Komentara: 5
Pregleda: 4377

Rasprodaja ATB Severa?

15.11.2010. u 20:35h
Izvor: RTV Yueco
<p>ATB Sever oglasio je prodaju nekoliko svojih poslovnih jedinica i celina. Na prodaju su Livnica u Čoki, Industrija motora, pumpi i reduktora u Subotici, ma&scaron;ine vredne preko 1,7 miliona evra, poslovni, ugostiteljski i sportski kompleksi. Ova prodaja je ogla&scaron;ena nakon &scaron;to se u hrvatskoj javnosti pojavila infomacija da je većinski vlasnik ovog nekada&scaron;njeg subotičkog giganta A-Tec industries - u stečaju, i to trećem najvećem u istoriji Austrije.</p>
Rasprodaja ATB Severa?

Poslednjeg dana 2004. godine potpisan je ugovor između republike Srbije i ATB Austria o kupoprodaji Sever Holdinga. U kupoprodajnom ugovoru vrednom 4,1 milion evra predviđeno je da u roku od pet godina preduzeće ne sme biti prodato trećem licu, i da mora zadržati kontinuitet proizvodnje. Ovaj rok istekao je poslednjeg dana prošle godine. Jedanaest meseci kasnije u dnevnoj štampi osvanuo je oglas u kojem se na prodaju nudi nekoliko poslovnih celina ovog preduzeća: Livnica u Čoki sa kompletnom imovinom, proizvodnim programom, mašinama, uz preuzimanje 65 zaposlenih; Industrija motora, pumpi i reduktora u Subotici sa kompletnom imovinom, pravom proizvodnje, kompletnim mašinama, uz preuzimanje 185 zaposlenih; poslovni objekat u Subotici, "Metalija" u Subotici; oprema za namotavanje statora po minimalnoj ceni od preko 1,7 miliona evra, ugostiteljski kompleks na Paliću i stadion FK "Sever" u Subotici. U Udruženju malih akcionara ATB Severa "Solidarnost" kažu da su ovaj scenario i očekivali.

Vanredna sednica Skupštine akcionara ATB Severa biće održana 23.novembra, a na njoj će biti donošeta Odluka o organizovanju ATB Sever kao društva sa ograničenom odgovornošću. U pozivu koji je objavljen na sajtu Beogradske berze ne navode se razlozi za ovakvu odluku. Berzanski stručnjaci kažu da se ovakve odluke donose radi racionalizacije troškova.

Većinski vlasnik ATB Severa, ATB Austria, posluje u sastavu A-Tec Industries. Ovaj koncern nalazi se u teškim finansijskim problemima i prijavio je postupak za sanaciju, objavljeno je pre dvadesetak dana u Beču. Prema informacijama koje su se pojavile u hrvatskim medijima, stečaj austrijskog koncerna A-Tec prijavljen je 20.oktobra Trgovinskom sudu u Beču. Kako se navodi, reč je o trećem najvećem stečaju u istoriji Austrije. A-Tec ima gubitak od 677 miliona evra, a postavljena su tri stečajna upravnika. Ni ovoga puta od nadležnih iz ATB Severa, iako smo još pre dvadesetak dana poslali spisak pitanja, nismo uspeli da dobijemo izjavu na temu dalje sudbine nekada jednog od najvećih subotičkih kolektiva.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4377

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.