Komentara: 16
Pregleda: 7570

Slučaj "Sever": Veštak potvrdio da su radnici u pravu

06.05.2014. u 09:02h
Izvor: Dnevnik "Danas"
U desetogodišnjem sudskom procesu koji vode bivši radnici kompanije Sever protiv svoje nekadašnje firme zbog neisplaćenih zarada od 1997. do 2002. godine, prvi put se pojavio podatak koji proces može potpuno preokrenuti.
Slučaj "Sever": Veštak potvrdio da su radnici u pravu

Do sada je oko 200 radnika već izgubilo spor i po tom osnovu sud im je naložio isplatu svih sudskih troškova, koji u pojedinim slučajevima dostižu i više od hiljadu evra.

Glavni problem je inače bio u tumačenju završetka procesa privatizacije firme Sever, jer se prema tumačenju pravnika te firme i Apelacionog, nekih drugih sudskih instanci, taj datum poklapao sa danom registracije firme, 40 nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, odnosno da je to 9. februar 2005. godine, te da je svaki zahtev za nadoknadu plata podnet sudu nakon završetka tog roka u stvari zastareo. Radnici su pak tvrdili da se privatizacija ne završava sve dok se ne realizuje kupoprodajni ugovor.

Sudski veštak osnovnog suda u Subotici je na poslednjem ročištu nakon svega potvrdio stav radnika, ocenivši da se datumom završetka privatizacije može smatrati samo datum izvršenja investicionog ugovora, koji je bio sastavni deo kupoprodajnog ugovora, a to je 15. jul 2010. godine.

Upravo je pogrešno tumačenje zastare predmeta mnoge bivše radnike dovelo u tešku materijalnu situaciju, najpre zbog gubitka posla, a zatim i zbog visokih sudskih troškova, koji su za mnoge bili neisplativi.

U Udruženju građana "Solidarnost", koje zastupa ove radnike, navode da je to dovelo i do nekih pojedinačnih tragedija, te da je čitav proces traženja pravde preskupo koštao nekoliko stotina radnika Severa. Nakon procene veštaka, očekuje se da ipak odluka suda bude drugačija, a u Solidarnosti poručuju da će, ukoliko se sud ponovo ogreši o radnička prava, pravdu nastaviti da traže i na Ustavnom, ali i pred međunarodnim sudovima.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 7570

Povezane vesti

Povezane teme

radnici Severa

Otkazi u Severu

prodaja severa

akcije severa

fabrika sever

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.