Komentara: 20
Pregleda: 4773

UG „Solidarnost“: Bivši severaši po pravdu idu u Strazbur

25.03.2014. u 13:22h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici Udruženja građana „Solidarnost“, koji zastupaju interese bivših radnika „Severa“ kojima nikada nisu isplaćene zaostale zarade iz perioda od 1997. do 2002. godine, izjavili su da će, ukoliko i Ustavni sud, nakon Osnovnog suda u Subotici i Apelacionog u Novom Sadu, proglasi potraživanja 450 bivših severaša zastarelim, pravdu potražiti na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
UG „Solidarnost“: Bivši severaši po pravdu idu u Strazbur

- Ne verujem da u Evropi postoji normalna zemlja u kojoj je moguće da radnik ne dobije ono što je zaradio svojim radom. Ali, nažalost, srpski sudovi smatraju da je to normalno, što je potvrđeno na slučaju „Severa“, čije rukovodstvo je pomilovano iako je bilo u obavezi da plati radnicima zaostale dugove. Došlo je do toga da mnogi od 450 ljudi, koji su ostali bez posla i nemaju šta da jedu, dobijaju rešenja da plate od 60 do 150 hiljada dinara na ime sudskih troškova. Bilo je i samoubistava zbog ovoga. Sada je ceo slučaj na Ustavnom sudu, i nadamo se da će tamo pravda da pobedi. U suprotnom, odmah ćemo se obratiti sudu u Strazburu – rekao je Mikloš Olajoš Nađ iz Udruženja „Solidarnost“, na današnjoj pres konferenciji.

On je dodao da takav odnos rukovodstva „Severa“, koje je na čelo kompanije došlo nakon privatizacije, ne čudi, kada se ima u vidu da je slično postupano i sa zaposlenima koji su ostali na svojim radnim mestima.

- Nedavno smo došli do dokumentacije iz 2009. i 2010. godine, koja na najbolji način svedoči o tome kako se ponašalo rukovodstvo „Severa“ U decembru 2009. godine je svim radnicima data ultimativna ponuda za smanjenje zarade za januar, mart i maj 2010. godine, uz pretnju da će oni koji to ne prihvate biti otpušteni. U maju te godine, dakle kada su radnicima smanjene plate, i kada njihova primanja nisu prelazila 30. hiljada dinara, tadašnji direktor Savo Mitrović je dobio naknadu u bruto iznosu od 1,95 miliona dinara. Mislim da je svakui komentar suvišan – rekao je Mikloš Olajoš Nađ i tu tvrdnju je dokumentovao kopijom obračuna zarade za tadašnjeg direktora.

Predstavnici „Solidarnosti“ su uputili podršku i malim akcionarima „Agrokombinata“ i zatražili od nadležnih organa da se nešto uradi po pitanju brojnih krivičnih prijava protiv odgovornih za propast jednog od najvećih i najuspešnijih poljoprivrednih kombinata bivše Jugoslavije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 20
Pregleda: 4773

Povezane vesti

Povezane teme

privatizacija atb server

udruženje solidarnost

privatizacija

fabrika sever

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.