Komentara: 12
Pregleda: 14865
Foto

Sinagoga otvorena za turističke posete

18.01.2019. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Subotička Sinagoga, druga po veličini u Evropi, od nedelje, 20. januara, otvoriće svoja vrata svim građanima koji žele da je obiđu a postaće i mesto održavanja kulturnih manifestacija.
Sinagoga otvorena za turističke posete

Po rečima Tivadara Bunforda,  predsednika Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“, obnova secesijskog bisera, koja je završena 2018. godine zahvaljujući zajedničkim ulaganjem Srbije i Mađarske omogućila je njeno korištenje u kulturne, verske i turističke svrhe.

Sinagoga otvorena za turističke posete

- Podsetimo, spoljašnja fasada je obnovljena sredstvima Grada Subotice, AP Vojvodine i Republike Srbije, a rekonstrukciju enterijera i uređenje dvorište finansirala je Vlada Mađarske putemNacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Dom molitve subotičkih jevreja i oličenje istorije i kulture jevrejske zajednice u našem gradu znamenitost je koja ima potencijal da služi kao dom  visoko kulturnim događajima, koji će biti dostojni Sinagogi kao duhovnom sakralnom objektu – naglasio je Bunford. - Održavaće se  manifestacije tradicionalne i klasične muzike, međunarodni i domaći kongresi, savetovanja od istaknutog značaja  i druge kulturne manifestacije ustanovljene godišnjim planom Fondacije „Subotička sinagoga“.

Za posetioce Sinagoga će biti otvorena od utorka do peta od 10 do 18 časova, a vikendom od deset do 14 časova. Ponedeljak je neradan dan. Od utvrđenog  radnog vremena odstupiće se u skladu sa manifestacijama i verskim kalendarom Jevrejske opštine Subotica.

Sinagoga otvorena za turističke posete

Obnova Sinagoge trajala je veoma dugo i bila j veoma neizvesna. Kako je zub vremena učinio svoje, Sinagoga je bila veoma oštećena te je njena rekonstrukcija bila veoma kompleksna.

- Zadovoljni smo što će ona biti mesto vrhunskih kulturnih događaja u gradu, mesto okupljanja a  jevrejska zajednica imaće sakralni objekat kakav je sagradila 1903. godine – ističe Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine.

Da je u toku i rekonstrukcija orgulja potvrdio je Jene Hajnal, član UO fondacije "Subotička Sinagoga". Kako je rekao, Vlada republike Mađarske izdvojila je dodatna sredstva za restauraciju orgulja u jevrejskom hramu i radovi bi trebalo da budu davršeni tokom 2019. godine.

- Orgulje su bile u veoma lošem stanju, pa su na predlog stručnjaka obezbeđena dodatna sredstva i već se uveliko odvijaju radovi, a nakon sanacije Sinagoga će dobiti dodatan sadržaj - ističe Hajnal

O bogatoj prošlosti, ali i o etapama obnove posetiocima će govoriti kustosi na srpskom, mađarskom, engleskom jeziku a u planu su i govorni aparati na šest jezika. Cena ulaznice će biti 250 dinara za odrasle, deca do deset godina neće plaćati ulaz, a omogućen je i popust za grupe.

Sinagoga otvorena za turističke posete

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije povodom otvaranja Sinagoge za javnost Konferencija za medije povodom otvaranja Sinagoge za javnost Konferencija za medije povodom otvaranja Sinagoge za javnost Konferencija za medije povodom otvaranja Sinagoge za javnost Konferencija za medije povodom otvaranja Sinagoge za javnost Konferencija za medije povodom otvaranja Sinagoge za javnost Konferencija za medije povodom otvaranja Sinagoge za javnost Konferencija za medije povodom otvaranja Sinagoge za javnost
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 14865

Povezane vesti

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

jevrejska zajednica

tivadar bunford

robert sabadoš

fondacija sinagoga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.