• Pregleda: 9318

Sinagoga otvorena za turističke posete

Subotička Sinagoga, druga po veličini u Evropi, od nedelje, 20. januara, otvoriće svoja vrata svim građanima koji žele da je obiđu a postaće i mesto održavanja kulturnih manifestacija.
Sinagoga otvorena za turističke posete

Po rečima Tivadara Bunforda,  predsednika Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“, obnova secesijskog bisera, koja je završena 2018. godine zahvaljujući zajedničkim ulaganjem Srbije i Mađarske omogućila je njeno korištenje u kulturne, verske i turističke svrhe.

- Podsetimo, spoljašnja fasada je obnovljena sredstvima Grada Subotice, AP Vojvodine i Republike Srbije, a rekonstrukciju enterijera i uređenje dvorište finansirala je Vlada Mađarske putemNacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Dom molitve subotičkih jevreja i oličenje istorije i kulture jevrejske zajednice u našem gradu znamenitost je koja ima potencijal da služi kao dom  visoko kulturnim događajima, koji će biti dostojni Sinagogi kao duhovnom sakralnom objektu – naglasio je Bunford. - Održavaće se  manifestacije tradicionalne i klasične muzike, međunarodni i domaći kongresi, savetovanja od istaknutog značaja  i druge kulturne manifestacije ustanovljene godišnjim planom Fondacije „Subotička sinagoga“.

Za posetioce Sinagoga će biti otvorena od utorka do peta od 10 do 18 časova, a vikendom od deset do 14 časova. Ponedeljak je neradan dan. Od utvrđenog  radnog vremena odstupiće se u skladu sa manifestacijama i verskim kalendarom Jevrejske opštine Subotica.

Obnova Sinagoge trajala je veoma dugo i bila j veoma neizvesna. Kako je zub vremena učinio svoje, Sinagoga je bila veoma oštećena te je njena rekonstrukcija bila veoma kompleksna.

- Zadovoljni smo što će ona biti mesto vrhunskih kulturnih događaja u gradu, mesto okupljanja a  jevrejska zajednica imaće sakralni objekat kakav je sagradila 1903. godine – ističe Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine.

Da je u toku i rekonstrukcija orgulja potvrdio je Jene Hajnal, član UO fondacije "Subotička Sinagoga". Kako je rekao, Vlada republike Mađarske izdvojila je dodatna sredstva za restauraciju orgulja u jevrejskom hramu i radovi bi trebalo da budu davršeni tokom 2019. godine.

- Orgulje su bile u veoma lošem stanju, pa su na predlog stručnjaka obezbeđena dodatna sredstva i već se uveliko odvijaju radovi, a nakon sanacije Sinagoga će dobiti dodatan sadržaj - ističe Hajnal

O bogatoj prošlosti, ali i o etapama obnove posetiocima će govoriti kustosi na srpskom, mađarskom, engleskom jeziku a u planu su i govorni aparati na šest jezika. Cena ulaznice će biti 250 dinara za odrasle, deca do deset godina neće plaćati ulaz, a omogućen je i popust za grupe.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Tivadar Odgovori
250 dinara za nesto sto je obnovljeno od nasih para, ma vazi.... Neka placaju turisti, a lokalci ne.
Istina...
Gojimi služe, između ostalog, za pljačku.
Nenad
Valjda i postoje neki troškovi organizacije turističkih tura i održavanja objekta? Ko će finansirati vodiče, tehničku opremu, promo materijal i šta već ide u sklopu? Svi vi koji se bunite za cenu verovatno ne bi otišli ni da vam plate da dođete, a kamoli da je besplatno! Neki ljudi bi trebali da se suzdrže od iskazivanja mišljenja, možda sam i ja jedan od njih, ne znam.
šerpa
Čijih vaših para? Platio je Orban a ne ti. A ti ne plaćaš porez njegovoj državi nego Vučkovoj. Tako da srpske patriote poput tebe i trebaju da plate ulaz, "lokalac", haha, šta je to, onaj ko živi pored mlečne pijace? :D :D
Miki
Platio Orban jer je nas divni grad potrosio sve pare koje je jevrejska opstina dala gradu za njeno obnavljanje jos pre mnogo godina. Zato je i propadala jer grad nije hteo da je obnavlja,imali preca posla!
Watson Odgovori
Ako će se stvarno održavati koncerti klasične muzike onda je ovo više od super vesti!
Dosta je bilo svakojakih pabova sumnjivog morala.
Biba Odgovori
Zašto će biti zatvorena ponedeljkom?
Kristian Odgovori
Mnogo mi je žao što će od sinagoge napraviti jedno obično mesto za zabavu....
Vlaximus Odgovori
Dobra vest, konačno da se jedan takav znameniti objekat može obići. bio sam ubeđen da će se naplaćivati ulaznica, podržavam, ali smatram da je ulaznica od 250 dinara malo jaka...znam da je kutija cigara toliko, lično ne pušim, ali roditelji sa 2 male dece plaćaju 500 dinara. smatram da je 100-150 dinara dovoljno i realno. oko troškova njenog održavanja
i platama vodiča ili zaposlenih u ustanovi, su trebali ranije da razmišljaju, da naprave neku vrstu plana "održavanja i održivosti" a ne sve po džepu građana.
Не знам Odgovori
Држављанима Србије и Мађарске не би се смела наплаћивати улазница за само разгледање, побогу. Ми смо је нашим парама обновили а у ниједну другу богомољу у Суботици се не наплаћује улазница. Туристи из других земаља нека плаћају, дошли су да гледају па то и очекују.
Istina...
Svi su jednaki, samo su jedni jednakiji.
robert Odgovori
gradski autobus je skup, nuzda u javnim wc -ovima, kafa obicna po centru..... a onaj ko zaista zeli da vidi nesto lepo da uziva u prostoru da okrepi mozak...uopste nije skupo!!!vase nase moje tvoje uvek ta nebulozna prica ciji je novac. to nema nikakve veze. kada pricas o novcu onda pricas o samom djavolu, glavom i bradom.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.