Komentara: 14
Pregleda: 13110
Foto

Suđenje za ubistvo Tijane Jurić: Završna reč odložena za naredni petak

05.06.2015. u 10:09h > 14:14
Izvor: Subotica.com
Na današnjem glavnom pretresu protiv Dragana Đurića, okrivljenog za teško ubistvo i pokušaj silovanja devojčice Tijane Jurić, Sudsko veće odbilo je predlog odbrane da se za svedoka pozove psiholog Zvezdana Savić, koja je učestvovala u izradi veštačenja uračunljivosti i zahtev za novo psihijatrijsko veštačenje. Posle završetka dokaznog postupka, Tužilaštvo je promenilo otpužnicu i iz nje izbacilo reč „svirepost“, a ročište gde će biti iznete završne reči zakazano je za 12. jun.
Suđenje za ubistvo Tijane Jurić: Završna reč odložena za naredni petak

Odmah po početku ročišta, advokat okrivljenog Viktor Gostiljac, posle uvida u transkript prethodnog ročišta, zatražio je da se kao svedok pozove psiholog Zvezdanka Savić, jer po njegovom mišljenju, u njenom izveštaju ima niz protivurečnosti. Sudsko veće, na čijem čelu je sudija Gordana Kojić, predlog je odbilo je jer smatara da je psihološka analiza koja je data u potpunosti jasna, bez kontradiktornosti i potpuno dovoljna i za sud i za veštake koji su se izjasnili o psihološkom stanju okrivljenog.

Gostiljac je potom podneo zahtev da se njegov branjenik ponovo podvrgne psihološkom veštačenju a da to uradeni zavisni sudsko-medicinski tim sa Medicinskih fakulteta u Kragujevcu ili Nišu, jer su nalazi veštaka Specijalne zatvorske bolnice, po njegovom mišljenju nepotpuni, proitivrečni, nisu uzeli u obzir njegovu alkoholisanost, niti se razgovaralo sa porodicom... I ovaj zahtev je Sudsko veće odbilo, jer je ono što je izneto o duševnom stanju i shvatanju značaja učinjenog dela potpuno jasno i dovoljno za procenu uračunljivosti okrivljenog.

Zamenica Višeg javnog tužioca Mladenka Manojlović Gajin potom je ponovo pročitala optužnicu, u kojoj je posle iznošenja dokaznog materijala promenjen opis krivičnog dela, te je, na osnovu nalaza veštaka, iz nje izbačen element svireposti.

Na pitanje da li razume optužnicu, okrivljeni Dragan Đurić izjasnio se samo jednom rečju - „razumem“.

Kako za danas nije bila spremna završna reč odbrane, sud je uslišio zahtev Viktora Gostiljca da mu da dodatni rok za pripremu završne reči, te je sledeće ročište zakazano za idući petak 12. jun.

Suđenje za ubistvo Tijane Jurić: Završna reč odložena za naredni petak

- I pored toga što su odbijeni naši predlozi ja sam ipak zadovoljan, jer je Tužilaštvo promenilo svoju optužnicu i izbacilo elemen svireposti iz nje, s obzirom da to nije dokazano tokom glavnog pretresa a što bi moralo da ima uticaj na presudu – ističe Viktor Gostiljac.

Izbacivanje reči „svirepost“ iz optužnice po mišljenju Mira Orovića, advokata porodice Jurić, nema uticaja na pravnu kvalifikaciju krivičnog dela.

Suđenje za ubistvo Tijane Jurić: Završna reč odložena za naredni petak

- Ona je ostala ista, reč je o teškom ubistvu, član 114, tačka 5., a svirepost bi sud cenio samo kao otežavajuću okolnost i to je uvek služilo tome. Ta svirepost se ne može ni izbeći, ni zaobići, stajala ona u dispozitivu optužnice ili ne jer se iz odbrane okrivljenog viid da je on postupao na svirep način - objašnjava advokat Orović. - Tužilac od samog početka insistirana tome da je ubistvo počinjeno da bi okrivljeni prikrio krivično delo pokušaja silovanja.

Odlaganje davanja završne reči za porodicu Jurić znači produženje agonije.

Suđenje za ubistvo Tijane Jurić: Završna reč odložena za naredni petak

- Ne znam najiskrneije zašto smo danas došli, nisam pravnik i nadao sam se da će biti danas izrečena završna reč i da će napokon biti kraj, ali opet je odloženo – kaže Igor Jurić. - Nadam se da je idući petak kraj, da nema više šta da se odloži, zaista mi je toliko mučno da dolazim, svaki dolazak u sudnicu za mene je bolan i jedva čekam da se to završi.

Izvor: Subotica.com
Suđenje za ubistvo Tijane Jurić Suđenje za ubistvo Tijane Jurić Suđenje za ubistvo Tijane Jurić Suđenje za ubistvo Tijane Jurić Suđenje za ubistvo Tijane Jurić Suđenje za ubistvo Tijane Jurić Suđenje za ubistvo Tijane Jurić Suđenje za ubistvo Tijane Jurić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 13110

Povezane vesti

Povezane teme

Viši Sud Subotica

dragan đurić

tijana jurić

igor jurić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.