Komentara: 20
Pregleda: 6169

Zaustavljanje rušenja gradskog jezgra

12.11.2015. u 16:25h
Izvor: Subotica.com
Većinom glasova danas je usvojen Predlog odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara da se zaustave svi procesi koji dovode do istorijskog jezgra grada, sa akcentom na rušenje stambenih zgrada u ulici Petefi Šandora.
Zaustavljanje rušenja gradskog jezgra

Kako je objasnio Bucko Đerđ, predsednik odborničke grupe SVM-a, za samo nedelju dana srušene su kuće porodica Budai i Torlai, stare skoro tri veka.

- Proverom dokumenata utvrđeno je da postoji dozvola za rušenje, saglasna sa planom iz 2005. godine, ali dozvola za izgradnju objekta još nije izdata i mi ne znamo da li će se stambeni objekat uklapati u okruženje starog jezgra grada - obrazložio je Bucko Đerđ. - Ovaj dom je 2013. godine doneo odluku da će se uraditi revizija svih planskih dokumenata koja podrazumevaju rušenje grada. To se, međutim, nije dogodilo te je u proteklom periodu bilo dosta promašaja i to više ne smemo da dozvolimo.

Fotografija: Ulica Petefi Šandora (nedelja, 8. novembar)

Gradonačelnik Jene Maglai takođe smatra da se revizija planova mora uraditi, a da su dve sporne kuće Planom detaljne regulacije iz 2005. godine bile predviđene za rušenje.

- Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je jedini stručan i merodavan, dao je sve neophodne dozvole, a na nama je sada da ispratimo da investitor ispuni sve zahteve i da se novi objekat uklapa u okruženje – rekao je gradonačelnik. - Nisam tu da se bilo kome politički svetim, već da gledam na ono što je korisni gradu i svaka investicija i svaki novi objekat može gradu doneti dobro, ali se mora uklapati u okruženje. Takođe, moramo sprovesti odluku iz 2013. godine i proveriti postojeće planove.

Odbornici iz redova DS-a poručili su političkim oponentima u SVM-u da su ovo pitanje postavili sebi samima.

- Sve što je srušeno u gradu urađeno je u skladu sa odlukama iz 2002., 2005. i 2006. godine, čak je i staklena zgrada u Age Mamužića sagrađena na mestu stare kuće – podsetio je Slavko Parać. - Ovo što traže sprovode Zavod za urbanizam, Direkcija za izgradnju, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika na čijim čelima su ljudi iz SVM-a, tako da se izgleda obraćaju sebi samima a onda o tome treba i da rasprave međusobno.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 6169
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
Skupština grada Subotice skupština subotice sednica skupštine grada gradska skupština
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.