Komentara: 33
Pregleda: 16148

Veliki poreznički obrt u 2014. godini

09.12.2013. u 01:30h
Izvor: Subotičke novine
Lokalna vlast drži korak prema zakonskoj agendi i priprema teren za primenu novih poreskih propisa po kojima će se obračunavati porez u sledećoj godini. Gradska Skupština na sednici od 21. novembra donela seriju Odluka, a nedelju dana kasnije i Gradsko veće usvojilo je još dva akta čime je zaokružena normativna podloga potrebna za obračun i razrez poreza. Propisi se primenjuju od 1. januara ali je još neizvesno kada će obveznicima stići nova rešenja. Dok ne stignu, važi stara poreznička praksa: plaćaju akontacije poreza na imovinu prema poslednjim rešenjima koja su primljena.
Veliki poreznički obrt u 2014. godini

KOJI POREZI?

Lokalna poreska administracija je nadležna da razrezuje i naplaćuje porez na imovinu i to na sledeće sledeće nepokretnosti:

  • građevinsko zemljište;
  • poljoprivredno zemljište;
  • šumsko zemljište;
  • stanovi;
  • kuće za stanovanje;
  • poslovne zgrade i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti;
  • garaže i garažna mesta

Prema gradskoj odluci obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, koji imaju nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji Grada Subotice na svom imenu 31. decembra 2013. godine, dužni su da od 1. januara 2014. godine do 31. marta 2014. godine, podnesu poreske prijave za tu imovinu, bez obzira da li je imovina već prijavljena poreskim vlastima ili nije. Dakle, počinje novo sistematsko evidentiranje!

Za neupućene je važno sugerisati da treba razlikovati porez koji se plaća na prenos apsolutnih prava (dakle, prenos vlasništva prilikom nasleđivanja, kupovine ili primanja poklona) koji se plaća jednokratno - samo prilikom nastanka promene. To radi državna poreska služba, a u ovom slučaju radi se o porezu na imovinu i posao vodi gradska poreska uprava koja će nakon što građani prijave imovinu, a to treba da učine do kraja marta, dostaviti rešenja svim vlasnicima sa razrezanom poreskom obavezom.

Osnovni parametar

Polazni parametar za svaki porez je tržišna vrednost imovine. Od Nove godine za taj parametar će se uzimati tržišna cena. Gradsko veće je utvrdilo i u zakonskom roku, 28. novembra objavilo, prosečnu cenu po kvadratnom metru za nepokretnosti za Suboticu i to za svaku od četiri zone.
To je učinjeno na osnovu kupoprodajnih ugovora koji su kod Osnovnog suda registrovani od 1. januara do 30. septembra i dobijen je prosek cene za kvadratni metar prema sledećoj tabeli :

Veliki poreznički obrt u 2014. godini

Zone

Novi propisi ukidaju dosadašnje pravilo da se vrednost nekretnine utvrđuje na osnovu njenog kvaliteta ( vrste materijala, opremljenosti objekta, načina gradnje itd ) i uvodi se tržišna vrednost kao osnovni parametar ali koja zavisi od lokacije i od godina starosti objekta. Lokacija postaje jedna od presudnih faktora alokalna vlas kada je određivala zone njihovu konfiguraciju je određivala prema stepenu njihove komunalne i infrastrukturne uređenosti.

Na teritoriji Grada Subotice određuju se četiri zone u zavisnosti od vrste naselja (selo, grad), komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima Grada Subotice, odnosno sa radnim zonama i drugim sadržajima u naselju.

  • I zona je najopremljenija zona u Gradu Subotici i obuhvata područja mesnih zajednica: Centar I, Centar II i Centar III
  • II zona obuhvata mesne zajednice: Novi grad, Kertvaroš, Dudova šuma, Prozivka
  • III zona obuhvata mesne zajednice: Aleksandrovo, Bajnat, Gat, Ker, Mali Bajmok, Mali Radanovac, Novo Selo, Palić, Radanovac, Zorka, Željezničko naselje, Makova sedmica i Peščara"
  • IV zona obuhvata područja sledećih mesnih zajednica:Bački vinogradi, Bačko Dušanovo, Bajmok, Bikovo, Čantavir, Đurđin, Kelebija, Mala Bosna, Tavankut, Šupljak, Novi Žednik, Stari Žednik, Hajdukovo, Verušić, Ljutovo, Višnjevac i poljoprivredno zemljište koje nije obuhvaćeno granicama zona I, II i III.

Amortizacija

Da bi se pravednije razrezao porez prema objektima koji se razlikuju po starostii primenjuje se dodatni korektiv uz pomoć stope amortizacije i to je regulisano posebnom odlukom

Stopa amortizacije kojom se umanjuje vrednost nepokretnosti, osim zemljišta, koja čini osnovicu poreza na imovinu obveznika koji ne vodi poslovne knjige, na nepokretnostima, osim zemljišta, koje senalaze na teritoriji Grada Subotice iznosi 0,8% godišnje primenom proporcionalne metode, a najviše do 40%, počev od isteka svake kalendarske godine u odnosu na godinu u kojoj je izvršena izgradnja, odnosno poslednja rekonstrukcija objekta.

To znači da se tržišna vredost kao poreska osnovica umanjuje za svaku godinu po 0,8% pa objekat kooji ima 5o goina može imati maksimalnu amortizaciju odnosno umanjenje tržišne vrednosti za 40 % ali ukoliko je objekat stariji ne može dobiti umanjenje preko tih 40 procenata.

Poreske stope

Kada se zna cena kvadratnog metra objekta prema njegovoj lokaciji i kada se umanji vrednost za iznos amortizacije, dolazi se do poreske osnovice koja se za obveznike koji ne vodi poslovne knjige, osim za zemljište, oporezuje po stopama datim u sledećoj tabeli :

Veliki poreznički obrt u 2014. godini

Posledice

Kako će se novi poreski propisi odraziti na konačni iznos?

Za stan u prvoj zoni (MZ Centar I,II i III ) poreznici od 1.januara će uzimati cenu od 65.169 dinara po kvadratu i njegova cena po poreskom tarifniku, za 70m2 bila bi 4.561.830 dinara.

Ako je izgrađen pre 50 godina ili ranije imao bi maksimalnu amortizaciju od 40% pa bi poreska osnovica bila 2.737.098,00 din. i konačno bi bio razrezan porez od 5.474,20 dinara za 2014. godinu.

Ako je isti stan sagrađen pre 30 godina porez bi bio 6.860,99 dinara i primera radi, ako je stan iste veličine na istoj lokaciji sagrađen prošle godine porez će biti 8.977,68 dinara.

Pošto se cena kvadratnog metra razlikuje za kuće i stanove, za kuću iz prve poreske zone uzima se tržišna cena od 48.708,00 din po kvadratnom metru i preračunato za površinu od 100 m2, ako je objekat star 5o ili više godina, porez će biti 5.844,96 dinara za iduću godinu.

Za kuću zidanu pre 30 godina porez će biti 8.884,34 dinara, a ukoliko je građena pre godinu dana porez bi bio 9.585,73 dinara.

Nema jedinstvenog ključa po kojem mogu brojčano da se izraze posledice primene novih propisa jer biće slučajeva da će novi razrez nekim vlasnicima doneti smanjenje i do 20 odsto u odnosu na sadašnje poreske obaveze za istu imovinu. Međutim, biće i povećanja u rasponu od 4 pa sve do 20 procenata ali i više od toga ali najveće povećanje poreza će imati vlasnici starih objekata koji su građeni od starih materijala jer se novom metodikom obračuna zanemaruje kvalitet gradnje i vrednuje se tržišna cena. U takvim slučajevima je moguć skok i za 60 procenata pa i nešto više od toga. Ipak, ako se uzme u obzir da su dosadašnuji porezi na imovinu za takve nekretnine bili niski, nakon povećanja poreza po novom obračunu to će biti godišnji trošak od 2 - 3 hiljade dinara.

Povećanje poreza mogu da očekuju i vlasnici koji su u poreskim prijavama davali lažne podatke za svoje objekte.

OPOREZIVANJE ZEMLJIŠTA - Novi paket poreskih propisa ponovo uvodi porez na poljoprivredno zemljište koji takoreći bio zaboravljen.

Nekada se porez za poljoprivredno zemljište utvrđivao na osnovu katastarskog dohorka koji je od davnina bio na zanemarljivo niskom nivou pa su poštanski troškovi dostave poreskih rešenja bili višestruklp veći od od potencijalno ubranog poreza.

Od prvog januara utvrđuje se cena poljoprivrednog zemljišta od 109 dinara po kvadratnom metru, a poreska stopa za vlasnike koji ne vode poslovne knjige poreska stopa je 0,3%.
Vlasnici koji imaju poslovno knjigovodsrtvo i određuju cenu po drugim metodama primenjivaće stopu od 0,4%.

NOVA OLAKŠICA - Gradsko veće je na sednici održanoj u petak (6. decembar) donelo odluku da za poljoprivredno zemljište IV, V, VI,VII i VIII klase daje popust od 50 % na tržišnu cenu kvadratnog metra pa će se kao osnovica ua oporezivanje uzimati cena od 54,5 dinara po metru kvadratnom.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 33
Pregleda: 16148

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.