Komentara: 57
Pregleda: 26321

Svi vlasnici nekretnina da podnesu poreske prijave

11.02.2014. u 16:58h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Zbog velikog broja izmena u zakonu o porezu na imovinu, svi Subotičani koji su vlasnici nekretnina ili zemljišta moraju do 31. marta podneti poresku prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.
Svi vlasnici nekretnina da podnesu poreske prijave

Zbog toga je u Gradskoj kući i u Mesnim zajednicama organizovano podnošenje prijava, a u službi lokalne poreske administracije rečeno je Tanjugu da je to bilo neophodno baš zbog velikog broja izmena, kako bi se utvrdilo pravo stanje i na osnovu njega odredio porez.

Prema projekciji rukovodioca Službe lokalne poreske administracije u subotičkoj lokalnoj samoupravi Anke Trifunović, prošlogodišnjim izmenama zakona o porezu kvalitet objekta više ne igra ulogu prilikom utvrđivanja poreza. On će se utvrđivati na osnovu teritorijalnih zona koje je utvrdila lokalna samouprava, u okviru kojih se za svaku nepokretnost određuje prosečna tržišna cena. Ona će se određivati na osnovu prometa, odnosno kuporpodajnih ugovora sklopljenih na sudu u periodu od 1. januara do 31. septembra.

To znači da će vlasnici objekata lošijeg kvaliteta sada imati jednak porez kao njihove komšije koje imaju kvalitetniji objekat iste starosti i kvadrature, za razliku od dosadašnje prakse gde je lošiji kvalitet značio manji porez, rekla je Trifunović.

Prema njenim rečima, šupe se više ne oporezuju, kao i terase i lođe, dok se potkrovlja, ostave i podrumi oporezuju u punoj kvadraturi. Što se starosti tiče, na svaku godinu starosti nepokretnosti obračunava se stopa amortizacije od 0,8 odsto, koliko je bila i do sada, maksimalno do 40 odsto.

“Noviji stanovi i stariji stanovi će imati različit porez u zavisnosti od godine starosti. Kod stanova će uglavnom biti sličan porez, nekima čak i manji, a nekima i malo veći, ali neće biti drastične razlike. Jedino kod tih objekata lošijeg kvaliteta, gde je bio apsolutno mali porez, doći će do povećanja do 70 odsto. Umesto 1.000 dinara plaćaće 1.700 dinara godišnje”, objasnila je Trifunović.

Odluka da svi vlasnici nepokretnosti moraju ponovo podnositi poreske prijave, prema njenim rečima, doneta je zbog velikog broja izmena u samom zakonu. “Zakonodavac je u jednoj odredbi rekao da Skupština grada može da donese odluku da se podnesu poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, i zbog toga je doneta odluka jer se puno toga menjalo. Moglo se utvrditi na bazi postojećih podataka, ali nismo imali tačne podatke i možda jednom treba podneti prijave da budu tačni podaci radi utvrđivanja, što je sada veliki problem i velika gužva”, rekla je ona.

Ona je dodala da se od sada utvrđuje i porez na poljoprivredno zemljište, gde je umesto ranijeg petostrukog katastarskog prihoda osnovica sama površina, a cena se određuje po zonama.Po pitanju poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta, porez treba da prijave vlasnici više od 1.000 kvadrata, odnosno deset ari, a visina poreza se takođe određuje po klasama. Vlasnici poljoprivrednog zemljišta takođe imaju mogućnost da više parcela iste klase stave na jednu prijavu.

Ona je ocenila da popunjavanje prijave nije komplikovano, dodavši da je raspored prikupljanja prijava po mesnim zajednicama istaknut je na interenet prezentaciji lokalne samouprave, a na licu mesta se može dobiti sam obrazac prijave.“Građani treba da ponesu ličnu kartu, njenu fotokopiju i dokument o vlasništvu, ili o sticanju tog prava koje imaju nad nekretninom. S tim da nam je izvod iz katastra potreban za zemljište, jer se iz njega vidi klasa zemljišta”, rekla je Trifunović.

Porez na imovinu ubira lokalna samouprava, a u Subotici je prošle godine naplaćeno oko 280 miliona dinara po ovom osnovu, koliko se projektuje i za ovu godinu.Do sada je ovim porezom bilo obuhvaćeno oko 55.000 građana Subotice, s tim da je bilo oko 80.000 nepokretnosti, a s obzirom na to da se sada oporezuje i zemljište procenjuje se da će ovim porezom biti obuhvaćeno još oko 60.000 nepokretnosti.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 57
Pregleda: 26321

Povezane vesti

Povezane teme

porez na imovinu u subotici

porez na imovinu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.