Komentara: 46
Pregleda: 24373

Gde ste bili prošle subote?

22.01.2013. u 17:15h
Izvor: Portal "5+"
Od kada je sveta i veka kafane su imale svoju klijentelu - od pijanaca do gospode u odelima koja upravo za kafanskim stolom sklapaju poslovne dogovore.
Gde ste bili prošle subote?

Zanimljivo je da i današnji srednjoškolci nisu ostali imuni na ovu vrstu ugostiteljskih objekata pa neretko izlazak započnu upravo u kafani, a završe u diskoteci!

Naravno, pojam „kafana“ je rastegljiv i ne mora uvek da znači polupijane goste koji sede za stolovima prekrivenim kariranim stolnjacima, a vremešna konobarica za šankom briše čaše. I kafane su se osavremenile (osim onih koje nisu) i nisu više sinonim za narodnu muziku i najjeftinije pivo. Ali niže cene pića svakako su ono što predstavlja njihov glavni adut.

-Moje društvo i ja redovno izlazimo u kafanu „Brale“ kod „Jadrana“. To je mesto gde se okupljaju mahom učenici prvog i drugog razreda srednje škole. Prvo „Brale“, onda grad! Zašto da idem odmah na neko skupo mesto i potrošim puno para, kada mogu da odem u „Brale“ i uštedim – priča učenica drugog razreda srednje škole, dodajući da u „Braletu“ votka sa „guaranom“ (piće koje najčešće naručuje) košta 150 dinara, dok na nekom drugom, „fensi“ mestu, samo za votku treba da izdvoji toliko.

Gde ste bili prošle subote?

„Mladi nemaju para pa piju u kafani za male pare, a onda odu u izlazak“ – zaključuje učenik četvrtog razreda srednje škole. Njegovo društvo obično izlazi u „Sax“, „Galiju“ ili „MG“, ali izlasku prethodni „zagrevanje“ u kafani:

- Veče počinje u kafani „Osvajač“ koja se nalazi preko puta Ekonomske škole. Živa je muzika, subotom imaju i pevačicu, piće je jeftinije... Veče nastavljamo u „Sax“-u, „Galiji“... Kada su žurke, u „Sax“-u nastupaju i GO-GO plesačice, ali ne verujem da su one mamac, ne dolazi se toliko zbog njih, koliko zbog muzike. Do ponoći se pušta strana muzika, zatim domaća zabavna, a od 2 – narodnjaci. Organizuju se i tematske žurke kada nastupaju bendovi.

Gde ste bili prošle subote?

U poslednje vreme, na primer, gostovao je „Lexington“ i „Tropico“ bend, Mia Borisavljević, Željko Vasić, Ivana Selakov... Kada gostuje bend, ulaz se plaća 500 dinara, rezervacija stola sa konzumacijom 3.000, dok su separei još skuplji i stvar je prestiža sedeti u njima. Iako su najčešći gosti „Sax“-a srednjoškolci, dolaze i stariji, iznad 30 godina.

U „Galiji“ je petkom „Klincijada“ i okupljaju se baš mladi, generacija '94 – '98. godište. Subotom dolaze stariji i obično je živa muzika, često gostuju bendovi. Radnim danima se u „Galiji“ često slave osamnaesti rođendani, dok sredom, kada dolaze studenti, obično nastupaju Iva i Vuk Vučinić.

Gde ste bili prošle subote?


Devojke su sklonije alkoholu? 

Po rečima taksista koji petkom i subotom uveče najčešće razvoze subotičku mladež, devojke su te koje su sklonije alkoholu (ili ga teže podnose?) pa se dešava i da im isprljaju zadnje sedište. Takođe potvrđuju da u hitnoj pomoći subotom češće primaju devojke koje su previše popile. „Prošle subote na sred Ulice Đure Đakovića video sam dve devojke koje su igrale – po putu! Evidentno je da su bile pijane“ 

Društvo veče nakon druženja u „Braletu“ (gde su ranije mogli i sami da puštaju muziku po svom ukusu!), izlazak obično nastavlja u „Sax“-u, „Latinu“ ili „Q baru“ (trenutno je zatvoren, ali se čeka otvaranje). Sličan izbor ima i učenica trećeg razreda srednje škole, koja će, osim u „Latino“, rado svratiti i u „Code“, „Rimini“ ili „Music“. Sinonim za dobar provod po njoj je dobro društvo, veče bez previše alkohola i bez tuče, začinjeno dobrom muzikom (stranom i domaćom – zabavnom).

Na pitanje koliko košta izlazak, dobijamo različite odgovore. Naravno, devojke potroše manje novca jer su momci kavaljeri pa često piće ide na njihov račun. „Meni je za izlazak dovoljno 600-700 dinara jer smo obično u muškom društvu pa nas momci časte“ – otkriva učenica s kojom smo pričali, a njen godinu dana stariji vršnjak kaže: „Potrošim i do tri-četiri hiljade dinara za jedno veče! Treba platiti gorivo ili taksi, ulaz, piće, a posle izlaska i pljeskavicu ili burek“ . Saznajemo da na noćnu užinu mladi najčešće svraćaju u „Peru Žderu“, „Lipu“, „Green food“ ili „Gyros“.

Gde ste bili prošle subote?

Osim džeparca koji im obezbeđuju roditelji, za izlaske se sakupi i od dede, bake, a ako je reč o dobrom učeniku – tu je i stipendija.

Naši sagovornici se slažu da je u poslednje vreme ponuda mesta za izlaske veća nego ranije i pozdravljaju što mogu da biraju između više žanrova muzike, a najviše im se sviđa što u Suboticu dolaze popularni bendovi što, kako kažu, ranije nije bio slučaj.


Prekratko nije "In"

„Lepo je videti doteranu devojku, ali ne treba preterivati. Prekratke suknje i prejaka šminka ne stoje mladim devojkama, a osim toga takvim izgledom kao da šalju nedvosmislenu poruku i ljudi ih neće ozbiljno shvatati“ – slažu se mladići.

Gde ste bili prošle subote?

Najposećenije subotičke fotogalerije možete gledati na linku: www.subotica.com/slike 

Ako u komentarima odgovorite na pitanje iz naslova (“Gde ste bili prošle subote?”), slika o najpopularnijim mestima za izlazak u gradu biće još potpunija. Možete i dati savet, uputiti pohvalu ili kritiku. Čitaju nas i vlasnici lokala.

Izvor: Portal "5+"
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 46
Pregleda: 24373

Povezana vest

Povezane teme

Grad Subotica

kafići u Subotici

mladi

caffe latino

q bar

the code

izlazak

sax caffe

renaissance

caffe Galija

klubovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.