Komentara: 3
Pregleda: 3660

Subotičku Sinagogu tokom leta obišlo više od 15 hiljada posetilaca

05.09.2018. u 15:16h
Izvor: Subotica.com
Od kako je rekonstruisana, subotička Sinagoga je postala stecište važnih kulturnih i turističkih događaja u našem gradu, o čemu svedoči i podatak da je tokom leta ovaj velelepni biser secesije posetilo više od 15 hiljada građana i turista.
Subotičku Sinagogu tokom leta obišlo više od 15 hiljada posetilaca

Prema zvaničnim podacima Jevrejske opštine Subotica, Sinagogu je u toku Noći muzeja, koja se održala u maju, posetilo između osam i deset hiljada građana, a tokom juna, kada je u okviru obeležavanja godišnjice deportacije subotičkih Jevreja bila otvorena za javnost deset dana, kroz nju je prošlo oko šest hiljada ljudi. Ipak, nezvanične posete su mnogo brojnije, te se procenjuje da ju je tokom leta posetilo bar još toliko građana i turista.

- Sinagoga još uvek nije zvanično otvorena za posetioce, tako da ukoliko se neko javi Jevrejskoj opštini, uvek pokušavamo na neki način da izađemo u susret i otvorimo vrata. Gotovo svakog dana je bila po neka grupa, bilo individualna ili turistička. Mnogo Subotičana je dočekalo goste iz inostranstva i svi oni su želeli da pokažu Sinagogu. Takođe, brojni Subotičani koji žive u inostranstvu, došli su sa porodicama u posetu. Manifestacije, kao što u Interetno i druge, privukle su veliki broj turista koji su obišli Sinagogu, a takođe su i kompanije koje posluju u Industrijskoj zoni, dovodile svoje poslovne partnere u obilazak - kažu iz Jevrejske opštine Subotica. - Svi komentarišu da je neobična i lepa, ljudi se veoma dobro osećaju i opušteni su, što je i bila namera projektanata, tako da se dosta dugo zadržavaju u Sinagogi i do sada nismo imali niti jednu negativnu reakciju.

Subotičku Sinagogu tokom leta obišlo više od 15 hiljada posetilaca

Subotičkom Sinagogom upravljaće Fondacija "Sinagoga", koju čine Grad Subotica, Mađarski nacionalni savet i Jevrejska opština Subotica. Predsednik Fondacije, Tivadar Bunford, kaže da je predviđeno da Sinagoga ima versku, kulturnu i turističku funkciju, ali da se tačan datum kada će biti zvanično otvorena za posetioce još uvek ne zna.

Trenutno se radi na sastavljanju Pravilnika o korišćenju, te kada ga pravnici sačine i utvrde šta je čija nadležnost, Pravilnik bi trebalo da dođe pred Upravni odbor na usvajanje. U planu je da Sinagoga ima trojnu funkciju. Prva će biti verska, koju će uživati Jevrejska opština tako što će organizovati sakralne obrede, druga će biti za organizovanje i održavanje kulturnih manifestacija i na kraju turistička funkcija, kojom će Sinagoga biti otvorena za posetioce. U ovom trenutku ne mogu da kažem tačan datum kada će to biti, ali se nadam veoma uskoro - poručuje Bunford.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3660

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

jevrejska opština

tivadar bunford

fondacija sinagoga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.