudi iz SVM-a, tako da se izgleda obraćaju sebi samima a onda o tome treba i da rasprave međusobno.

Izvor: Subotica.com

34. sednica Skupštine grada Subotice

34. sednica Skupštine grada Subotice 34. sednica Skupštine grada Subotice 34. sednica Skupštine grada Subotice 34. sednica Skupštine grada Subotice 34. sednica Skupštine grada Subotice 34. sednica Skupštine grada Subotice 34. sednica Skupštine grada Subotice 34. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije

Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5

Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 6834

Povezane vesti

Povezane teme

Skupština grada Subotice

skupština subotice

sednica skupštine grada

gradska skupština

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.