Komentara: 0
Pregleda: 4167

U "Severu" 175 otkaza

28.03.2009. u 11:21h
Izvor: Blic
<p>U fabrici elektromotora &bdquo;Sever" jo&scaron; 175 radnika je progla&scaron;eno tehnolo&scaron;kim vi&scaron;kom. Njima je saop&scaron;teno da od 1. aprila ne dolaze na posao, a kao razlog menadžment je naveo restrukturiranje firme.</p>
U "Severu" 175 otkaza

„Sever" od 2005. godine posluje u sastavu poslovnog sistema „ATB Austrija", a od tada ovo je čak 10. program rešavanja viška zaposlenih, u kojima je bez posla ostalo 1.300 radnika.


Ilija Tulumović, predstavnik Samostalnog sindikata u „ATB Sever", kaže da su pravne službe viših sindikalnih organa utvrdile niz propusta u najnovijem programu, te je od generalnog direktora Ernsta Brunera zatražio da se on u potpunosti obustavi. U suprotnom, najavljena je i mogućnost tužbe protiv poslodavca.
- Prema Zakonu o radu, program rešavanja viška zaposlenih ne može biti realizovan pre nego što se dostavi pismeno obrazloženje za svakog radnika, a nije ni precizirano do kakvih organizacionih promena je došlo, što je takođe obavezno. Potpuno je nelogično da se otpušta veliki broj zaposlenih na određeno vreme, dok oni koji rade na određeno ili preko neke zadruge zadržavaju pozicije u kompaniji. Tražimo od poslodavca i da posluša preporuke Vlade Srbije, da uvede kraće radno vreme ili manje zarade, kako bi se sačuvalo što više radnih mesta. Takođe, novi talas otpuštanja dovešće do značajnih poremećaja u procesu proizvodnje - ističe Tulumović.
Za otpuštene radnike predviđene su minimalne otpremnine, prema Zakonu o radu, što je izazvalo dodatno nezadovoljstvo. Ernst Bruner, generalni direktor „Severa", na sastanku sa sindikalcima je rekao da u budućnosti više neće biti otpuštanja, „jer je donet poslovni plan da se razvijaju pumpe i reduktori, te da se vrše poslovi remonta, što podrazumeva angažovanje svih radnika koji su ostali u kompaniji".
- U poslednjem programu rešavanja viška zaposlenih stoji da će se restrukturiranje nastaviti i kasnije što, ipak, izaziva strah od novih otpuštanja. Radna atmosfera u kompaniji je veoma mučna, ljudi su očajni i bezvoljni, nedostaje im moral, javlja se sumnja u državu, ali i sindikate, a poljuljana im je i vera u budućnost. Otpušteni radnici i njihove porodice ostaju bez sredstava za život, a čak je i jedna samohrana majka sa troje dece proglašena viškom. Imali smo u januaru gotovo 2.000 sati prekovremenog rada, što je kapacitet 10 radnih mesta. Sigurno da ima još dosta prostora da se smanji broj onih koji će ostati bez posla - kaže Ilija Tulumović.
On je dodao da će na sastancima sa menadžmentom kompanije tražiti da se otpremnine povećaju, što bi moglo uticati na broj onih koji dobrovoljno odlaze iz „Severa".
- Država se mora uključiti u rešavanje naših problema, kao što je to činila u kragujevačkoj „Zastavi". To znači da svi oni koji ostanu bez posla budu pet godina zaštićeni na tržištu rada, kao i da deo otpremnina obezbedi država, a deo poslodavac - kaže Tulumović.

 

 

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4167

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.