Komentara: 59
Pregleda: 25575
Foto

Otvorena obnovljena subotička Sinagoga

26.03.2018. u 17:48h > 27.03.2018. u 00:07h
Izvor: Subotica.com
Svečanošću, na kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, danas je otvorena kompletno obnovljena subotička Sinagoga.
Otvorena obnovljena subotička Sinagoga

Obnovu jednog od najvećih sakralnih objekata, biser secesije, zajedno su finansirale Vlade Srbije i Mađarske.

- Sinagoga, druga po veličini u Evropi posle budimpeštanske, zasijala je kako zaslužuje. Na obnovi smo radili zajedno i naporima i sredstvima, a radovi su povezali ne samo Jevreje s pravoslavcima, katolicima i protestantima, već i vlade dveju zemlja, ali i međunarodne institucije, približili ljude – poručio je na svečanosti predsednik Aleksandar Vučić, zahvalivši se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, bez čije pomoći ne bi bilo ovakvog prelepog sakralnog objekta koji deluje nestvarno. - Srećan sam što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali sam srećan i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retk. Drago mi je da iste vrednosti negujemo zajedno, ovakvo kulturno nasleđe spaja i siguran sam da ćemo umeti da zajedno i ubuduće obnovimo ono što smo neretko uništavali i da podižemo mostove koje smo ne zna se zbog čega uspevali da srušimo.Ovo će biti kuća molitve, učenja, okupljanja...

Otvorena obnovljena subotička Sinagoga

Prema rečima premijera Mađarske Viktora Orbana otvaranje obnovljene Sinagoge biće upamćeno kao dan kada je srednja Evropa pokazala svoj najlepši lik svetu - lik saradnje i međusobne tolerancije.

- Sinagogi je vraćen sjaj, a jevrejskoj zajednici dug za veliki doprinos razvoju Evrope i sveta. Srbi i Mađari već žive zajedno u Subotici, a danas šaljemo poruku da je ovo Evropa u kojoj želimo da živimo - u miru i bezbednosti svi zajedno – poručio je Orban. - Svi narodi Evrope žive na temeljima jevrejske i hrišćanske vere i želimo i dalje žele da živimo u Evropi u kojoj postoji sloboda vere, nacije i jezika. U svetu i dalje postoje mesta gde su ljudi proganjani i gde se ne obnavlja već se ruši, ali sam ponosan na versku tradiciju Evrope koja gaji toleranciju.

Otvorena obnovljena subotička Sinagoga

Premijer Orban je podstio da je Vlada Mađarske opredelila 10 milijardi forinti za program obnove sinagoga širom Evrope i dodao da, nakon Drugog svetskog rata i perioda komunizma, Mađarska smatra da je obaveza svih da omoguće da hrišćani i Jevreji žive slobodno.

Otvorena obnovljena subotička Sinagoga

- Centralna Evropa ima samo jedan put, a to je Evropa koja se drži hrišćanske i jevrejske zajednice. Mislimo da je Srbija trebalo odavno da bude sa nama u EU i želimo joj mnogo uspeha na tom putu - istakao je Orban.

Posle svečanog dela, zvaničnici dve zemlje obavili su razgovore, na kojima nije bilo otvorenih pitanja, već samo reči o budućoj saradnji dve susedne zemlje.

- Ni sada nije bilo otvorenih pitanja, razgovarali smo kako da zajedno radimo na boljoj budućnosti, kako da više mađarskih kompanija dođe i ulaže u Srbiju i kako da se naše kompanije pozicioniraju u Mađarskoj – naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Otvorena obnovljena subotička Sinagoga

Prema njegovim rečima, politika koju vodi Orban doprinela je stabilizaciji odnosa sa Srbijom, ali je to doprinelo stabilizaciji čitavog regiona i nije značilo samo Mađarima, nego i svim ljudima koji žive u ovom delu Evrope.

- O najboljim političkim i ekonomskim odnosima govori i trgovinska razmena od 1.49 milijardi evra prethodne godine, što je za 22.3 odsto više nego u 2016., kao i da je u prvom mesecu ove godine zabeležen rast od 39 odsto u odnosu na januar lane – istakao je Vučić. - Sve to govori da ćemo u kratkom periodu dostići trgovinsku razmenu od dve milijarde evra i da je Mađarska Srbiji šesti spoljnotrgovinski partner. Mađarska pokazuje kako se ponaša suverena i nezavisna zemlja, članica EU, i zahvalni smo na podršci koju pruža našem putu ka EU.

Otvorena obnovljena subotička Sinagoga

Viktor Orban izjavio je da se Mađarska raduje razvoju i napretku Srbije, jer je prijatelj naše zemlje, ali i zbog toga što kao susedna zemlja ima interes da Srbija bude što uspešnija.

- Tvoj plac više vredi, ako imaš komšiju koji je uspešan. Evropskoj uniji potrebna Srbija, kao veliki potencijal i Srbi uvek mogu da računaju na Mađare kada je reč o priključenju EU. Srbija nije problem, Srbija je veliki potencijal za nas – jasan je Orban, pohvalivši odnos naše zemlje prema nacionalnim manjinama. - Model zaštite manjina koji je Srbija izgradila primer je za celu Evropu, jer je malo zemalja u EU koje su imale snage da usklade ponos i teritorjilani suverenitet, a da istovremeno obezbede autonomiju svojim manjinama i čak da to podstiču.

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom okončanja rekonstrukcije Sinagoge Svečanost povodom okončanja rekonstrukcije Sinagoge Svečanost povodom okončanja rekonstrukcije Sinagoge Svečanost povodom okončanja rekonstrukcije Sinagoge Svečanost povodom okončanja rekonstrukcije Sinagoge Svečanost povodom okončanja rekonstrukcije Sinagoge Svečanost povodom okončanja rekonstrukcije Sinagoge Svečanost povodom okončanja rekonstrukcije Sinagoge
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 3 nedelje
Komentara: 59
Pregleda: 25575

Povezane vesti

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

Aleksandar Vučić

viktor orban

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.