Komentara: 12
Pregleda: 8425

Postoji mogućnost odlaganja roka za prijavu imovine

14.02.2014. u 15:06h
Izvor: RTV City
Uvek je problematično kada država svojim propisima uvodi namete na prihode građana ili kada menja procedure za utvrđivanje imovine i prihoda, izjavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai za RTV City.
Postoji mogućnost odlaganja roka za prijavu imovine

Republička Skupština je u maju prošle godine donela izmene Zakona o porezima na imovinu koje su stupile na snagu od januara ove godine i odnose se na poreze na nepokretnosti – kuće, stanove, vikendice i drugo i na poljoprivredno zemljište.

Lokalne samouprave su samo razradile mehanizme utvrđivanja poreskih osnovica putem podnošenje poreskih prijava. Cela ova priča izaala je različite reakcije građana. Pojavila se bojazan da će plaćati znatno više poreze. Neophodno je ponovo podneti prijave imovine kako ne bi bilo propusta prilikom razrezivanja poreza jer se promenio obuhvat prostora koji se oporezuje. Tako se terase, lođe i šupe više ne oporezuju, ali se po novom oporezuju potkrovlja, ostave i podrumi u punoj kvadraturi. Jasno da će to biti više kvadrata ili više poreza.

Do povećanja ili smanjenja poreza će doći zavisno od zone u koju će se svrstavati vaša imovina. Iz iskustva možemo očekivati da će većina građana Srbije, pa i Subotice, i po ovom osnovu u grupu sa povećanim porezom.

Odredbom da se osnovica usklađuje sa kretanjem cena nekretnina na tržištu, značiće u budućnosti automatsko povećanje poreza jer će cene nekretnina morati da rastu kako se budemo približavali Evropskoj uniji.

Od sledeće nedelje građani će moći popunjavati formulare odštampane na mađarskom i hrvatskom jeziku, izjavio je gradonačelnik i dodao da je od objavljivanja spiska poreskih dužnika bilo i prve koristi.

Za kraj sledeće nedelje najavljena je sednica gradske Skupštine na kojoj će,  između ostalog,  biti razmatrani programi rada lokalnih javnih i komunalnih preduzeća.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 8425

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

jene maglai

porez na imovinu

plaćanje poreza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.