Komentara: 50
Pregleda: 8122

SVM: Zaustaviti rušenje Subotice

07.11.2015. u 15:05h
Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Saopštenje Predsedništva Gradskog Odbora SVM u Subotici prenosimo u celosti.
SVM: Zaustaviti rušenje Subotice

S obzirom na nastalu skandaloznu situaciju, Predsedništvo Gradskog Odbor Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici na svojoj vanrednoj sednici, održanoj 7. novembra 2015. godine je donelo sledeće zaključke:

1) Predsedništvo Gradskog Odbora u Subotici traži od poslaničke grupe SVM da shodno zakonskim rokovima, u ponedeljak, 9. novembra do 10,00 časova predloži novu tačku dnevnog reda za sednicu Skupštine Grada, koja će se održati 12. novembra:

- da se prema toj tačci dnevnog reda, usvoji odluka Skupštine Grada o zaustavljanju procesa koji rezultira uništenjem istorijskog jezgra Subotice (rušenje kuća Terlei i Budai između Gimnazije i rodne kuće Geze Čata, u ulici Petefi Šandora), i da se stave van snage svi dokumenti, koji omogućavaju radikalnu promenu istorijskog jezgra grada.

2) Sa posebnim osvrtom na dosadašnja iskustva – ruševine na mestu kupatila Hajsler i korov u Gomboškom sokaku, slične pojave u ulici Pala Papa – kao i na suprotne procese usmerene ka očuvanju istorijskog jezgra grada, Gradski Odbor SVM u Subotici inicira da se unutar roka od dve nedelje, znači najkasnije do subote 21. novembra na javnoj tribini dostupnoj sredstvima informisanja, predstavnici političkih partija koje participiraju u rukovodstvu Subotice, izjasne o svom stavu u vezi arhitektonskog istorijskog nasleđa Subotice i da saopšte svoje stav o istorijskom jezgru grada.

3) Rušenje kuća Terlei i Budai, maltene krišom, takođe  i rušenje (zaštićene) zgrade Trošarine na Bajskom putu, i okolnost da rukovodstvo grada uređenje ulice Age Mamužića zamišlja kroz seču drveća koje je postalo simbol grada, Gradski Odbor SVM u Subotici zahteva da se javno objave mišljenja stručnjaka Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika i Zavoda za urbanizam, prikaz ranijih odluka navedenih institucija i pismenih odluka koje su dovele do ovog stanja, zatim se očekuje zauzimanje zvaničnog stava trenutnih rukovodilaca, direktora i upravnih odbora ovih institucija u vezi onih dokumenata, koji su rezultirali ovo stanje.

4) Gradski Odbor SVM u Subotici očekuje od Nacionalnog Saveta Mađarske Nacionalne Manjine da se koristi mogućnostima u  smislu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ali i iz principijelnih pobuda, jer ulaže više stotina hiljada evra donacija iz matice u obnovu zgrada i u fizionomiju grada koji je naš zajednički dom, od važnosti za sve Subotičane, a što čini istorijsko jezgro Subotice – naglašavamo, ne samo mađarskog karaktera – neka bez odlaganja zauzme stav u vezi neodrživog stanja povodom rušenja kuća Terlei i Budai i da učini sve što je u njegovoj moći da se proces zaustavi.                                                                  

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 50
Pregleda: 8122

Povezane vesti

Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.