Komentara: 13
Pregleda: 5560

Sinagoga privukla više od 10 hiljada turista

07.07.2019. u 21:00h
Izvor: Subotica.com
Za prvih šest meseci, otkako je otvorena za turističke posete, kroz subotičku Sinagogu prošlo je više od 10 hiljada posetilaca iz raznih krajeva sveta, a ni Subotičani nisu ravnodušni na ovaj velelepni biser secesije koji rado posećuju i po nekoliko puta.
Sinagoga privukla više od 10 hiljada turista

Izgrađena prema projektima Marcela Komora i Dežea Jakaba, subotička Sinagoga je jedinstven i izuzetan objekat iz više razloga. Ona je jedini objekat ove namene u Evropi koji nosi obeležja mađarske varijante secesije, a svojom monumentalnom lepotom i floralnim dekoracijama u vidu paunovog pera, lale, stilizovane ruže ili ljiljana, zaustavlja dah posetiocima kako iz naše zemlje, tako i iz regiona. Gotovo svakog dana kroz nju prođu i turisti iz azijskih zemalja, dok je Njujork najudaljenija destinacija iz koje je posetilac došao da bi uživao u njenoj lepoti.

- Od 20. januara, kada smo otvorili Sinagogu za turističke posete, nije prošao nijedan dan, a da je Sinagoga bila prazna i da neko nije pokucao na naša vrata - kaže Hajnalka Ileš, koordinatorka aktivnosti u Fondaciji "Subotička Sinagoga", koja upravlja ovim objektom. - Najviše posetilaca nam dolazi iz Mađarske, kojima je poseta Sinagogi uključena i u turističke aranžmane, bilo je dosta posetilaca iz Hrvatske, Rumunije, jako mnogo školskih ekskurzija, individualnih i turističkih grupa, poseta koje su firme organizovale za svoje zaposlene samo da bi videli Sinagogu. Takođe, imali smo i posete stranih delegacija koje su dolazile u Srbiju na pregovore ili sastanke, a opet su obišli Sinagogu, što znači da je ona postala nezaobilazna destinacija.

Sinagoga privukla više od 10 hiljada turista

Sinagoga privukla više od 10 hiljada turista

Ni Subotičani nisu ravnodušni na ovaj velelepni biser secesije u srcu grada, te ga rado posećuju u sklopu kulturnih manifestacija. Tako je u Noći muzeja više od pet hiljada sugrađana pohrlilo u Sinagogu kako bi se iznova divilo njenom šarmu, u Noći secesije bilo je više od hiljadu posetilaca, a isto toliko ih je uživalo i u koncertu svetski poznate operske pevačice Erike Mikloša i Simfonijskog orkestra Segedina, koji se održao prošlog četvrtka.

- Kada su ovakve manifestacije u pitanju, sugrađani već na vratima čekaju da otvorimo Sinagogu i vrlo rado je posećuju. Do sada nismo videli da je neko otišao razočaran ili nezadovoljan, a mnogi dolaze po nekoliko puta da bi ponovo videli njene žive boje, tu veliku kupolu koja svojim oblikom podseća na šatore izabranog naroda i naravno mađarsku secesiju koja je puna simbola i nežnosti kakvu nema nijedan drugi objekat. Dešavalo nam se i to da ljudi dođu, sednu i čitaju knjigu, jer je Sinagoga za njih mesto mira - dodaje Ileš.

Sinagoga privukla više od 10 hiljada turista

Sinagoga privukla više od 10 hiljada turista

Pored turističke i kulturne namene, subotička Sinagoga je i verski objekat, koji je posle četiri decenije ponovo doživeo svoju inauguraciju u maju 2018. godine, kada su svečano uneta tri svitka svete knjige Tore, postavljena u poseban deo koji nosi naziv Aron HaKodeš. Na taj način, Sinagoga je postala jevrejski hram u kojem se mogu držati bogosluženja i verski obredi, a prema rečima Roberta Kovača, predmolitelja i šefa kancelarije Jevrejske opštine Subotica, to je bio jedan od najznačajnijih trenutaka od njene obnove.

- Reč Tora potiče od hebrejske reči koja znači uputstvo ili učenje. U jevrejskoj tradiciji, Tora je centralni tekst u kome su postavljene osnove jevrejske etike i kodeksa postupanja, stoga je ona religijski i pravni tekst otvoren tumačenju i primeni na svakodnevne životne uslove i prilike - objašnjava Kovač. - Tekst Tore podeljen je u pet knjiga, a ispisan je na dugačkom, posebno pripremljenom pergamentu koji je urolan, namotan na drvene pritke i ogrnut svečanom tkaninom kada se ne čita. Sefer Tora ili svitak Tore je svitak pergamenta na kojem je ispisano pet Mojsijevih knjiga, a drvene drške svitka se zovu drvo života. Iz ovakvih svitaka se čita tekst Tore subotom, praznicima, ali i u ponedeljak i četvrtak, odnosno danima aposta ili radosti.

Sinagoga privukla više od 10 hiljada turista

Subotička Sinagoga je druga po veličini u Evropi, odmah posle budimpeštanske. Centralna kupola je visoka 40 metara, u prizemlju ima 850, a na galeriji 550 mesta. Kada je izgrađena, davne 1902. godine, u nju je za Šabat dolazilo četiri hiljade ljudi, a ulazili su oni koji su kupili mesto. Kao jedno od zbornih mesta dešavanja u našem gradu, Sinagoga je vrvela i bila puna života sve do početka Drugog svetskog rata, kada su Jevreji deportovani u logore smrti. Od tada je počelo njeno propadanje, a u višegodišnjoj obnovi, koju su finansijski pomogle Vlada Srbije i Mađarske, učestvovali su brojni stručnjaci, građevinci i restauratori iz naše i susedne zemlje, da bi u proleće 2018. godine ona konačno bila završena.

- Oživeti jedan ovakav objekat za samo pola godine, kako za turističku ponudu, tako i za kulturnu ponudu, a pri tome sačuvati i negovati sakralni deo, nije lak posao, za sve to je potrebno vreme i mnogo truda i rada svih nas koji smo tu - zaključuje Hajnalka Ileš.

Sinagoga privukla više od 10 hiljada turista

Vrata subotičke Sinagoge otvorena su za posetioce od utorka do petka od 10 do 18 časova, a subotom i nedeljom od 10 do 14 časova, dok je ponedeljak neradni dan. Ulaz za decu do 10 godina je besplatan, za decu od 10 godina, studente i penzionere košta 150 dinara, a za odrasle 250 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5560

Povezane vesti

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

fondacija sinagoga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.