Komentara: 5
Pregleda: 3340

U "Severu" višak 200 zaposlenih

27.07.2009. u 21:20h
Izvor: Blic
U "Severu" višak 200 zaposlenih

Ilija Tulumović, predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji ATB "Sever", zatražio je od rukovodstva firme da do 29. jula donese oduluku o odustajanju od sprovođenja programa rešavanja viška još 200 zaposlenih koji bi se od septembra našli na ulici. On je ujedno najavio da će zatražiti pomoć nadležnih organa Republike Srbije kako bi bila zaštitićena prava radnika.

- Uputili smo 21. jula dopis rukovodstvu kompanije i još čekamo odgovor. Tražimo hitni sastanak sa poslodavcem i želimo da saznamo razloge zašto se čak 11. put od privatizacije otpušta po nekoliko stotina radnika.

Proglašenje viška zaposlenih ne može se sprovoditi u vreme masovnih godišnjih odmora jer se po zakonu i kolektivnom ugovoru u takvoj situaciji ne može menjati status zaposlenih. Takođe, želimo da nam se jasno kaže kakva je strategija i kakvi su planovi vlasnika "ATB Austrija" prema našoj firmi - istakao je Ilija Tulumović.

Od privatizacije do sada bez posla je ostalo 1.200 radnika "Severa", a nakon novog talasa otpuštanja broj zaposlenih će biti sveden na svega 790. Poslednji program rešavanja viška zaposlenih u fabrici elektromotora sproveden je u martu ove godine, kada je 175 radnika dobilo otkaze, a generalni direktor "ATB Severa" Ernst Bruner tada je istakao da više neće biti otpuštanja "jer su preostali radnici potrebni kako bi zacrtani poslovni planovi bili sprovedeni u delo".

Ukoliko se zahtevi sindikata ne ispune do 29. jula, sindikat će se obratiti nadležnim organima Republike Srbije kako bi zaštitio prava radnika.

Najavljenim otpuštanjem još 200 radnika iz Severa u tom preduzeću broj zaposlenih bi se sveo na približno jednu trećinu od onih koji su bili u radnom odnosu u trenutku kupovine "Severa".

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3340

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.