• Pregleda: 15607

Veliki poreznički obrt u 2014. godini

Lokalna vlast drži korak prema zakonskoj agendi i priprema teren za primenu novih poreskih propisa po kojima će se obračunavati porez u sledećoj godini. Gradska Skupština na sednici od 21. novembra donela seriju Odluka, a nedelju dana kasnije i Gradsko veće usvojilo je još dva akta čime je zaokružena normativna podloga potrebna za obračun i razrez poreza. Propisi se primenjuju od 1. januara ali je još neizvesno kada će obveznicima stići nova rešenja. Dok ne stignu, važi stara poreznička praksa: plaćaju akontacije poreza na imovinu prema poslednjim rešenjima koja su primljena.
Veliki poreznički obrt u 2014. godini

KOJI POREZI?

Lokalna poreska administracija je nadležna da razrezuje i naplaćuje porez na imovinu i to na sledeće sledeće nepokretnosti:

 • građevinsko zemljište;
 • poljoprivredno zemljište;
 • šumsko zemljište;
 • stanovi;
 • kuće za stanovanje;
 • poslovne zgrade i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti;
 • garaže i garažna mesta

Prema gradskoj odluci obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, koji imaju nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji Grada Subotice na svom imenu 31. decembra 2013. godine, dužni su da od 1. januara 2014. godine do 31. marta 2014. godine, podnesu poreske prijave za tu imovinu, bez obzira da li je imovina već prijavljena poreskim vlastima ili nije. Dakle, počinje novo sistematsko evidentiranje!

Za neupućene je važno sugerisati da treba razlikovati porez koji se plaća na prenos apsolutnih prava (dakle, prenos vlasništva prilikom nasleđivanja, kupovine ili primanja poklona) koji se plaća jednokratno - samo prilikom nastanka promene. To radi državna poreska služba, a u ovom slučaju radi se o porezu na imovinu i posao vodi gradska poreska uprava koja će nakon što građani prijave imovinu, a to treba da učine do kraja marta, dostaviti rešenja svim vlasnicima sa razrezanom poreskom obavezom.

Osnovni parametar

Polazni parametar za svaki porez je tržišna vrednost imovine. Od Nove godine za taj parametar će se uzimati tržišna cena. Gradsko veće je utvrdilo i u zakonskom roku, 28. novembra objavilo, prosečnu cenu po kvadratnom metru za nepokretnosti za Suboticu i to za svaku od četiri zone.
To je učinjeno na osnovu kupoprodajnih ugovora koji su kod Osnovnog suda registrovani od 1. januara do 30. septembra i dobijen je prosek cene za kvadratni metar prema sledećoj tabeli :

Zone

Novi propisi ukidaju dosadašnje pravilo da se vrednost nekretnine utvrđuje na osnovu njenog kvaliteta ( vrste materijala, opremljenosti objekta, načina gradnje itd ) i uvodi se tržišna vrednost kao osnovni parametar ali koja zavisi od lokacije i od godina starosti objekta. Lokacija postaje jedna od presudnih faktora alokalna vlas kada je određivala zone njihovu konfiguraciju je određivala prema stepenu njihove komunalne i infrastrukturne uređenosti.

Na teritoriji Grada Subotice određuju se četiri zone u zavisnosti od vrste naselja (selo, grad), komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima Grada Subotice, odnosno sa radnim zonama i drugim sadržajima u naselju.

 • I zona je najopremljenija zona u Gradu Subotici i obuhvata područja mesnih zajednica: Centar I, Centar II i Centar III
 • II zona obuhvata mesne zajednice: Novi grad, Kertvaroš, Dudova šuma, Prozivka
 • III zona obuhvata mesne zajednice: Aleksandrovo, Bajnat, Gat, Ker, Mali Bajmok, Mali Radanovac, Novo Selo, Palić, Radanovac, Zorka, Željezničko naselje, Makova sedmica i Peščara"
 • IV zona obuhvata područja sledećih mesnih zajednica:Bački vinogradi, Bačko Dušanovo, Bajmok, Bikovo, Čantavir, Đurđin, Kelebija, Mala Bosna, Tavankut, Šupljak, Novi Žednik, Stari Žednik, Hajdukovo, Verušić, Ljutovo, Višnjevac i poljoprivredno zemljište koje nije obuhvaćeno granicama zona I, II i III.

Amortizacija

Da bi se pravednije razrezao porez prema objektima koji se razlikuju po starostii primenjuje se dodatni korektiv uz pomoć stope amortizacije i to je regulisano posebnom odlukom

Stopa amortizacije kojom se umanjuje vrednost nepokretnosti, osim zemljišta, koja čini osnovicu poreza na imovinu obveznika koji ne vodi poslovne knjige, na nepokretnostima, osim zemljišta, koje senalaze na teritoriji Grada Subotice iznosi 0,8% godišnje primenom proporcionalne metode, a najviše do 40%, počev od isteka svake kalendarske godine u odnosu na godinu u kojoj je izvršena izgradnja, odnosno poslednja rekonstrukcija objekta.

To znači da se tržišna vredost kao poreska osnovica umanjuje za svaku godinu po 0,8% pa objekat kooji ima 5o goina može imati maksimalnu amortizaciju odnosno umanjenje tržišne vrednosti za 40 % ali ukoliko je objekat stariji ne može dobiti umanjenje preko tih 40 procenata.

Poreske stope

Kada se zna cena kvadratnog metra objekta prema njegovoj lokaciji i kada se umanji vrednost za iznos amortizacije, dolazi se do poreske osnovice koja se za obveznike koji ne vodi poslovne knjige, osim za zemljište, oporezuje po stopama datim u sledećoj tabeli :

Posledice

Kako će se novi poreski propisi odraziti na konačni iznos?

Za stan u prvoj zoni (MZ Centar I,II i III ) poreznici od 1.januara će uzimati cenu od 65.169 dinara po kvadratu i njegova cena po poreskom tarifniku, za 70m2 bila bi 4.561.830 dinara.

Ako je izgrađen pre 50 godina ili ranije imao bi maksimalnu amortizaciju od 40% pa bi poreska osnovica bila 2.737.098,00 din. i konačno bi bio razrezan porez od 5.474,20 dinara za 2014. godinu.

Ako je isti stan sagrađen pre 30 godina porez bi bio 6.860,99 dinara i primera radi, ako je stan iste veličine na istoj lokaciji sagrađen prošle godine porez će biti 8.977,68 dinara.

Pošto se cena kvadratnog metra razlikuje za kuće i stanove, za kuću iz prve poreske zone uzima se tržišna cena od 48.708,00 din po kvadratnom metru i preračunato za površinu od 100 m2, ako je objekat star 5o ili više godina, porez će biti 5.844,96 dinara za iduću godinu.

Za kuću zidanu pre 30 godina porez će biti 8.884,34 dinara, a ukoliko je građena pre godinu dana porez bi bio 9.585,73 dinara.

Nema jedinstvenog ključa po kojem mogu brojčano da se izraze posledice primene novih propisa jer biće slučajeva da će novi razrez nekim vlasnicima doneti smanjenje i do 20 odsto u odnosu na sadašnje poreske obaveze za istu imovinu. Međutim, biće i povećanja u rasponu od 4 pa sve do 20 procenata ali i više od toga ali najveće povećanje poreza će imati vlasnici starih objekata koji su građeni od starih materijala jer se novom metodikom obračuna zanemaruje kvalitet gradnje i vrednuje se tržišna cena. U takvim slučajevima je moguć skok i za 60 procenata pa i nešto više od toga. Ipak, ako se uzme u obzir da su dosadašnuji porezi na imovinu za takve nekretnine bili niski, nakon povećanja poreza po novom obračunu to će biti godišnji trošak od 2 - 3 hiljade dinara.

Povećanje poreza mogu da očekuju i vlasnici koji su u poreskim prijavama davali lažne podatke za svoje objekte.

OPOREZIVANJE ZEMLJIŠTA - Novi paket poreskih propisa ponovo uvodi porez na poljoprivredno zemljište koji takoreći bio zaboravljen.

Nekada se porez za poljoprivredno zemljište utvrđivao na osnovu katastarskog dohorka koji je od davnina bio na zanemarljivo niskom nivou pa su poštanski troškovi dostave poreskih rešenja bili višestruklp veći od od potencijalno ubranog poreza.

Od prvog januara utvrđuje se cena poljoprivrednog zemljišta od 109 dinara po kvadratnom metru, a poreska stopa za vlasnike koji ne vode poslovne knjige poreska stopa je 0,3%.
Vlasnici koji imaju poslovno knjigovodsrtvo i određuju cenu po drugim metodama primenjivaće stopu od 0,4%.

NOVA OLAKŠICA - Gradsko veće je na sednici održanoj u petak (6. decembar) donelo odluku da za poljoprivredno zemljište IV, V, VI,VII i VIII klase daje popust od 50 % na tržišnu cenu kvadratnog metra pa će se kao osnovica ua oporezivanje uzimati cena od 54,5 dinara po metru kvadratnom.

Izvor: Subotičke novine / Autor: Ljubiša Stepanović
33
svetac Odgovori
odlicna procena,ako mi daju 39,115,00e za moju kucu selim u tunguziju! verujem da je i tamo bolje,mozda cemo morati platiti knjigovodju da nam regulise ovo jer smo zemljoposednici! posto to ima da rade zemljoradnici! eeeeeeeeee,zemljo dembelijo!!
kokan Odgovori
Nemoj brate djuro
uvek u pravu Odgovori
Šta ima da objašnjavate narodu zbog čega je porez toliki.Dižite iznos jer država mora da živi od nečega kad nema proizvodnje.I akcize i carine i druga davanja.Uvedite vazdušarinu jer narod je pun para a i raspoložen da plaća.Vidi se iz priloženog.Do sada.
Monika Odgovori
Opet pljačkaju nevine ljude....opet nemaju para....
tuzno Odgovori
Mene zanima,nisam toliko upucena,gde odlaze te silne pare od poreza? A ovo je komedija,da nije bitan izgled,materijal ili ti stanje kuce...pa to moze samo u Srbiji...
igi Odgovori
Sad nije vreme za poreske reforme kad narod nema sta da jede. Pomozite prvo zaposljavenjem dajte mogucnosti za zivot a nemojte stalno oduzimati. I Turke je gladna raja oterala, nadam se da ce i vas sve bivse titoiste kako god da se zvali.
Prosle godine porez na kucu u kojoj zivim porastao za 60 posto a primanja jedva da imam 20 hiljada kako da zivim ?
Nikola Odgovori
Obican gradjanin nista tu nerazume, kome sta treba da se prijavi i dali ce biti skuplje ili jeftinije nego ove godine.
pista Odgovori
Do kraja 2014 ce se u Srbiji bolje ziveti, izjavi Vucic verovatno misleci na one u politici, a raji omca oko vrata-novi poreski sistem, hvala na pomoci !
mak7 Odgovori
40 hiljada vredi kuća na makovoj???Svaka čast za matematiku.I što mi se još više sviđa da su uzeli u obzir i finansijsku situaciju građana koji polako nemaju ni za hleb.Šest hiljada godišnje je bagatela od plate koja zna da udari i 22 hiljade.Derite samo slobodno.Možemo mi i to da paltimo.BRUKA
benes jaso Odgovori
Ja mislim da treba da se uvede i porez na nas nezaposlene,trudnice,samohrane roditelje,na one sto imaju jedan obrok dnevno,na bolesne pa da treba i porez sto zivimo ovde sto udisemo ovaj vazduh....tako treba da rade ova gospoda u poreskoj ipak su to visoko obrazovani ljudi...
pravda Odgovori
[*...*]
Dali je tačno da je porez na zemlju u Čačku, Kragujevcu, Batočini . . upola manji nego u Đurđinu, Žedniku, Bajmoku, Čantaviru. . . Ako je tako odmah ubijmo zemljoradnike da se nemuče, i tako će opasti vrednost zemlje, a ko nemogao da plaća porez kroz prinudnu naplatu uzećemo mu zemlju.
Coyote Nervosius Odgovori
Znači ako imam kuću od zlata, napokon ću da dobijem manji porez .... wauuu koja država,
trebao sam to ranije da uradim, kakav Kipar i Monako .... To su male mace .... kod nas je
poreski raj :D

Opet se krojilo prema bogatašima da plate manje :D

Kako ova država brine o bogatim ljudima, treba je preporučiti :D
dembelija Odgovori
KATASTROFA!!!!!!!!!!
miki Odgovori
ostajem bez reci, mi koji smo radili i odvajali od plate vise od 30 godina, kako bi smo imali krov nad glavom, sad osim sto imamo malu penziju , koja nije dovoljna ni za osnovne zivotne potrebe, treba da placamo drzavi toliki porez za sve to sto smo stvorili..... uzas...pa ljudi .... to nam niko nije poklonio, nismo na teretu drzave, neprimamo socijalnu pomoc...zar to sve nije dovoljno, dokle vise..sta je sa gospodom koja ima poslovne prostore, koje su dobili za bagatelu, i uzimaju ogromne pare za kiriju, za njih nema poreza, ni za prostor a sto bi za kiriju... samo ste se okomili da oporezujete postene radnike i gradjane....
CIRINELA Odgovori
Gospodo iz Ovalne sobe ili ti Gradske Kuće. Prestanite da nas pravite majmunima. Ono što treba da uradite do 31.12.2013 jeste da otpustite ali bez pogovora svu natrpanu rodbinu u vašem haremu zvanom Gradska uprava. U EU na 1000 stanovnika dolazi 1 opštinski službenik. Vi ste tu negde na 3. Dakle momentalno otkaze svoj familiji kako bi rastereetili ovaj narod na koji ste zajašili bezobraznim nametima. Ni jedan grad u evropi nema ovakvu upravu, pljačkašku, đžabalebarošku, trutovsku. Dosta je bilo zločina prema građanima Suibotice.
Građani osvestite se, organizujmo se i udrimo zmiju otrovnicu pravo u glavu.
Coyote Nervosius Odgovori
Ahhh da, zaboravih ..... plaćaću isti porez kao i onaj sa zlatnom kućom

a nemam u ulici ni asfalt, ni kanalizaciju ni gradski vodovod ... čemu onda da plaćam porez ???

A za struju sam sam kupio bandere, a za telefon sam sam morao da kopam kanal.

I onda ja plaćam isti porez...... strašnooooooo !!!!!!!!!!!!!

Nije mi samo jasno zašto plaćam porez 30 kusur godina ?????
ččččččččččččččČČ Odgovori
uaaaaaaaaaaaaaaaaa
Aleks Odgovori
Ja se izvinjavam ako lose tumacim ovo objasnjenje. Bacite pogled na primer koji nam se daje. Vrednost kvadrata je 65169 din x 70m2= 4561830 din. Amortizacija 40% znaci 4561830 x 0.6 = 2737000, i sad nastupa problem, 2737000 x 0.004 (0.4%) = 10948 din. Nadam se da gresim jer je cifra tacno dvostruko veca nego u primeru. Moze neko da pojasni gde se potkrada greska?

Jos jedno pitanje, naknada za gradjevinsko zeljiste se placa sa porezom za kucu? I obracunava se kvadrat po kvadraturi kuce ili po kvadraturi placa?

hvala unapred
crveni Odgovori
Molim dajte "celu"racunicu za primer stana od 70kvadrata,gde je razrezan porez 5474,20 din. a da je pri tom 0,40% porez na poresku osnovicu od 2737098 din.? ili ja gresim , il' je godisnji porez u primeru duplo veci!
varoščanin Odgovori
Zašto nešto ne radite na razvoju privrede i poljoprivrede, a ne da budžet punite tako što od naroda otimate pare? Ovo opterećenje na već ionako nikakav kućni budžet nema šanse da narod podnese. I zašto da prijavljujem PONOVO ono što već postoji u bazi? Nemate programera koji bi znao da uradi export i import baze, ili da poveže sistem????? Pa stvarno ste nesposobni.
zlaja Odgovori
Tražili ste promene!!!
mira Odgovori
Molim Vas,pročitajte komentar od Akekse da se ne ponavljamo.Ja sam dobila isti iznos kao i on za primer
stana od 70m2.
Onaj ko je ovo računao,molimo Vas da objasni kako je on dobio iznos od 5.474,20dinara za 2014.god.,tako isto i za veću amortizaciju nije tačna računica ili je procenat poreza na osnovicu manji od
iskazanog.Ovakve cifre malo smiruju građane jer su duplo manje.
Očekujem da autor teksta (računice) pojani cifre.
Hvala unaprd!!!
LJ. Stepanović Odgovori
@ Aleks, mislim da je potrebno sugrađane obaveštavati o zakonskim novinama kao što je promena poreskih pravila pa sam zato i dao tekst sa dosta detalja. To mestimično proizvodi i nedoumice i dobro je da ovako otklonimo bar dve:
1.
Naveo sdam u tekstu da bi porez za 2014. godinu u centralnim gradskim zobnama za stan od 70m2 ako je star 50 i više godina bio 5.474,20 ali nisam imao prostora da se upustim u objašnjavanje još jednog poreskog instruimenta , a to je tzv PORESKI KREDIT. Dakle to je jedna olakšica koju daje zakon i po kojoj UKOLIKO VLASNIK ŽIVI U OBJEKTU, U OVOM SLUČAJU U STANU, onda ima pravo na još 50% popusta i tako se iznos od 10. 948 din. do kojeg ste vi pravilnom računicom došli , smanjuje na polovinu.
Ukoliko u nekretnini koja je predmet oporezivanja ne živi vlasnik, nego se ona rentira ili žive srodnici onda poreski obveznik ne uživa olakšicu i u ovom slučaju njegova godišnja obaveza bila bi 10948 din.
2.
Što se tiče naknade za KORIŠĆENJE gradskog građevinskg zemljišta , od 1. januara ne važi član 24. Odluke o merilima za plaćanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta („Službeni list Grada Subotice“, br. 3/12 ) a pošto su tim članom nešto drugačije definisane zone u gradu čini mi se da će se i dalje plaćati NAKNADA za korišćenje GGZ i logično je da se plaća za celu površinu placa a ne samo za površinu ispod objekta.
Međutim, postoje i neka tumačenja da se ta NAKNADA ukida. Nisam siguran pa sam zato i ostavio to pitanje jer bi trebalo novine da izađu i sledećeg petka pa bi se tema nastavila.

Pod pretpostavkom da se "vazduđšarina" ukida to bi značilo veliki potres za lokalni budžet zato mislim da je tema vrlo aktivna i aktuelna ali ako ostaje naknada ali je zoniranje malo promenjeno onda mi se čini da je potrebno da lokalna skupština ili gradsko veće mora da napravi još neke izmene lokalnih akata.
Nadam se da je sada stvar jasnija a u nastavku ej citat vašeg pisma koje sam ovde postavio da bi mi bilo pred očima dok odgovaram na njega. Srdačno, Lj. St.

Aleks (pre 1 sat i 18 minuta)
Ja se izvinjavam ako lose tumacim ovo objasnjenje. Bacite pogled na primer koji nam se daje. Vrednost kvadrata je 65169 din x 70m2= 4561830 din. Amortizacija 40% znaci 4561830 x 0.6 = 2737000, i sad nastupa problem, 2737000 x 0.004 (0.4%) = 10948 din. Nadam se da gresim jer je cifra tacno dvostruko veca nego u primeru. Moze neko da pojasni gde se potkrada greska?

Jos jedno pitanje, naknada za gradjevinsko zeljiste se placa sa porezom za kucu? I obracunava se kvadrat po kvadraturi kuce ili po kvadraturi placa?

hvala unapred Aleks (pre 1 sat i 18 minuta)
Ja se izvinjavam ako lose tumacim ovo objasnjenje. Bacite pogled na primer koji nam se daje. Vrednost kvadrata je 65169 din x 70m2= 4561830 din. Amortizacija 40% znaci 4561830 x 0.6 = 2737000, i sad nastupa problem, 2737000 x 0.004 (0.4%) = 10948 din. Nadam se da gresim jer je cifra tacno dvostruko veca nego u primeru. Moze neko da pojasni gde se potkrada greska?

Jos jedno pitanje, naknada za gradjevinsko zeljiste se placa sa porezom za kucu? I obracunava se kvadrat po kvadraturi kuce ili po kvadraturi placa?

hvala unapred
Nemanja I Odgovori
Svaka čast autoru za tekst bar malo da se pojasni ovo oko poreza ... jooj,kakva država
Vesko Odgovori
Uzeli ste dobar zalet,ne pitajuci građane za savet.Vama sada ni ne trebaju građani kao i izbori,
vec da se vi stalno vrtite u krug,da se rotirate,birate i dogovarate koalicije,samo da vladate.
Do penzije i posle penzije,sto da ne,a za nezaposlene,blizu je Nacionalan sluzba za zaposljavnje.
exsex Odgovori
Dajte ljudi da izadjemo na ulicu, pa ovo nema smisla...Deru nas na svaki nacin da bi oni gradili fontane i pozorista po astronomskim cenama. Godinama smo placali niske cene u ime poreza dok smo radili i zaradjivali, a kad nema posla ili radimo za smesne plate oni dizu porez..
Dali je ova drzava nasa ili njihova? rade sta hoce a mi gundjamo i placamo . Dodje jedna vlast i öbecavaju kule i gradove, pa kad puknu , pokupe se i ostave nas u go.nima, dodje druga i ista prica a mi samo ispastamo...Pa ako su nesposobni da zarade na posten nacin nek pokupe prnje. DOSTA!!!!!!
ridzbek Odgovori
Dragi sugradjani, vreme je da pakujemo kofere. Iskoristimo to sto nas dosta ima pasose EU, onima koji nemaju trebalo bi pomoci da dobiju ili na drugi nacin pomoci da odu odavde. Ova drzava ne zasluzuje vise ni jedan dinar, ne zasluzuje da postoji. Ovo je udar na ljudsko dostojanstvo.
zaarjevazno Odgovori
A zasto mi obicni gradjani ne bi prkosili vladarima i misliocima kako da nam deru kozu...
Lepo i logicno,ako Drzava moli i placa racune otislom Kosovu i gradjani ,juznije od bgda....mole da plate ,koliko mogu...Zasto smo mi ovce za sisanje?????
Lepo,prvo namiri racunski svoje potrebe,pa sto ostane uplati ako ti je bas volja neki iznos....
Kresite sve uplatnice na iznos manji nego sto pise a za kamatu i utuzbe necemo brinuti.
Dok oni to sve uteraju ,ako umeju proce vreme i smejace te se narode,da sam verovaqtno u pravu...
Ja placam,koliko ja hocu a ne koliko mi oni pisu....Isto radim kao i juzniji i tuzniji regioni...
Neka me mole da platim neki iznos.....
Ne mogu oni seci struju tek tako....ILi,zavrnuti slavinu da nema vode......Malo da se smejem njihovim sistemima i izmisljanjima..
oni deru tammo gde mogu...Znaju dobro da smo mi najbolje platise i to drzava koristi.A sto na jug niko ne vrsi prisilu
Uostalom,dole se kupe cigare i kavurina a hrana a sporedna stvar do slave


Razmisli narode,poslucnice
Glupavi Odgovori
Tražim savet od jednog albatrosa da li da plaćam porez ili ne, pošto je on udaljen 300 kilometara od Subotice, pa valjda zna da li je običaj da se ovoliko plaća i tamo kod njih dole na jugu Srbije.
Albatrose, javi se, da znamo realnu situaciju iz prve ruke.
Hvala.
ffilozoff Odgovori
HOCEMO IZBORE!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.