Komentara: 30
Pregleda: 9935

Nove stope poreza na imovinu

14.11.2013. u 13:37h
Izvor: RTV City
Gradsko veće je na današnjoj sednici utvrdilo predloge koji će biti upućeni na usvajanje Skupštini grada a najvažniji među njima odnose se na izmene poreskih stopa u skladu izmenama Zakona o porezu na imovinu i oslobađanju dela obaveze plaćanja komunalnih usluga za ratne vojne invalide.
Nove stope poreza na imovinu

Promenjen je način utvrđivanja poreza na nepokretnu imovinu zatim kod lica koja vode poslovne knjige i kod lica koja ne vode poslovne knjige.

Izmenjena je poreska osnovica, način utvrđivanja poreske osnovice, oporeziva površina i sada lokalna samouprava donosi odluke o zonama i amortizaciji.

Anka Trifunović
šef službe lokalne poreske administracije

„Svi obveznici na teritoriji grada Subotice koji ne vode poslovne knjige treba da podnesu nove poreske prijave od 1.januara do 31.marta. Porez na imovinu se sada utvrđuje na osnovu elemenata- prosečna cena u zoni, koje se određuju odlukom SG, i oporeziva površina. Kod obveznika koji ne vode poslovne knjige SG može da donese stopu administracije koja može biti najmanja 1% a najviše 40% što znači da će se starijim objektima smanjiti poreska osnovica.“

Ukoliko SG donese ovu odluku, i kod fizičkih lica će se menjati način obračuna. Kvalitet objekta više ne igra ulogu nego samo prosečna cena u zonama koje se utvrđuju prema opremljenosti. Predlog je da strogi centar grada bude zona 1, okolne MZ zona 2, prigradske MZ zona 3 a sela zona 4.

Za ratne vojne invalide koji su učestvovali u ratnim operacijama posle 17.avgusta 1990. porodice palih boraca i porodice umrlih ratnih vojnih invalida, ukoliko predlog Gradskog veća usvoji SG, biće obezbeđen popust na plaćanje komunalnih usluga JKP od 50% osim usluga „Subotičke Toplane“ i „Suboticagasa“.


Snežana Šijan,
pomoćnik gradonačelnika za rad i socijalna pitanja

„Na teritoriji opštine Subotica postoji oko 190 ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i umrlih ratnih vojnih invalida koji spadaju u grupu korisnika ovih usluga.“

Na državnom nivou ne postoji objedinjen zakon koji reguliše ovo pitanje već je sve ostavljeno lokalnoj samoupravi da pomogne u skladu sa svojim mogućnostima. U Beogradu na primer, grad daje beneficije svim ratnim veteranima dok u drugim gradovima pomoći nema. Ova mera bi se primenjivala od 1. januara 2014.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 9935

Povezana vest

Povezane teme

porez na imovinu u subotici

porez na imovinu

plaćanje poreza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.