• Pregleda: 24577

Svi vlasnici nekretnina da podnesu poreske prijave

Zbog velikog broja izmena u zakonu o porezu na imovinu, svi Subotičani koji su vlasnici nekretnina ili zemljišta moraju do 31. marta podneti poresku prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.
Svi vlasnici nekretnina da podnesu poreske prijave

Zbog toga je u Gradskoj kući i u Mesnim zajednicama organizovano podnošenje prijava, a u službi lokalne poreske administracije rečeno je Tanjugu da je to bilo neophodno baš zbog velikog broja izmena, kako bi se utvrdilo pravo stanje i na osnovu njega odredio porez.

Prema projekciji rukovodioca Službe lokalne poreske administracije u subotičkoj lokalnoj samoupravi Anke Trifunović, prošlogodišnjim izmenama zakona o porezu kvalitet objekta više ne igra ulogu prilikom utvrđivanja poreza. On će se utvrđivati na osnovu teritorijalnih zona koje je utvrdila lokalna samouprava, u okviru kojih se za svaku nepokretnost određuje prosečna tržišna cena. Ona će se određivati na osnovu prometa, odnosno kuporpodajnih ugovora sklopljenih na sudu u periodu od 1. januara do 31. septembra.

To znači da će vlasnici objekata lošijeg kvaliteta sada imati jednak porez kao njihove komšije koje imaju kvalitetniji objekat iste starosti i kvadrature, za razliku od dosadašnje prakse gde je lošiji kvalitet značio manji porez, rekla je Trifunović.

Prema njenim rečima, šupe se više ne oporezuju, kao i terase i lođe, dok se potkrovlja, ostave i podrumi oporezuju u punoj kvadraturi. Što se starosti tiče, na svaku godinu starosti nepokretnosti obračunava se stopa amortizacije od 0,8 odsto, koliko je bila i do sada, maksimalno do 40 odsto.

“Noviji stanovi i stariji stanovi će imati različit porez u zavisnosti od godine starosti. Kod stanova će uglavnom biti sličan porez, nekima čak i manji, a nekima i malo veći, ali neće biti drastične razlike. Jedino kod tih objekata lošijeg kvaliteta, gde je bio apsolutno mali porez, doći će do povećanja do 70 odsto. Umesto 1.000 dinara plaćaće 1.700 dinara godišnje”, objasnila je Trifunović.

Odluka da svi vlasnici nepokretnosti moraju ponovo podnositi poreske prijave, prema njenim rečima, doneta je zbog velikog broja izmena u samom zakonu. “Zakonodavac je u jednoj odredbi rekao da Skupština grada može da donese odluku da se podnesu poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, i zbog toga je doneta odluka jer se puno toga menjalo. Moglo se utvrditi na bazi postojećih podataka, ali nismo imali tačne podatke i možda jednom treba podneti prijave da budu tačni podaci radi utvrđivanja, što je sada veliki problem i velika gužva”, rekla je ona.

Ona je dodala da se od sada utvrđuje i porez na poljoprivredno zemljište, gde je umesto ranijeg petostrukog katastarskog prihoda osnovica sama površina, a cena se određuje po zonama.Po pitanju poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta, porez treba da prijave vlasnici više od 1.000 kvadrata, odnosno deset ari, a visina poreza se takođe određuje po klasama. Vlasnici poljoprivrednog zemljišta takođe imaju mogućnost da više parcela iste klase stave na jednu prijavu.

Ona je ocenila da popunjavanje prijave nije komplikovano, dodavši da je raspored prikupljanja prijava po mesnim zajednicama istaknut je na interenet prezentaciji lokalne samouprave, a na licu mesta se može dobiti sam obrazac prijave.“Građani treba da ponesu ličnu kartu, njenu fotokopiju i dokument o vlasništvu, ili o sticanju tog prava koje imaju nad nekretninom. S tim da nam je izvod iz katastra potreban za zemljište, jer se iz njega vidi klasa zemljišta”, rekla je Trifunović.

Porez na imovinu ubira lokalna samouprava, a u Subotici je prošle godine naplaćeno oko 280 miliona dinara po ovom osnovu, koliko se projektuje i za ovu godinu.Do sada je ovim porezom bilo obuhvaćeno oko 55.000 građana Subotice, s tim da je bilo oko 80.000 nepokretnosti, a s obzirom na to da se sada oporezuje i zemljište procenjuje se da će ovim porezom biti obuhvaćeno još oko 60.000 nepokretnosti.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

57
IGI Odgovori
Доста је чудно да се тражи пријава за обвезнике који су већ годинама обухваћени пореском обавезом а стање њихове имовине није мењано. Схватам приликом доградње, промене власништва, али не код старих стамбених објеката.
Ја миислим да би законодавац могао да се побрине о убрзању поступка реституције, те и о државном власништву у поседу појединих физичких лица који иимају не бројене некретниине на које убирају накнаду. Ко њих опорезује ?
arhiTetka Odgovori
Ma kako to u drugim gradovima u Srbiji nije ovako?! Kada je moja drugarica, a upoznata sa ovim, pozvala svoju poresku opštinu pitali su je da li ima nekih izmena i pošto je rekla da nema, rekli su joj da nije potrebno vršiti nikakvo obnavljanje prijave!!!
esmeralda Odgovori
Sve je to krasno i fino, ali poslednji put smo podneli prijave, sa sve propratnim dokumentima, pre 4 godine kada je porez prešao u nadležnost opštinske uprave. Oni koju su podneli prijave,dali su već svu dokumentaciju, i sve je to već uneto u centralni kompjuter i zato mi nije jasno čemu opet da podnosim prijavu, koja sadrži podatke koji već postoje, čemu opet da podnosim dokaze o vlasništvu, a o kopiji lične karte da ne govorim! Sramota za 21 vek.
123 Odgovori
ovo se radi samo u Subotici jer su promenili da se porez odredjuje po zonama na koje je grad podeljen i po trzisnoj ceni objekata u toj zoni. Na visinu poreza vise ne utice kvalitet gradnje i stanje objekta sto je dosada igralo veliku ulogu
MrNormalni Odgovori
Opet ce tu biti gomila administrativnih taksi i kojekakvih kojestarija koje ce nam naplatiti,pa vi to pomnozite sa onoliko hiljada novih poreskih prijava....Videcete,skupice se tu jedna poprilicno lepa svotica...Tacnije,skupice novi vlastodrsci sebi za vikendice....
Milan024 Odgovori
Sve ovo je jedna velika glupost, posebno za one gradjane koji nisu imali nikakvih promena nad vlasništvom. Cilj je zapravo sledeci: za ući ponovo sto dublje birokratske ruke u džepove osiromasenih suboticna! Birokratiju treba hraniti a poznato je da ista stalno traži sve vise i vise! Zato, dragi sugradjani, bojkotujmo ovu nepotrebnu, birokratsku akciju, našeg grada i njegovog med osobnog ukovodstva. Ne mogu nam ništa, ukoliko budemo jedinsteni! Neka novce za svoje plate traže na drugom mestu, pre svega kroz smanjenje birokratije, u Opatiji Subotica!!!
uvredjen i ozlojedjen Odgovori
dokle više?
gizsike Odgovori
Da li treba platiti porez na objekte gde nemam pravo vlasništva, nego samo pravo korišćenja?
angelina Odgovori
@u nasoj zemlji se iz bezbedonosnih raloga ne nosi lk.sa sobom, nego kopija, mislim "toliko smo sigurni' a da ostavljam kopiju lk. nekom cati,gde su mu dostupni svi podaci, neka hvala, mislim da bi nacelnik uprave prihoda u Subotici ovo trebao da pojasni,u kompjuteru imaju sve podatke,izuzev onih koji su nesto menjali a i te imaju.Cemu ova igranka?
paki Odgovori
Sta ce se desiti ako ne podnesem poresku prijavu hoceli zastareti kao slucaj gospodina Kerteza? Hvalimo se kako je SUbotica napredna a ovo nam se desava kada postoje satelitske mape, razne navigacije, racunari sve obradjuju ali izgleda da smo imali bolje podatke kada se sve radilo peske.
bubbble bee Odgovori
Ma nemojte da van uizadjemo na ulice kao u Bosni. neces ti meni sedeti u toploj kancelariji i zezati me svakih par godona ze neke prijave, pasose, licnih karata, tablica.
Dole birokratija, ulicaaaaa.
cica Odgovori
Da i meni je nelogično da nekretninu na koju već godinama plaćam porez moram ponovo prijaviti!? Gde Vam je dosadašnja dokumentacija? Izgorela u požaru ili šta? Gospode, gde nas odvede ova nelogična birokratija. Pored savremene tehnologije i 3. milenijuma, mi se vraćamo u 16. vek. I da šta se dešava sa onima koji ne odu da prijave već uredno prijavljenu nekretninu? Snose sankcije, plaćaju kazne, idu u zatvor... Šta je kazna za "građansku neposlušnost"? Zna li neko? Hvala
grande Odgovori
Pa, baš i nisam siguran da ću izvaditi dokumentaciju (zbog onih džabalebaroša), jer u poreskom i te kako znaju od čega se sastoji stan, gde stanujem, tako da mogu slobodno da me tuže što nisam odradio ono što se od mene zahteva. Naravno da znaju i broj mojih cipela, boju očiju, broj dlaka u bradi... Dakle, nema ništa što ne bi znali o meni. U ovom stanu stanujem preko 40 godina, pa sad kao traže da im nešto dokažem. Inače, prošle godine, negde na jesen, bio sam poslednji put u Gradskoj kući, na prvom spratu, i gle čuda, o meni i mojoj nekretnini imaju ama baš sve u onim lepim kompjuterima, a na šalterima su prave lepotice. Živo me inateresuju konzekvence mog neodazivanja "vlastima"; i imam još jedan debeo razlog da zaobidjem Gradsku kuću: dosta mi je onih aveti što se šetaju njenim hodnicima!
Lopovska posla Odgovori
Na http://www.subotica.rs/pdf/konkursi_new/lpa/spisak_duznika_-_fizicka_lica.pdf se lepo vide duznici od 50.000-2.3 miliona. Njih 1292 duguje UKUPNO: -137,004,537.38. Taman sam daunlodovala prijave, uputstvo za popunjavanje prijave a kad sam videla ovo prvo sto mi je palo napamet su nemiri u Bosni. Pa zar pored duznika od 2.3 miliona i sijaset drugih, vi iz poreske uprave maltretirate gradjane koji imaju jednu kucu ili stan u kojoj zive 3 generacije i po 50 godina. To ste izjednacili da ista kvadratura isto placa bez obzira da li je kuca trosna ili ima i podno grejanje u garazi??? Namecete dadzbine sirotinji a ovaj od 2 miliona nije u stanju da vam plati dugovanja. Ima na spisku politicara, lekara, bogatasa privatnika, obrazovanih ljudi...a sirotinja koja je dugovanja je platila svoje. E to nije dosta jer od ovih sa spiska ne mozete da uterate dugove pa ste nasli da popunite dzepove povecanjem i izjednacavanjem poreza. Treba vas oterati, tj proterati, daleko vam lepa kuca, lopovi.
Alvatna Odgovori
Nova vlada obavezuje one sto imaju po jednu kucu i stan,eventualno nesto zemlje ko ima,a sta ce
sa Matijevicom i ostalima,koji siroti imaju u inostanstvu nekretnine,kako ce oni biti pogođeni.Za nas
nije ni toliko vazno,ako neko ne moze ,tu su privatni izvrsitelji kao sto je gospon Site.
PERA Odgovori
nekada su terenski radnici iz bosne i crne gore radili na gradilistima posto nema gradilista svi su se zaposlili u javnom sektoru nemojte se cuditi ako sledeci veliki posao u subotici bude izgradnja nekog brda
telemah Odgovori
ma opet maltretiraju nas građane.ako imam stan na prozivci od 52 kvadrata,šta se tu promenilo u zadnjih 20 godina da sad moram ponovo da popunjavam poresku prijavu,platim obrazac n.n.dinara,i guram se na šalteru i objašnjavam sa prepametnim službenikom koji sve te podatke već ima u komputeru tj. u bazi podataka.jedino ako imam kuću i nešto sam dograđivao i da sam dovoljno lud da prijavim i jos platim veći porez
tuzno... Odgovori
Nije mi jasno za sta onda sluze svi ti racunari i zaposleni,kad nisu ni svoj posao u satnju da urade,sto opet da predajemo nesto sto vec postoji u sistemu a nema nikakve izmene,a kao drugo nisu mogli taj rok da produze kad su vec toliko nesposobni,nemaju svi vremena za njihove izmisljotine i nebuloze...Sram da vas bude banda lopovska...
zakon Odgovori
Sta ce biti ako ne podnesem? Zna li neko da mi odgovori?
zoli Odgovori
do kojih promena je doslo?stan mi je 40 godina na istom mestu u visespratnici.kako ste dosad slali uplatnice za porez?svakako nisam placao ni dosada necu ni odsada,ovo je samo nova pljacka,po clanu porodice imamo po 20 kvadrata,puno?od jedne plate jos bi uzeli i za ovo da bi imali vise da kradu,nek placa porez za krov nad glavom ko ima,ko ostvaruje neku zaradu od nekretnine a ne ko ga korist da ne bi crko na ulici,lopovi
daca Odgovori
Tačno 2010. smo podnosili poresku prijavu za imovinu, priložili tražene dokumente, plaćali porez na imovinu i to najveći koeficijent u državi, i sada opet nanovo. Obzirom da se u proleće pojave opomene o neplaćenim porezima i za pokojnike od pre 20 i 30 godina , pa sledi nekakvo jadno izvinjenje , mislim da nas to ponovo čeka jer tamo zaista rade samo partijski zaposlenici koji dupliraju potraživanja a naplatu izgleda ne uknjiže. treba znati raditi posao za koji uredno prime platu. U nedostatku para u gradskom budžetu, doneta je izmena da se preko poreza na imovinu ućari lova i to je to. Tako sada naselje Prozivka uživa sve blagodeti II. zone , ima evropski park iliti šetalište, bazen i gradsku deponiju sa smećem u istoj zoni,a u megamarket koji je cenama pristupačan ide se vozom ili autobusima. Predpostavljam da je tržišna cena te deponije 800 evra/m2 kao što će biti i stanovi na toj lokaciji. Zaista ste mogli odrediti I zonu do Bajmoka , pošto Opštine ne smete odrediti jer će tada gradu ostati mnogo manje para. I nije više važno koje boje je vlast , dali žuti, plavi, crveni ili zeleni, važno je što više narod opelješiti, jer se gospodo svi borite samo za svoje fotelje i radna mesta ,a sve na grbači ovog jadnog naroda svih boja koji žive u selu Subotici...nekad je bio grad...
neverniToma Odgovori
Dokle će ova država i ovaj grad pljačkati svoje građane? Kako se promeni neka vlast a oni zavću ruke i otimaju pare. Svi papiri i poreske prijave su odavno predate nadležnim organima. Ovo naravno znači da treba ići u katastar po ZK uložak, pa dokument o vlasništvu, pa fotokopija L.K. pa razne takse i sve se to plaća kome nego Opštini. Verovatno su im male plate a i bliži se Godišnji Odmor. Treba malo za džeparac. SRAMOTA!!!!
Jovo Odgovori
O cemu ovi trtljaju , pa vi stvarno moraju da se lece .Porez , pazi ti ovo ,a sta je to .?.A jel to ono ti napravis kucu platis legalizaciju , opstinari ti naprave put asfaltni ,kanalizaciju vodovod , trotoar , ulicnu rasvetu itd i ti kao uredan kulturan i socijalno odgovoran gradjanin placas porez na to , jel to to? AMA LJUDI OVDE JE JEDINO RESENJE BALKANSKO PROLECE KAO U BOSNI . Da mi gradjani naplatimo ovim lopovima sto su nas krali sve ove godine porez, pa da vidimo , KAD ?Hajde neka neko predlozi ?
mesab Odgovori
Ništa nije rečeno šta će biti ako neko ko već dugo, (više od dve decenij) plaća porez, ne dodje da ponovo podnese prijavu?
Eto ja stanujem upravo više od dve decenije na istom mestu, nikakve, ama baš nikakve promene se nisu dogodile na objektu, a sve podatke o nekretnini poreska uprava poseduje. Redovno izmirujem poreske obaveze, pa mi ovaj potez baš i nije logičan.
Umesto da se potrude da se evidentiraju neprijavljeni poreski obveznici, oni šta će drugo nego ajmo "maltretirati" one koje već imamo na poreskom popisu i koji su redovni u izmirivanju obaveza.
A možda se ide logikom da će se možda neki novi obveznici na ovo "upecati" i prijaviti svoju imovinu, e nije nego?!
centar2 Odgovori
Vama trebaju pare, a mi jos moramo da kleknemo pred vas sa kojekakvim dokumentima. E NECETE OD MENE NISTA DOBITI, DZABELAROSI
angelina Odgovori
sva dokumenta sam dostavila pre 4 god.zivim u zgradi, gde se nista nije promenulo,ja neznam sta upravi prihoda nije jasno,nek upotrebe mozak i kompjutere,tu mogu pronaci sve nase prijave,pitam se ko radi u upravi prihoda,sta radi u upravi prihoda,za koju platu, i za koji nerad,radi se peske,i sa kompjuterom,na zalost sve je to izbrkano,jer nesto moraju i da muljaju ovi koji su po partijskoj liniji zaposljeni pa ajde da se nesto ,neki papiri prevrcu po stolu.Za jedno ovakvo uznimirenje gradjana bi neko trebao i da odgovara,ali po djepu,i da vise nemoze da radi na tom radnom mestu,sa ovakvim propustima OTKAZ GOSPODO,imamo dosta pismenih,strucnih i obrazovani koji mogu uspesno raditi na ovakvom radnom mestu.Svima njima bi dala otkaze i omogucila i njima i svim ostalim gradjanima da mogu ravnopravno da konkurisu na ta radna mesta,pod uslovom da bude izostavljena stranacka pripadnost,samo STRUCNOST.Inace ovo u drugim gradovima nema kontaktirala sa sa Uzicom,Valjevom,Ubom,Caskom,NEMAJU POJIMA o ovome.
tetka Odgovori
Ja za ovo sada prvi put čujem kao i verovatno veliki broj subotičana. Nigde nikakva zvanična baveštenja dostupna običnim gradjanima ! A i nisu dali baš neki rok. I šta sad - opet gužve i stajanja u redovima a možda i neke takse! A ko ovo ne uradi u datom roku verovatno sledi kazna .............
Ionako veliki broj građana ni dosadašnji porez nije u stanju izmiriti / nezaposleni, penzioneri sa malim primanjima, oni što su na inimalcima a kući gladna deca/.
emkimke Odgovori
Ovaj famozni zakon vazi samo za Suboticu? Kako cuje, citam, u drugim gradovima Srbije nema ove frke. Zar nismo jedna drzava, zar zakoni ne vaze za sve gradove, opstine itd. Letos sam podnela famoznu poresku prijavu za stan u kojem zivim vec vise od 25 godina, jer oni su propustili prevesti da je kupljen. Naravno, mada nikakvih promena nema novo resenje za porez je bio za 50% veci, a zasto to je vec veliko pitanje??????
dr.NO Odgovori
trebali su samo reci,da ce poskupeti nekoliko puta,a ne da nas maltretiraju jos usput.
gospodin euro Odgovori
Interesantno da ovi predhodni komentari ne brinu o povecanju poreza!!! Kaze se, jedino kod objekata losijeg kvaliteta ce se porez povecati i 70 posto. Sramota, opet po sirotinji. Velikodusno su odbili oporezivanje terase a dodali podrum i potkrovlje gde ce se verovatno ovim putem povecati kvadratura!!! Kada nestane para u budzetu grada udri po narodu. Samo napred,uzmite i ovo malo sto sto narod ima. A gradjani i dalje cute!!! Mi smo svetski fenomeni,pola gradjana na rubu egzistencije a oni nas udaraju lopatama.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.