Komentara: 30
Pregleda: 8797

Vujnović: Kuće koje se ruše u Subotici nisu pod zaštitom

10.11.2015. u 17:41h
Izvor: Agencija "Beta"
Arhitekta Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici Gordana Prćić Vujnović izjavila je danas da dve kuće koje su namenjene za rušenje u Ulici Petefi Šandora u tom gradu nemaju spomeničku vrednost i da mogu da budu srušene.
Vujnović: Kuće koje se ruše u Subotici nisu pod zaštitom

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) zatražio je prošle nedelje od Skupštine grada Subotice da inicira odluku da se stave van snage svi dokumenti koji omogućavaju radikalnu promenu tog dela grada, a koja će biti na dnevnom redu zasedanja lokalnog parlamenta u četvrtak, 12. novembra.

SVM je tada u saopštenju za javnost naveo da se “pojedine građevine koje su od velikog istorijskog značaja za grad ruše maltene krišom” i zatražio mišljenje stručnjaka Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika i Zavoda za urbanizam, odnosno odluke navedenih institucija koje su dovele do tog stanja.

Vujnović: Kuće koje se ruše u Subotici nisu pod zaštitom

Fotografija: Ulica Petefi Šandora (nedelja, 8. novembar)

Arhitekta Gordana Prćić Vujnović iz Međuopštinskog Zavoda rekla je da su u pitanju dve prizemne kuće koje su još u 19. veku bile predviđene za rušenje, jer je planirano da u tom delu grada budu jednospratnice.

“Mi ih nismo posebno zaštitili, jer kuće koje su u dotrajalom stanju ne stavljamo pod zaštitu da vlasnicima ne pravimo probeleme”, rekla je ona.

Na osnovu Rešenja od 24. februara koje je izdao Međuopštinski Zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici, a u koje je Beta imala uvid, navodi se da se sa urbanističkog aspekta mora voditi računa da se budući objekat uklopi među građevine u okruženju po dužini i po visini, kao i da prilikom projektovanja i izgradnje treba primeniti savremene materijale, kvalitetne i atestirane.

Gordana Prćić Vujnović navela je i da po poslednjem Generalnom planu iz 2006. godine ti objekti nisu bili vrednovani kao objekti od vrednosti, te se znalo da će kuće biti srušene.

Vujnović: Kuće koje se ruše u Subotici nisu pod zaštitom

Predsednik Gradskog odbora SVM Tivadar Bunford rekao je da se ta stranka zalaže za donošenje novog Generalnog plana na osnovu kojeg bi bilo zaustavljeno rušenje objekata u zaštićenom gradskom jezgru Subotice.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je javnost znala za rušenje ovih kuća pre više od godinu dana, Bunford je rekao da je on bio zatečen vešću o rušenju.

“Ulica je zatvorena zbog drugih radova i nekako je bilo čudno da se kuće ruše baš u trenutku kada je ulica zatvorena za saobraćaj”, objasnio je Bunford.

Vujnović: Kuće koje se ruše u Subotici nisu pod zaštitom

Na osnovu dokumentacije u koje je Beta imala uvid, Sekretarijat za građevinarstvo je 12. oktobra ove godine kompaniji DG izdalo Rešenje o izdavanju dozvole za uklanjanje pomenutih zgrada u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 prema priloženim i odobrenim projektima.

Fotografija: Ulica Petefi Šandora (nedelja, 8. novembar)

On je rekao da nije sumnjao u to da postoji dozvola za rušenje, ali po njemu kuće imaju vrednost jer je u pitanju “prava subotička ulica” sa parkom u kojem se nalazi spomenik Deže Kostolanjiju, zaštićena zgrada Gimnazije, kuća u kojoj je nekada živeo Jožef Terlei, a u toj ulici je rođen i pisac Geza Čat.

“SVM ne podržava rušenje istorijskog jezgra Subotice i s koalicionim partnerima, stručnjacima iz ove oblasti i medijima želimo da pronađemo najbolje rešenje za grad. Nova luksuzna zgrada sa 50 stanova i podzemnom garažom će skroz promeniti izgled ulice što znači novih 100 do 150 stanara i 100 vozila koji će opteretiti taj deo grada”, navodi on.

U povezanom albumu, u nastavku, možete videti fotografije sa lokacije u Ulici Petefi Šandora.

Izvor: Agencija "Beta"
Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 Srušeni objekti u Ulici Petefi Šandora broj 3 i 5
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 8797

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.