Komentara: 26
Pregleda: 7094
Foto

Sinagoga ponovo postala jevrejski hram

08.05.2018. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Svečanim unošenjem i postavljanjem svitaka svete knjige Tore, subotička Sinagoga je ponovo postala jevrejski hram. Tako će bogosluženje i verski obredi ponovo moći da se održavaju u zgradi Sinagoge, koji su se tokom njene četrdesetogodišnje obnove obavljali u sali Jevrejske opštine, u takozvanoj Maloj sinagogi.
Sinagoga ponovo postala jevrejski hram

Nakon nedavnog svečanog otvaranja rekonstruisane Sinagoge, sinoć je priređena velika svečanost za jevrejsku zajednicu u našem gradu, unošenjem svitaka svete knjige Tore, čime je Sinagoga ponovo postala jevrejski hram.

- Pretpostavimo da je ova Sinagoga jedna brižna jevrejska majka, koja je vodila računa o svojoj deci decenijama, a onda je od dubine bola zanemela, jer ono što se dogodilo ovde četrdesetih godina prošlog veka, bilo je nešto od čega se ona gotovo nikada više nije mogla oporaviti. Međutim, danas će srce ove brižne majke ponovo zalupati od sreće. Tokom decenija, ona je jednostavno navikla da je ova zgrada pusta i da su zapravo tišina i praznina postali njeno uobičajeno stanje. Međutim, danas će se ponovo čuti glas pesme - rekao je Isak Asiel, vrhovni rabin Srbije, nakon što su svici svete knjige smešteni u "sveti kovčeg".

Sinagoga ponovo postala jevrejski hram

Pesma se zaista čula, na oduševljenje svih prisutnih, jer je u okviru svečanosti nastupio Hor kantora iz Jerusalima sa poznatim hebrejskim pesmama. Prema rečima Roberta Sabadoša, predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, ovo je veliki događaj u istoriji ne samo subotičkog, već srpskog jevrejstva, jer je označio završetak četrdesetogodišnje obnove Sinagoge.

Jevrejska zajednica je predala Gradu Subotici ovaj velelepni objekat zbog toga što nije mogla sama da ga izdržava i praktično od tog trenutka je počela njena obnova, koja je trajala 40 godina, a intenzivirana je od 2005. godine. Sam završetak je divan trenutak u istoriji jevrejstva, jer se vraćamo veri, tradiciji i onome zbog čega je postojao ovaj hram. Jevrejstvo je utkano u istoriju ovoga grada i naše države, tako da je ovo praznik ne samo Jevreja, već i praznik čitave Srbije - poručio je Sabadoš.

Sinagoga ponovo postala jevrejski hram

Predsednik Jevrejske opštine Subotica, dr Jošua Štajnfeld, istakao je da je jučerašnja svečanost samo uvod u niz događaja koji će uslediti za sve građane Subotice, te da se nada da će se uskoro oformiti i Programsko veće, koje će brinuti o kulturnim dešavanjima i budućim nastupima umetnika u zgradi Sinagogi.

- Jevrejska zajednica u Subotici danas broji oko stotinak članova, koji su tradicionalisti, te vole i cene to što znaju o judaistici. Sinagoga možda neće biti verski objekat u klasičnom smislu te reči. U njoj ćemo obeležavati naše velike praznike, priređivati verske priredbe, sećaćemo se i evociraćemo uspomene na naše pretke. Takođe, ona će biti i poklon Gradu za sva scenska dešavanja koje neće remetiti dignitet ove zgrade, te će u njoj moći da se organizuju koncerti i monodrame - istakao je dr Štajfeld.

Sinagoga ponovo postala jevrejski hram

Izvor: Subotica.com
Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 7094

Povezane vesti

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

jevrejska opština

jevrejska zajednica

robert sabadoš

dr jošua štajnfeld

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.