• Pregleda: 5105

Sinagoga ponovo postala jevrejski hram

Svečanim unošenjem i postavljanjem svitaka svete knjige Tore, subotička Sinagoga je ponovo postala jevrejski hram. Tako će bogosluženje i verski obredi ponovo moći da se održavaju u zgradi Sinagoge, koji su se tokom njene četrdesetogodišnje obnove obavljali u sali Jevrejske opštine, u takozvanoj Maloj sinagogi.
Sinagoga ponovo postala jevrejski hram

Nakon nedavnog svečanog otvaranja rekonstruisane Sinagoge, sinoć je priređena velika svečanost za jevrejsku zajednicu u našem gradu, unošenjem svitaka svete knjige Tore, čime je Sinagoga ponovo postala jevrejski hram.

- Pretpostavimo da je ova Sinagoga jedna brižna jevrejska majka, koja je vodila računa o svojoj deci decenijama, a onda je od dubine bola zanemela, jer ono što se dogodilo ovde četrdesetih godina prošlog veka, bilo je nešto od čega se ona gotovo nikada više nije mogla oporaviti. Međutim, danas će srce ove brižne majke ponovo zalupati od sreće. Tokom decenija, ona je jednostavno navikla da je ova zgrada pusta i da su zapravo tišina i praznina postali njeno uobičajeno stanje. Međutim, danas će se ponovo čuti glas pesme - rekao je Isak Asiel, vrhovni rabin Srbije, nakon što su svici svete knjige smešteni u "sveti kovčeg".

Pesma se zaista čula, na oduševljenje svih prisutnih, jer je u okviru svečanosti nastupio Hor kantora iz Jerusalima sa poznatim hebrejskim pesmama. Prema rečima Roberta Sabadoša, predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, ovo je veliki događaj u istoriji ne samo subotičkog, već srpskog jevrejstva, jer je označio završetak četrdesetogodišnje obnove Sinagoge.

Jevrejska zajednica je predala Gradu Subotici ovaj velelepni objekat zbog toga što nije mogla sama da ga izdržava i praktično od tog trenutka je počela njena obnova, koja je trajala 40 godina, a intenzivirana je od 2005. godine. Sam završetak je divan trenutak u istoriji jevrejstva, jer se vraćamo veri, tradiciji i onome zbog čega je postojao ovaj hram. Jevrejstvo je utkano u istoriju ovoga grada i naše države, tako da je ovo praznik ne samo Jevreja, već i praznik čitave Srbije - poručio je Sabadoš.

Predsednik Jevrejske opštine Subotica, dr Jošua Štajnfeld, istakao je da je jučerašnja svečanost samo uvod u niz događaja koji će uslediti za sve građane Subotice, te da se nada da će se uskoro oformiti i Programsko veće, koje će brinuti o kulturnim dešavanjima i budućim nastupima umetnika u zgradi Sinagogi.

- Jevrejska zajednica u Subotici danas broji oko stotinak članova, koji su tradicionalisti, te vole i cene to što znaju o judaistici. Sinagoga možda neće biti verski objekat u klasičnom smislu te reči. U njoj ćemo obeležavati naše velike praznike, priređivati verske priredbe, sećaćemo se i evociraćemo uspomene na naše pretke. Takođe, ona će biti i poklon Gradu za sva scenska dešavanja koje neće remetiti dignitet ove zgrade, te će u njoj moći da se organizuju koncerti i monodrame - istakao je dr Štajfeld.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

26
Isaac Odgovori
Predivno!
Pero Odgovori
Prestanite nas opterecivati sa grupicom jevreja koja zivi u Subotici, bas nas briga i za njih a i za sinagogu!!!!
Jovan Jović
A ti Pero, spadaš u grupu oštroumnih koja opterećuje sve ostale, ali ipak smo tolerantni prema tebi.
Lajci
Slazem se sa tobom, opterecuju nas glupostima!
žužana
Razmišljala sam ima li smisla baviti se ljudima kao Vi, ali mi ne da mira Vaš stav.

Nemam nameru da polemišem sa Vama, ali me baš zanima kako Vas nije sramota da Jevreje ovako vređate.
plavusa
Bas me interesuje Pero za sta je to tebe briga?
Da li te samo kladionice, politika, novac, sirenje i koriscenja narkotika kod vec 11 godisnjaka interesuje?
Ili mozda da se deca i zene mogu tuci i zlostavljati?
Kakav si ti to lik, trazim spas od takvihg nula ili nistica koji hodaju i smetaju na zemaljskoj kugli-pogotovo tamo odakle se ti javljas!
Istovemeno, razumem i to da nisu svi ljudi nadareni razumom.....
JOВАН Odgovori
У Шведској камате на кредит 1-3 посто, а код нас 10 посто.
Esmeralda Odgovori
I onda u Srbiji nema antisemitizma?! A šta onda predstavljaju Pero i Jovan i oni likovi što lajkuju njihove komentare? Neko može reći : ma to su samo obični duševni bolesnici, ali da se prisetimo, tako su mislili i za onog molera - i šta ispade na kraju!
JOВАН
Природно је, физика нас учи, да сила акције изазива силу реакције. Сваки изам изазива антиизам. Тако је и антисемитизам реакција на семитизам.
žužana Odgovori
Mazeltov
Esmeralda Odgovori
A ja mislila da živim u tolerantnoj Srbiji, multikulturalnoj Subotici! Kad vidi ti njih!!! Sve moj do mojeg! Svaka Vam čast na idiotizmu ( to je imam od idiota)!
JOВАН
Заиста, само се у Србији можете слобдно бавити етикетирањем, у толикој мери, да би се могло назвати етикетизам. А чим то слободно радите, значи да вас толеришу. Можда вам је то мало, па бисте да вам већински народ још и аплаудира, зато што га етикетирате. Зар постоји земља и народ као што су Србија и Срби који су шире отворили своја њедра, пружили уточиште другима, а сведоци смо да су се неки од тих одњегованих претворили у љуту змију за Србију. Само непријатељи Србије могу приговорити Србији да је нетолерантна. Толико је толерантна да је у њој угрожена њена национална већина и њена економија.
Esmeralda Odgovori
Važi Jovane, ja ću Vam se izviniti u svoje, i u ime šačice Jevreja preostalih u Subotici, ( istina, bilo ih je nešto više do juna 1944) što Vas smaramo sa ovom tematikom. O užasa li, umesto govora nekog Vašeg lidera, ili neke jako bitne vesti vezane za većinski narod, ovaj portal objavio je vest o SUBOTIČKOJ sinagogi!! Molim Vaš oproštaj što ste mi, kao nekoj mizernoj manjini, dozvolili da udišem vaš arijevski čist subotički vazduh a ja tako nezahvalna, ma kučka jedna netolerantna nikako da shvatim da me u stvari na njedra privijate Vašim komentarom ( možda ipak da ga pročitate). I da se za kraj razumemo, ja sam se u Subotici rodila, istina ne u Srbiji već u Jugoslaviji, i do danas se nisam osećaju kao manjina, ali ako me Vi tako zovete, evo odmah se u manjinu pretvaram.
JOВАН
Мало сте залутали, па да вам помогнем. Рођени сте у Србији, живите у Србији и разумно би било поштовати је, ако вам није нешто друго у опису послова.
opalac
Jovane, komentarisite malo dane crnogorske kulture, istrosili ste ovde sve "argumente".
Sting Odgovori
Crni jovane sta nalupeta sve... nemoj Mossad da ti bude senka
Laki Odgovori
@ŽUŽANA a tebi ako smeta, pasos u ruke pa na put. Dosta nam je onih koji svakodnevno uz SAD bombarduju i ubijaju decu, zene, civile u Iraku, Siriji, Palestini!!!
žužana
Teško da će tako biti. Ja sam rođena u ovom gradu kao i mnoge generacije mojih predaka.

A Vama neka bude na čast šovinizam. I Vama i onima koji su kao Vi.
žužana
I uostalom, gospodine Laki sa kojim pravom mi se obraćate na "ti"?

Nešto se ne sećam da sam Vam to dozvolila.
Laki
A pazi sto cu ti traziti dozvolu, luzerko!!!!
Foxdie
@Laki:
Жалосно је колико си ограничен. Данас, на жалост, свако има приступ Интернету, али мало ко га користи да се образује - ти си очигледно одлучио да користиш Интернет како би се заглупљивао.
u inat svima Odgovori
laki =........ latyak!!
sasa Odgovori
@FOXDIE Pozdravi mamu!!!!
Foxdie
Хоћу, хвала! Пренећу јој да је поздравља импотентни Саша који женско види само на Интернету.
Laki
@SASA Zar je i tebe 'obradila'? :) ;)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.