• Pregleda: 16137

Skraćenje radnog vremena kafića u Subotici?

Pred odbornicima Skupštine grada Subotice, na sednici zakazanoj za četvrtak, 07. februara, će se između ostalog naći predlog Gradskog veća vezan za promenu radnog vremena ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata.
Skraćenje radnog vremena kafića u Subotici?

Mogućim usvajanjem ovog predloga Gradskog veća, a kojim se uređuje radno vreme ugostiteljskih objekata, objekata za pružanje zanatskih usluga i trgovinskih objekata na teritoriji Grada Subotice, sva pravna lica i preduzetnici bili bi dužni da usklade radno vreme u roku od 30 dana od dana stupanja Odluke na snagu (8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Subotice").

U nastavku dajemo sadržaj predloga koji će se naći pred Skupštinom na usvajanju.

Ugostiteljski objekti:

Ovim predlog obuhvaćeni su ugostiteljski objekti i to:

1. Ugostiteljski objekat za smeštaj
- objekat u kome se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića ili samo usluge smeštaja (hotel, motel, pansion, turistički kamp, kamp, odmaralište i sl.)

2. Ugostiteljski objekat za pružanje usluga ishrane i pića
- objekat u kojem se pripremaju i uslužuju topla i hladna jela i napici, toče i služe alkoholna i bezalkoholna pića (restoran, restoran na vodi, kafana, bife, noćni bar, disko bar, bar, picerija, pivnica, kafe-poslatičarnica, pečenjara, mlečni restoran, krčma, objekti brze hrane i dr.)


Radno vreme:

1. Ugostiteljski objekat za smeštaj može raditi svakog dana od 00 do 24 časa


2. Ugostiteljski objekat za pružanje usluga ishrane i pića
može da počne sa radom najranije u 05 časova i da radi najkasnije do 24 časa. Petkom, subotom, kao i u dane državnih i verskih praznika može raditi najkasnije do 01 čas.

Ukoliko se ugostiteljski objekat koji pripada navedenoj kategoriji nalazi u sklopu stambenog ili stambeno-poslovnog objekta, radno vreme je od 06 do 23 časa. Petkom i subotom se radno vreme produžava do 24 časa.

Privredni subjekti koji su kod Agencije za privredne registre upisani isključivo kao noćni bar ili disko bar, a koji se ne nalaze u sklopu poslovnog, odnosno stambenog objekta mogu da rade najranije od  21 čas i najkasnije do 04 časa.

Napomena:
Za vreme novogodišnjih praznika (31. decembar, 01. i 13. januar) radno vreme svih ugostiteljskih objekata je neograničeno.

Letnje bašte

Letnje bašte u sklopu Ugostiteljskih objekata za pružanje usluga ishane i pića mogu u letnjem periodu (od 16. juna do 01. septembra) emitovati muziku i priređivati muzički program do 23:30 časova, a petkom, subotom i u dane državnih i verskih praznika do 00:30 časova.

Letnje bašte u sklopu Ugostiteljskih objekata za pružanje usluga ishrane i pića u sklopu stambenih objekata van centra grada mogu u letnjem periodu (od 16. juna do 01. septembra) emitovati muziku i priređivati muzički program do 22 časa, a petkom, subotom i u dane državnih i verskih praznika do 23 časa.

* U slučaju organizovanja zatvorenih zabava (svadbe, mature), kao i u danima održavanja značajnih manifestacija (Dan grada, Dužijanca, Prvomajski uranak na Paliću...) ugostiteljski objekti mogu da dobiju dozvolu za produženje radnog vremena.


Kontrola nad sprovođenjem Odluke o radnom vremenu

Komunalna policija, u skladu sa zakonom, u okviru poslova komunalne policije, vrši kontrolu nad primenom odredaba ove odluke.

Kazne za nepoštovanje ove odluke kretaće se u rasponu od 50.000 do 1.000.000 dinara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

71
Subotičanin Odgovori
Još jedan dokaz da od našeg grada prave jedan veliki GERONTOLOŠKI CENTAR!!!!!
SUBOTIČANI PRIMITE MOJE NAJISKRENIJE SAUČEŠĆE!!!!! OVAJ GRAD JE DEFINITIVNO UMRO!!!!!
Djordje Odgovori
B R A V O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gonzo Odgovori
dajte malo i reda da se uvede, ali ... treba svi da poštuju. Kontrola, kontrola...
Jedino mi nije jasno,... ako negde hoću u 01h ujutru da popijem piće, neću nigde moći? E to ne valja... ostalo mi je ok :)
ja Odgovori
Sve je to lepo zamišljeno, ali nije prilagodivo trenutnom stanju u društvu. Izlazimo, uglavnom, oko 23h i ostajemo do 3-4-5, i sada kao nekom odlukom to treba da bude od 21h do 1h :P ništa od toga, bio predlog usvojen, ili ne :D
Savo.. Odgovori
Znači stranci koji budu bili u toku letnjeg perioda u prolazu kroz suboticu mogu da svrate samo na vruć burek....
komsinica Odgovori
e pa bas bi volela da vidim ako se usvoji ovo da li ce komunalna da radi posao!!!! zivim u blizini jednog kafica i jos ni jednom nisu bili kaznjeni ili opomenuti da im je glasna muzika(ovde mislim na zivu muziku),ili da su prekoracili radno vreme,pijani gosti se dernjaju na ulici i unistavaju gradsku imovinu.... nadam se da ce komunalna da radi svoj posao a ne da se pridruzi gostima i uz jedno-dva pica zaborave da napisu kaznu...
Cannibal Odgovori
Одличан потез, браво.

А коме се не свиђа смањење алкохолисања, нека се сели у Русију.

http://www.youtube.com/watch?v=8P4qPiTzjqc
cule Odgovori
TREBA DOZVOLA ZA PRODUZENJE RADNOG VREMENA
Jos sedan perverzni nacin KORUPCIJE od onih koji ce davati dozvolu
U ovom gradu imas samo pravo na
DEPRESIJU
Ne na ZABAVU
TO je ZAKONSKI ZABRANJENO
33 Odgovori
treba reda u gradu , pa nije ovo las vegas , za boravak u provodu po celu noc su palic , izdvojeni salasi i sl. noc je za odmor , svaka normalna osoba ima dnevne obaveze od vrtica pa do smrti , da bih mogao da normalno funkcionise tokom dana i dao najbolji deo sebe covek treba da je skoncentrisan na to sto radi a to moze jedino ako je odmoren , nisam za to da se ugusi nocni zivot ali ga izmestite van stambenih delova grada i dajte tim ljudima max slobode , apelujem na gradske oce da budu mudri i da ovce budu na broju i vuci siti , moguce je samo pustite masti na volju....
@Savo Odgovori
Ne lupetaj. Pogledaj deo koji se odnosi na nocne klubove. Uostalom, tako je i u turistickim mestima raspitaj se malo.
M Odgovori
Možda nam deca onda počnu ustajati ranije ujutru, a ne kao sad u popodnevnim satima, pa budu "smorena"
Iki Odgovori
Ima li Subotica uopste objekat koji je registrovan ISKLJUCIVO kao nocni bar, da ne kazem - disko? Pretpostavljam da ne (ali se nadam da ima)! Mislim da treba ranije da se izlazi ( kada je rec o nocnim izlascima vikendom ), pa samim tim ne bi postojala potreba da se ostaje do kasno u noc! Medjutim - samo do 1h? Do 00.30h leti? To nije dovoljno! Grad svakako ne nudi puno mogucnosti, fale nam koncerti, pozorisne predstave, da ne govorim o mjuziklima, sajmovi, jos zalimo za silnim pozatvaranim kaficima... Jesmo grad sa pretezno starijom populacijom, ali jos uvek imamo i mnogo mladih koji zasluzuju sadrzajniji zivot, koji u najmanju ruku zasluzuju pravo na izlazak vikendom do 2h, 3h. Volim ovaj grad, i potrebna su pravila i postovanje istih, ali ne tako stroga, kada je o ovoj temi rec. Verujem da se mogu naci druge oblasti za donosenje novih, rigoroznih pravila i kontrolu sprovodjenja istih.
rajko Odgovori
pokrali pare unistili grad sad bi na miru da spavaju.a i izbore su pokrali tako da to nije volja naroda.[*...*]
Mefisto Odgovori
Ode ovaj grad u tri.....
Revoltirana Odgovori
...a dozvoljavamo otvaranje i rad kladionica na svakom koraku !!! Zar deca treba da nam odlaze u provod u druge gradove :( Treba da se ograniči rad, ali kad imaju izbora gde otići,..a ne da se sav izlazak svodi na par mesta,..!!!
Cannibal Odgovori
"a i izbore su pokrali tako da to nije volja naroda"

Q: Ако су избори покрадени, што републичка власт ћути као нека продавачица љубави?
A: Зато што нису покрадени.
Jager Odgovori
U svim normalnih metropolama, starija, a i ostala populacija koja je željna mira i odmora (i na koji u svakom slučaju, ima puno pravo), se SELI van urbanog centra. Znam podosta pre svega beograđana koji su u potrazi za mirom i tišinom, "emigrirali" u prigradska naselja. Tu vala imaju svu tišinu i mir ovog sveta. Nije to tako samo u Srbiji, naprotiv. Znam i poneke Britance, Nemce a vala i Švajcarce koji su mir potražili izmeštanjem iz centra grada.

Tako da, dragi "33", nije rešenje da se centar zabave seli iz centra grada. Rešenje je da se onaj, kome to smeta, iseli iz tog istog centra. I vuk siti i ovce na broju.

Ovako, u momentu kada se u lokalu taman "zakuva" prava žurka i kada vlasnik lokala počne da zarađuje, mora da zatvori zbog straha od kazne... Manji promet - manji uplaćen PDV - manje para u državnoj kasi. Ne znam samo kome ide na ruku ova računica?
komsinica Odgovori
nismo mi protiv izlazaka i provoda...pa i mi smo bili mladi ali nismo se ponasali ko stoka!!! pametno je ovo ovako jer bi ja volela vikendom da zaspem pre tri ujutro ako je moguce posto imam malo dete!!! nije uopste prijatno lezati u krevetu i slusati derane pijanih budala!!!samo cekam kad ce mi neko od njih zavrsiti u dvoristu...postavite se na moje mesto makar na minut... isticem opet NISAM JA PROTIV PROVODA I MUZIKE ali neki red treba da postoji...ako su nasi roditelji mogli da izlaze u 19h i vracali se kuci do 12 ne vidim zasto se ne bi i nasa deca polako ucila na to....
nightraider Odgovori
cannibal, bas bih se zacudio da tvojih komentara nema, za srce si mi prirastao !!!! :0
Student Odgovori
Kakva glupost. Jedna od stvari koje Srbija nudi stranim turistima jeste dobar nocni provod. Omladina Vam ionako napusta masovno grad, zaista mislite da ce ih ovakve odluke obradovati i dati im razlog da ostanu ili se vrate??? Pozorište ste porušili, neke od većih diskoteka su zatvorene, hajde neka neko pametan sada kaže šta nam ostaje od zabavnog programa u Subotici?
j Odgovori
Vaziii :) nista od ovoga :) a u najgorem slucaju postoji mesto u su koje radi non stop - zeleznicka stanica :D ala ce ta kafana sad da mlati pare :)
lekana Odgovori
Ovo ne vazi za LAKY
Nikola Odgovori
Meni je ovo skroz ok. Volim da izlazim ali mi se ne sviđa to što se "početak" izlaska sveo na 23:30-00:00 h. To mi dođe jako kasno s obzirom da mnogi kafići i ostali uslužni objekti zatvaraju oko 2 sata posle ponoći. Čak mi nekad dođe i dosadno da posle večere čekam ponoć da bih mogao izaći do grada jer ću u suprotnom naići na prazan kafić. Možda zato što sam muško te mi ne treba puno vremena za spremanje pred izlazak, a sa devojkama je verovatno drugačije.
Sve u svemu, ovim se neće skratiti vreme provedeno u izlasku već će se sve pomeriti za 2-3 sata a mislim da je izlazak oko 9 ili pola 10 uveče sasvim u redu.

p.s. Ukoliko se ovo usvoji bilo bi u redu da gradske i prigradske linije autobusa ubace još jedan termin oko 01:00-01:30 iza ponoći.
Nikaragua Odgovori
Jel ovo znaci da npr subotom kafici rade max do 01 sat?
Renesansa, Bulevar, Borsalino, Sax ... Sve to ce se prekidati u 01h? Pa to su jedina mesta u uzem centru gde ima muzika...
Icemo u Estradu na izlasku na autoput...
Bezveze, ne mogu da se naviknem da izlazim u 8 sati i da ostajem do 01. Bice problema puno tu sa mladjim generacijama, sta ce svi oni da rade posle 01, kad ne znam ni ja sta cu...
nenad Odgovori
Nema rešenja ovom problemu, niti će biti. Grade se stambene zgrade u samom strogom centru grada, koje imaju svega 2-3 poslovna prostora dole, a sve iznad je za stanovanje. Pa naravno da će ljudi imati problema sa spavanjem i sa malom decom.

O ovome se trebalo pre razmišljati... mada, možda se malo promeni mentalitet pa će banke ostati u centru same u svojim skupocenim prostorima, zajedno sa ljudima koji i dalje žele da stanuju u centru, a ugostiteljski objekti će da se presele na neko drugo mesto, da ne bude samo da imamo Korzo i ništa više od ovog grada.

Za radno vreme ne znam šta da kažem, ali ovo više govori o svima nama kada se podrazumeva da kafić ne može da radi a da ne odvali muziku, i da se iz njega ne može izaći ako nisi mrtav janpi (barem tako zakon gleda na sve to). Ne vidim šta je kafić kriv što par džibera moraju da pevaju i urlaju čim izlete napolje, neće oni biti ništa tiši ako budu išli kući u 1h ili u 4h.
Tea1981 Odgovori
Nema tu problema. Ne treba krenuti u zabavu u 23h već u 19h i sasvim je dovoljno do ponoći da se pije i lumpuje.
ante Odgovori
radno vreme netreba skratiti nego uvesti zabranu prodaju alkoholnih pica posle 23.00 casova
luka Odgovori
9 jahača apokalipse (gradsko veće) u sastavu nižih i viših trenera sa kupljenim diplomama, bez jednog jedinog dana radnog staža a sve pod dirigentskom palicom prepoštenog gradonačelnika kopaju poslednju rupu za sahranu Subotice. Posle poskupljenja grejanja, parkinga, na red su došli i kafići koji su po njihovim percepcijama rak rana Subotice. To što se u školama valjaju narkotici, ljudi se prebijaju na ulicama, kvazi biznismeni umesto plata radnicima dele otkaze bez uplaćenih doprinosa i teraju ih na ulicu kao pse, ruši se gradska kuća, horde partijskih članova svakodnevno okupiraju gradsku upravu i javna preduzeća na izmišljenim radnim mestima, u pojedinim ulicama ljudi čamcima izlaze do prvog asfalta, što je revizor prikazao neverovatne pronevere od strane istih u gradskom budžetu , što je saki drugi lokal u gradu kockarnica a svaki prvi banka, što centar grada izgleda kao groblje u svakom smislu reči, TO NIJE PROBLEM PROBLEM JE RADNO VREME KAFIĆA.Ruku na srce mislim da čak i tako jednostavna i obična tema kao što je radno vreme ugostiteljskih objekata uveliko prevazilazi njihove intelektuakne i sve ostale sposobnosti. Ko izađe poslednji neće morati ni svetlo da gasi jer verovatno neće biti struje. Ostvaruje se vizija žute kuge o boljoj i naprednijoj budućnosti. Iskreno saučešće svim malobrojnim Subotičanima koji shvataju koje se zlo nadvilo nad naš grad.
Mare Odgovori
Koliko ja znam komunalci kontrolisu i kaznjavaju svaki vikend kafice koji prekorace radno vreme, ali je problem u zakonima koji su previse blagi, pa se vlasnicima kafica vise isplati da plate kaznu nego da zatvore kafic u sred zurke.
Mislim da ce i dalje ostati tako. Ili ukoliko vlasnici stvarno pocnu da zatvaraju kafice u ponoc, onda cemo svaki vikend u 00:00h imati mnogo pijanih ljudi koji u to vreme jos nikako ne zele kuci, a nemaju gde da udju, pa ce parkovi i klupe po gradu biti krcati, a alkohol ce se kupovati po trafikama.
I to mi izgleda kao jos veci problem...
Joca Odgovori
Prvo da napomenem da citav zivot zivim u blizini centra grada, i naravno da obzirom na to treba da prihvatimo to sto sa sobom nosi centar bilo kog grada... Koncerti, sportska desavanja, letnje terase, baste, nocni barovi, sve su to sastavni delovi centra ma kog grada. KO ZELI MIR I TISINU, BOZE MOJ, NEKA SE PRESELI U MIRNE KRAJEVE OVOGA LEPOG GRADA. Najlakse je ziveti u centru grada i kukati kako smeta buka, to je smesno, zato postoje predgradja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.