• Pregleda: 3109

Prebacivanje "penala" bivše i sadašnje vlasti

Najviše polemika na današnjoj sednici Skupštine grada izazvao je podatak da je iz gradske kase plaćeno 167 hiljada evra zbog kašnjenja u izgradnji vodovodnog sistema, za koje bivša i sadašnja vlast prebacuju odgovornost s jednih na druge.
Prebacivanje "penala" bivše i sadašnje vlasti

Prema izveštaju, zbog neizvršenih ugovornih obaveza prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj i kašnjenja u početku realizacije izgradnje Kolektora 2 i 7, grad je morao da plati „penale“ od više od 167 hiljada evra.

Prema rečima gradonačelnika, za tu situaciju odgovorni su oni koji su 2012. godine potpisivali ugovor jer su unapred znali da on ne može biti realizovan.

- Nadležni u JKP „Vodovod i kanalizacija" su savesno i pošteno i odgovorno radili svoj posao, procedura EBRD banke je takva kakva jeste, nažalost dugačka – rekao je gradonačelnik Maglai. - Kada je ugovor potpisivan, tačno se znalo da će ove obaveze nastati prema kreditnom zaduživanju i baš zbog toga išlo na ovakvo rešenje, a ne na na kamatne stope, jer bi one bile čak tri puta veće. Zbog toga treba obratiti pažnju prilikom sledećih sklapanja kreditnih aranžmana sa stranim bankama, kako se ne bi ponovo došlo u ovakvu situaciju.

Opozicija pak tvrdi da se sa početkom radova kasnilo zbog neaktivnosti preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ jer se dugo čekalo sa izborom konsultantske firme.

- Plaćanje penala je skandal, jer je u momentu potpisivanja ugovora već bila spremna projektna dokumentacija za raspisivanje tendera, ali kako se birao novi direktor i rukovodstvo te se godinama čekalo da se posao završi - istakao je Slavko Parać, predsednik odborničke grupe DS-a. - Zbog neodgovornog odnosa direktora i novih vlasti je došlo do plaćanja tih penala. Ja sam na to upozoravao pre godinu i po dana, a tim novcem se moglo  dosta toga uraditi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Always Ultra Odgovori
Da ponovim da je prijatelju , takodje profesoru koji takodje godinama tavori na ivici egzistencije , socijalna radnica ( da li na svoju ruku ili po uputstvu ) rekla da u gradskoj kasi ima jako malo novaca i da je upitna isplata jednokratne "pomoci" od 4000din. A vidimo kako se "nema" novaca - cak i na bacanje po putu i blatu ovog grada !

Cisto da se zna !!
Vesko Odgovori
Ako je kriva bivsa vlast, zasto nova vlast to nije na vreme reogoval i to ispravila, posto vise
od dve godine vrse vlast u ovom gradu.
ffilozoff Odgovori
Ponovo na sajtu. Uhapsiti sve koji su odgovorni za ovaj skandal i koji su od porezkih obveznika uzeli 167000eura!!! A kad nama fali 2000din za cistocu,saljete opomenu pred tuzbu!!! Trebaju nam IZBORI,da se pojavi neki MOST u Srbiji,sa mladim i ucenim ljudima,a ne metuzalemima koji su na vlasti ili pri vlasti 25 god. Takodje ispitati poreklo imovine svih koji su u politici od 1991. ako su jos zivi od bahacenja i zderanja,,,,
Always Ultra Odgovori
ffilozoff

Mislim da nisu godine u pitanju. Imali smo mladog i lepog (kako kome) Cedomira Jovanovica i njemu slicne pa vidimo ko su i sta su i uzivaju dok se mi mucimo na prosjackom stapu !

Treba nam batina , a ne izbori !!
nenad Odgovori
Dok se ne dogovorite 'ko je kriv, predlažem da se i bivšoj i sadašnjoj vlasti obustave svake daljnje isplate iz budžeta (plate i naknade) dok se u budžet ne vratii svih 167.000 eura.

Da radite kod privatnika sigurno bi morali nadoknaditi štetu.

Sve dok se ne vrati u budžet taj novac predlažem da subotičani ne plaćaju porez.
Još nam fali samo Mirko Bajić pa da iz budžeta uzme 350.000 dinara za privatnu firmu njegovog sina.
Ovo je kriminal koji je učinjen prema subotičanima.
Alisa u zemlji čuda Odgovori
@Always Ultra

S jedne strane jesu godine u pitanju, ali ako se iste sagledavaju isključivo u kontekstu činjenice da je neko "presvlačenjem (ili ne) kaputa" godinama opstajao uz ili na vlasti, a da mu je doprinos ako ne "pozitivna nula", onda - "u tragovima"!? Tako da ona poznata: "Bez starca nema...", u ovom slučaju ima dijametralno suprotno značenje. Mada se u politici ni mlađi baš ne mogu pohvaliti bog zna kakvim "zakucavanjem". Inače, ne bismo bili u ......., kao što, nažalost, jesmo! Što se za njih ne bi moglo reći, bilo da je Kurta ili Murta na vlasti. Do kakvog sledećeg "događanja naroda", pa Jovo nanovo.
stormwatch Odgovori
Gospodo iz gradske kuce....ajte vi lepo svako svojim putem jer ste jos jednom pokazali i dokazali da apsolutno niste sposobni ni za sta. Kako vas nije sramota da ovu vasu nesposobnost i fantasticnu nekompetentnost pripisujete bivsoj vlasti koja je otisla pre cetiri godine kada je pod vama fantasticnima i sposobnima u gradu 10x losije nego kada su oni drugi bili na vlasti.

BANDA!
srki Odgovori
ovi iz DS samo filozofiraju sta je trebalo a jedino sto su znali u njihovo vreme vlasti je da dizu kredite koje ce i nasi unuci isplacivati.
Panonija Odgovori
Izvinjavam se sto, izgleda, nisam dobro informisan o hapsenju bivsih, kao i ostavkama (a takodje i hapsenju) sadasnjih odgovornih za 167.000 E. Narednih dana ce se i to objaviti, jer smo mi pravna drzava i treba verovati u to. Inace, radi se o bezazlenoj cifri, koju ce suboticani vrlo rado platiti kroz poreze, recimo ekologiju, odvodnjavanje vazduha i druge gluposti. Vec smo nestrpljivi da nam jos nesto izmisle, kao porez za drzace bicikala u jednom mestu u Banatu itd. Subotica bi, npr., mogla uvesti porez na nezakonitosti, mito i korupciju itd., itd., ... Budzet bi bio takav, da bi Y krak sigurno bio zavrsen, za recimo, mesec dana. U tom kontekstu je i danasnje upozorenje nadleznih: Porez platiti do 15. 11. o. g. Pa znamo mi, trebaju li, trebaju pare ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.