• Pregleda: 7986

Postoji mogućnost odlaganja roka za prijavu imovine

Uvek je problematično kada država svojim propisima uvodi namete na prihode građana ili kada menja procedure za utvrđivanje imovine i prihoda, izjavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai za RTV City.
Postoji mogućnost odlaganja roka za prijavu imovine

Republička Skupština je u maju prošle godine donela izmene Zakona o porezima na imovinu koje su stupile na snagu od januara ove godine i odnose se na poreze na nepokretnosti – kuće, stanove, vikendice i drugo i na poljoprivredno zemljište.

Lokalne samouprave su samo razradile mehanizme utvrđivanja poreskih osnovica putem podnošenje poreskih prijava. Cela ova priča izaala je različite reakcije građana. Pojavila se bojazan da će plaćati znatno više poreze. Neophodno je ponovo podneti prijave imovine kako ne bi bilo propusta prilikom razrezivanja poreza jer se promenio obuhvat prostora koji se oporezuje. Tako se terase, lođe i šupe više ne oporezuju, ali se po novom oporezuju potkrovlja, ostave i podrumi u punoj kvadraturi. Jasno da će to biti više kvadrata ili više poreza.

Do povećanja ili smanjenja poreza će doći zavisno od zone u koju će se svrstavati vaša imovina. Iz iskustva možemo očekivati da će većina građana Srbije, pa i Subotice, i po ovom osnovu u grupu sa povećanim porezom.

Odredbom da se osnovica usklađuje sa kretanjem cena nekretnina na tržištu, značiće u budućnosti automatsko povećanje poreza jer će cene nekretnina morati da rastu kako se budemo približavali Evropskoj uniji.

Od sledeće nedelje građani će moći popunjavati formulare odštampane na mađarskom i hrvatskom jeziku, izjavio je gradonačelnik i dodao da je od objavljivanja spiska poreskih dužnika bilo i prve koristi.

Za kraj sledeće nedelje najavljena je sednica gradske Skupštine na kojoj će,  između ostalog,  biti razmatrani programi rada lokalnih javnih i komunalnih preduzeća.

Izvor: RTV City

povezane teme

12
nezadovoljna Odgovori
Očekivala sam da će biti ukunuta nebulozna odluka subotičke poreske uprave, a ne da postoji mogućnost odlaganja roka za podnošenje poreskih prijava.

Ne maltretirajte nas! Narod je na ivici živaca, a naročito je na ivici platežnih mogućnosti!

Ova nečuvena samovolja poreske uprave i njene načelnice, će verujem, biti predmet interesovanja Saše Jankovića!!!
Vesko Odgovori
Slikajte se vi sa vasim porezima.To smo imali i bez vas,samo vam sada treba vise,a nama su primanja
"drasticno porasla".
nena Odgovori
Gospodine Gradonačelniče Vi ste za ovih par meseci pokazali da ste praktičar. Ovaj zakon važi za celu zemlju, a samo vaši poreznici traže od građana da prave troškove i da im se klanjaju. Zar ne bi bilo normalno da se prijavljuju samo promene na imovini, a Vaši poreznici lepo krenu u detaljnu kontrolu i na terenu utvrde činjenično stanje. Zar Vam nije čudno da se ta kontrola decenijama nije vršila?
ferrari Odgovori
HARAČ, HARAČ, HARAČ....
trece lice trece Odgovori
gospodine maglaji oce li plate i standard gradana subotice pratiti morati da raste priblizivanjem evropi ili samo vama na vlasti i vasim politickim pulinima koje gurate u javna preduzeca te se moraju obezbedit dobre plate za iste a strucnost da uzimaju otimaju za potrebe stranke
Kobescxak Odgovori
Nova lokalna vlast vapi za porezima građana,umesto da stvara uslove da se otvaraju radna mesta,
da nezaposleni maju gde da zarade.Po cemu se vi razlikujete od prethodne vlasti,kad ste odmah na
pocetku godine zapucali na poreze.Krenite prvo malo u kontrolu,i to od onih malo vecih i jacih,koji
su pokupovali preduzeca i kombinate kao i imovinu grada,da prvo njih malo procesljate.Oni imaju
malo vece prihode,od mnogih koji su zbog takvih ostali bez posla i mogucnoscu za nekom zaradom.
savest Odgovori
Nemam nameru da ponovo prijavljujem već prijavljeno pre godinu dana. Nikakvih promena nije bilo, i ne vidim potrebu da uzimam slobodan dan da bih čekao u redu za "već viđeno". Porez plaćam u roku i redovno. Naterajte one koji nisu prijavili porez na nekretnine da ga prijave valjano, eto vam sredstava za budžet. Opet se sve lomi na urednim platišama, a moćnici kolo vode (sa malim porezima). Ako imaš vezu, može se u upravi smanjiti vrednost nekretnine. Ako ne verujete, pokušajte sa insajderom da se uverite. Živa istina...znam ljude kojima je ovakvo rešenje ponuđeno zarad poznanstva ili "simbolične" naknade. Dakle, opet po sirotinji..dokle više?
7mak7 Odgovori
Određena cena imovina je smešna.Lupili ste duplu cenu nekretnina od trenutne vrednosti.Ako kuća od 100 kvadrato na periferiji grada vredi 7o hiljada evra(cena iz tabele)onda molim stručnjaka koji je to odredio da me kontaktira.Odma ću da mu prodam kuću i joć ću mu dapi popust za gotovinsko plaćanje od 10%.
Ljuti Suboticani Odgovori
Porez isti za memljivi vlazni podrum i velelepnu vilu pored ?
Jos ako je vila u dolini lopova onda je cena po kvadratu podruma u centru grada skuplja od vile u dolini ?
Dal'ste vi normalni ?
NE PLACAJTE LJUDI NISTA, I OVIMA CE DOCI KRAJ !
Antiprotivna Odgovori
Ne razumem kako oni misle da ja odnesem prijavu u MZ u periodu od 8 do 15 sati kada ja radim od 8 do 16 (minimalno)... Kao i inače naše javne ustanove nisu prilagođene vremenu u kojem živimo. Da li ovo može da se uradi negde elektronski? S obzirom da živimo u 21. veku trebalo bi da može :P
veza Odgovori
Da nece primati nove " radnike" u poresko, zbog povećanog obima posla!!???
Bato Odgovori
Narode napaceni AKCIJA , motke u ruke i napred .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.