Komentara: 35
Pregleda: 23487

Počelo suđenje za ubistvo Tijane Jurić, optuženi priznao zločin - čeka se kazna

02.04.2015. u 10:22h > 17:17
Izvor: Subotica.com
U Višem sudu danas je održano pripremno ročište protiv Dragana Đurića (34), mesara iz Surčina koji je osumnjičen za teško ubistvo i pokušaj silovanja Tijane Jurić (15) iz Subotice. Oko pola 9 u zgradu Suda stigli su prvo Dragan Đurić, a zatim i Igor Jurić, Tijanin otac. Đurić se nije izjašnjavao o optužnici čime se držao prethodnih iskaza u kojima je priznao zločin.
Počelo suđenje za ubistvo Tijane Jurić, optuženi priznao zločin - čeka se kazna

Iako je još ranije bilo rečeno da će ročište biti održano i bez optuženog, odnosno da će biti dovoljno da se pojavi i njegov branilac, u zgradi Višeg suda u Subotici dovežen je i Dragan Đurić, jedini osumnjičeni u ovom slučaju, koji je priznao zločin i odveo policiju na mesto gde je bilo zakopano telo maloletne Tijane Jurić, dvanaest dana posle počinjenog ubistva.

Oko pola 9 u zgradu Višeg suda policijskom maricom je dovežen Đurić, a nekoliko minuta posle njega u zgradu Suda ušao je i Igor Jurić, otac tragično preminule Tijane. Nedugo zatim u ugradu Suda ušli sui Viktor Gostiljac, advokat odbrane i Miro Orović, zastupnik oštećne strane, porodice Jurić.

Počelo suđenje za ubistvo Tijane Jurić, optuženi priznao zločin - čeka se kazna

Prvo pojavljivanje Đurića pred pravosudnim organima Višeg suda u Subotici izazvalo je interesovanje većeg broja medija koji žele da isprate početak procesa i suđenja na koje se po mnogima i predugo čekalo.

Ispred i okolo zgrade Višeg suda u Subotici primetan je veći broj policijskih organa.

Počelo suđenje za ubistvo Tijane Jurić, optuženi priznao zločin - čeka se kazna

10:40 - Ročište je završeno, uskoro novi detalji

10:49 - Ročište je proteklo u miru i potpunom redu, a na njemu je pročitana optužnica, izneti su svi nalazi veštaka i dokazi koji će se koristiti u daljem toku suđenja. Optuženi se nije izjašnjavao o optužnici, nije negirao svoje prethodne iskaze u kojima je priznao krivicu.

11:33 - Nešto pre 11 časova, iz zgrade Višeg suda izašao je Đurićev advokat Viktor Gostiljac. On je rekao da je suđenje zakazano za 22. i 23. april i 4. i 5. maj, i ponovio da je zatražio izuzeće ovog suda, odnosno da se proces izmesti iz Subotice.

Gostiljac je rekao da smatra da je ovde sud pristrasan, i pod pritiskom javnosti, i da je se očekuje da sud donese najvišu kaznu, 40 godina zatvora za Đurića. Advokat okrivljenog je dodao da je Đurić već sve priznao, i da je sada samo pitanje kazne.

Počelo suđenje za ubistvo Tijane Jurić, optuženi priznao zločin - čeka se kazna

- "Poznato je da je do sada tri puta davao svoj iskaz i te iskaze neće menjati i zato ne idemo sa tezom da li je to učinio, već šta je učinio" – izjavio je Gostiljac neposredno po izlasku iz suda. - "Sudija je korektno vodila ročište, ali smo ponovili predlog za delegiranje drugog suda, jer je jasno da je cela javnost već projektovala kaznu od 40 godina za okrivljenog i da očekuje od suda da tu kaznu izrekne, bez obzira na rezultate glavnog pretresa. Ponovo sam uputio predlog i apelovao da ovaj sud se izdigne iznad takvog pritiska javnosti, ali to su sudije koje rade u ovom gradu i trebaće im dosta snage da donesu odluku koja mora biti pravna i zakonita, a ne da je donosi javno mnjenje."

Gostiljac je podsetio da je okrivljeni iskaze ranije davao u prisustvu branioca po službenoj dužnosti, da je u njima na detaljan način opisao šta se dešavalo, od trenutka kad je stupio u kontakt sa devojčicom do momenta kada je okrenuo auto i vratio se kući.

- "Na kraju je i odveo policiju na lice mesta i zato mi sada samo raspravljamo o pravnoj kvalifikaciji. On je pravni laik, on ne može da prizna ili ne, on je ispričao činjenično stanje" – dodao je Gostiljac.

Počelo suđenje za ubistvo Tijane Jurić, optuženi priznao zločin - čeka se kazna

11:59 - Posle prvog susreta sa ubicom njegove ćerke još jednom je sipana so na ranu, ali Igor i dalje veruje da će pravda pobediti i da će Đurić dobiti maksimalnu kaznu koja iznosi 40 godina.

- "Sam susret sa čovekom koji je to uradio mi je jako teško palo, ali sam još više ogorčen kada sam video kakav je čovek uništio jednu budućnost. Posle ovog dana ne mogu da se pomirim sa tim da nam takvi ljudi ubijaju decu, i još sam više uveren da se moraju se pooštriti sankcije za ovakva zlodela – istakao je Igor. - "Što se tiče „Tijaninog zakona“ ministar nam je obećao da će vrlo brzo biti gotov, jer da se reagovalo na vreme Tijana bi bila živa, imala bi traume, ali bi bila sa nama. Zbog toga se mora adekvatno reagovati, kao na primer, kada je mala Masa nestala kad se sva policija digla na noge i kad je došlo do srećnog ishoda."

Izvor: Subotica.com
Početak pravnog procesa za ubistvo Tijane Jurić Početak pravnog procesa za ubistvo Tijane Jurić Početak pravnog procesa za ubistvo Tijane Jurić Početak pravnog procesa za ubistvo Tijane Jurić Početak pravnog procesa za ubistvo Tijane Jurić Početak pravnog procesa za ubistvo Tijane Jurić Početak pravnog procesa za ubistvo Tijane Jurić Početak pravnog procesa za ubistvo Tijane Jurić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 nedelje
Komentara: 35
Pregleda: 23487

Povezane vesti

Povezane teme

Viši Sud Subotica

dragan đurić

tijana jurić

igor jurić

suđenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.