Komentara: 21
Pregleda: 11930

Podnošenje poreskih prijava za imovinu paušalaca do 31. marta

23.01.2014. u 10:54h
Dana, 21. novembra 2013. godine, Skupština grada Subotice donela je Odluku o obavezi podnošenja poreskih prijava za utvrđivanje poreza na imovinu nepokretnosti obveznika koji ne vode poslovne knjige, koje se nalaze na teritoriji grada Subotice. Ovom Odlukom uvodi se obaveza podnošenja poreskih prijava za obveznike koji ne vode poslovne knjige, za svu imovinu (nepokretnosti) koja je predmet oporezivanja porezom na imovinu. Obveznici poreza dužni su da podnesu poreske prijave do 31. marta 2014. godine.
Podnošenje poreskih prijava za imovinu paušalaca do 31. marta

Nepokretnosti se razvrstavaju u sledeće grupe: građevinsko zemlјište; polјoprivredno zemlјište; šumsko zemlјište; stanovi; kuće za stanovanje; poslovne zgrade i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti koji služe za obavlјanje delatnosti; garaže i garažna mesta.

Obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, dužni su da od 1. januara 2014. godine do 31. marta 2014. godine, podnesu poreske prijave za svu imovinu (nepokretnosti) na teritoriji grada Subotice, što uklјučuje i imovinu za koju poreska prijava nije podneta i imovinu za koju je podneta poreska prijava do 31. decembra 2013. godine.

Obveznik koji ne podnese poresku prijavu u skladu sa Odlukom, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u skladu sa zakonom kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

U skladu sa navedenom Odlukom, građani Subotice dužni su da u navedenom periodu podnesu poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu za nepokretnosti, ako su:

  • vlasnici gore navedenih nepokretnosti (za zemlјište površine preko 10 ari);
  • zakupci  stana  ili  stambene  zgrade,  u  skladu sa zakonom kojim je uređeno stanovanje, odnosno socijalno stanovanje, odnosno zakonom kojim su uređene izbeglice, za period duži od jedne godine ili na neodređeno vreme;
  • korisnici zemlјišta preko 10 ari;
  • držaoci nepokretnosti kojoj nije poznat ili nije određen vlasnik;
  • držaoci nepokretnosti u javnoj svojini, bez pravnog osnova;
  • držaoci  i korisnici nepokretnosti po osnovu ugovora o finansijskom lizingu;

Poreska obaveza nastaje najranijim od sledećih dana: danom sticanja prava (kupovinom, nasleđem, primanjem poklona, zakupom stana ili stambene zgrade, izgradnjom...) danom početka korišćenja, danom osposoblјavanja, danom izdavanja upotrebne dozvole odnosno danom omogućavanja korišćenja imovine na drugi način. Poreska obaveza nastaje bez obzira da li je nepokretnost upisana u zemlјišne ili druge javne knjige (legalizacija). Za svaku nepokretnost podnosi se poreska prijava posebno; što znači da će poreski obveznik podneti onoliko poreskih prijava koliko ima nepokretnosti.

Prilikom podnošenja poreskih prijava, obveznici poreza na imovinu, treba da ponesu sa sobom dokument o sticanju prava na nepokretnostima (npr. kupoprodajni ugovor,  rešenje o nasleđivanju, ugovor o poklonu, ugovor o zameni, ugovor o zakupu stana ili stambene zgrade, projekat za izgradnju, upotrebnu dozvolu, list nepokretnosti iz Katastra nepokretnosti i sl.) i ličnu kartu.

Poreske prijave se podnose u Gradskoj kući, na prvom spratu u kancelariji broj 138 i 137, na adresi Subotica, Trg Slobode 1. svakog radnog dana od 7 i 30 do 15 i 30 časova, na propisanom obrascu PPI-2.

Od 27. januara do 21. marta radnici Službe lokalne poreske administracije će u prostorijama mesnih zajednica ili kancelarija, vršiti prikuplјanje poreskih prijava, raspored po mesnim zajednicama ili po mesnim kancelarijama se nalazi na kraju vesti, kao i na sajtu grada Subotice, gde možete naći i obrazac poreske prijave PPI-2 i uputstvo za popunjavanje prijave.

Prilog: Spisak mesnih zajednica u kojima će se prikupljati poreske prijave

Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 11930

Povezane vesti

Povezane teme

porez na imovinu u subotici

porez na imovinu

plaćanje poreza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.