Komentara: 16
Pregleda: 4773

"Severaši" opet ostali bez plata

04.12.2012. u 10:21h
Izvor: Politika Online
Blizu hiljadu bivših radnika Fabrike elektromotora „Sever“ oseća se prevarenim jer nisu dobili pravednu nadoknadu za to što im je pet godina umanjivana plata u ovom kolektivu. Bivši „severaši“ ne samo što nisu dobili nazad svoju zaradu, koja im je od 1997. do 2002. bila manja za petinu, nego mnogi moraju i da se zaduže da bi platili sudske troškove.
"Severaši" opet ostali bez plata

Nekadašnji radnik pogona livnice u „Severu“ Aleksa Rakanović ima penziju od 30.000 dinara, a u roku od tri meseca treba da plati sudske troškove u visini od 60.000.

– Tužbu protiv „Severa“ podneo sam 29. avgusta 2008, ali je ona odbijena na Osnovnom sudu u Subotici, što je i potvrdio Apelacioni sud u Novom Sadu, jer se smatra da je poslednji rok da tražimo svoje zarade pre zastarevanja bio 10. februar 2008 – kaže Rakanović za „Politiku“.

Doduše, Rakanović kaže da nije ni znao da se žalio na prvostepenu presudu, da je to sve uradio advokat Laslo Čizmar, koji je zastupao većinu bivših radnika „Severa“ te da nije ni znao za odluku Apelacionog suda, pa su sada sudski troškovi u visini dve penzije.

Penzionisani knjigovođa Ana Rožumberski je u nešto boljoj poziciji, ona će dobiti oko 18.000 dinara na ime neisplaćenog iznosa do pune zarade. U stvari, kako nam je Ana objasnila, ona se odazvala pozivu „Severa“ da bivši radnici dođu da se nagode o isplati razlike u plati.

– Otišla sam i ponudili su mi 60.000 dinara. Pošto sam znala da nam je plata tih godina bila manja za oko 20 evra, tražila sam odgovarajući iznos, a to je 1.200 evra. Prihvatili su moj zahtev i trebalo je da mi isplate 120.000 dinara, ali sada sam dobila obaveštenje o tome da treba da platim sudske troškove 100.500 dinara, jer sam pre toga tužila „Sever“ i imala ročište – kaže Ana. Zbog svega toga oseća se prevarenom, pošto je njena tužba glasila na iznos od 280.000 dinara, što je zbir neisplaćene razlike u zaradi, sudskih troškova i kamate. Ona je „Sever“ tužila još 2005, a tek sada je došlo do ovog za nju nepovoljnog rešenja, iako je, u stvari, njeno potraživanje priznato.

Nezadovoljni odlukom Apelacionog suda kojom im se odbija pravo na nadoknadu zaostalih zarada jer su njihova potraživanja zastarela, 12 bivših radnika „Severa“ uputilo je žalbu Ustavnom sudu Srbije. Među njima je i Milan Svilar, inženjer i jedan od bivših direktora pogona elektromotora.

– Smatramo da je i osnovni i apelacioni sud odluku temeljio na irelevantnom, tj. pogrešnom dokazu. Oni su prihvatili izjavu Centra za tendere pri Agenciji za privatizaciju da je privatizacija „Severa“ završena 10. februara 2005, dok mi smatramo da je privatizacija okončana 15. jula 2010. nakon što je Agencija kupcu firmi „A-tek“ iz Austrije dala rešenje da je ispunila sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora i da je vlasnik fabrike – kaže Svilar za „Politiku“.

Zbog teške materijalne situacije, poslovodstvo „Severa“ je 1997. dogovorilo sa sindikatom i svim zaposlenima da im se umanje zarade za petinu, ali se taj dug fabrike prema radnicima evidentira u poslovnim knjigama, uz obavezu da će biti isplaćen kada se firma oporavi. U tenderu za prodaju „Severa“ stajala je i obaveza kupca da radnicima nadoknadi ovu razliku u zaradi, ali „severaši“ nikada nisu dobili razliku do punog iznosa zarade. Zbog toga su masovno odlučili da tuže „ATB Sever“, naziv firme nakon privatizacije, i hiljade tužbi zatrpalo je tokom 2007. i 2008. Osnovni sud u Subotici. Tada se nagađalo da ukoliko Sud potvrdi pravo radnika na nadoknadu neisplaćenog punog iznosa zarade, to bi ukupno moglo da iznosi nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona evra. U međuvremenu, ovog leta, „Sever“ je pozvao radnike koji su ih tužili da dođu da se nagode oko isplate razlika, ali je udruženje „Solidarnost“ koje okuplja većinom bivše radnike te fabrike upozorilo da se radnicima ne nudi pun iznos nadoknade. Ovo udruženje upozorava i da je zbog odbijanja suda da im se prizna ova zarada, kao i nagodbi sa radnicima, njima umanjena i osnovica za penziju.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 4773

Povezana vest

Povezane teme

radnici Severa

fabrika sever

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.