Komentara: 9
Pregleda: 22974

Servisne informacije za građane

17.03.2020. u 13:11h > 18.03.2020. u 16:53h
Izvor: Subotica.com
Servisne informacije za građane

ŠALTERI MUP-A NE RADE, ISTEKLA DOKUMENTA VAŽEĆA

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da šalteri Uprave za upravne poslove od utorka, 17. marta, neće raditi. To znači da Uprava neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanje ove odluke, dokumenta koja su istekla biće važeća. Produženje registracije svojih vozila u narednom periodu građani mogu obavljati isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima, saopštilo je resorno Ministarstvo.

Ukoliko, pak, imaju potrebu za izdavanjem novih dokumenata, iz Ministarstva unutrašnjih poslova mole građane da im se obrate putem mejla upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i sačekaju dalje instrukcije.

PRIJAVE POVREDA NA RADU I GRADILIŠTA ELEKTRONSKIM PUTEM

U skladu sa proglašenim vanrednim stanjem na celoj teritoriji naše zemlje, Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, doneo je Odluku o radu sa strankama, prema kojoj se ukida neposredan fizički kontakt i komunikacija sa strankama u pisarnici i kancelarijama Severnobačkog upravnog okruga, izuzev ovlašćenih lica inspekcijskih organa. Komunikacija će se odvijati putem telefona 024/556-014 ili imejl adrese sbuo@severnobacki.okrug.aov.rs.

Povreda na radu i prijava gradilišta će se vršiti isključivo elektronskim putem sa Odeljenjem inspekcije rada u Subotici. Gradilište će se smatrati prijavljenim postupkom prijave gradilišta na imejl adresu subotica.ir@minrzs.gov.rs. Stranka koja prijavljuje povredu na radu ili gradilište dužna je da čuva elektronsku prepisku sa Inspekcijom rada kao dokaz o podnetoj prijavi.

APOTEKA SUBOTICA ČEKA MASKE, RUKAVICE I DEZINFEKCIONA SREDSTVA

Usled povećane potražnje, Apoteka Subotica je trenutno ostala bez zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava. Iz ove zdravstvene ustanove poručuju da su sva neophodna sredstva poručena od dobavljača sa kojima imaju saradnju, te da se njihova isporuka očekuje u narednom periodu.

- Apoteka Subotica zaista ulaže sve napore da održi stabilnost situacije i nabavi sve što je potrebno građanima. Očekujemo da ćemo u narednom periodu dobiti maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju, međutim, ne znamo da li će to biti dovoljne količine s obzirom na ovako veliku potražnju. Stoga, još jednom apelujemo na sugrađane da ne prave zalihe, da budu solidarni i odgovorni i da prate uputstva u pogledu ograničenja kupovine sredstava za higijenu, a koja podrazumevaju da jedna osoba može da kupi najviše 10 maski, 10 pari rukavica, dva pakovanja većih sredstava za dezinfekciju ili pet manjih - poručuju iz Apoteke Subotica.

IZMENJENO RADNO VREME DVE AMBULANTE

Tokom ove sedmice, od 16. do 20. marta, ambulante Hajdukovo i Bački Vinogradi radiće po izmenjenom radnom vremenu, saopšteno iz Doma zdravlja Subotica.

Ambulanta Hajdukovo će u utorak i četvrtak raditi od 10 do 13 časova, u sredu od 13:30 do 17 časova, a u petak od 7 do 10 časova. Ambulanta Bački Vinogradi radiće u utorak i četvrtak od 13:30 do 17 časova, u sredu od 10 do 13 časova, a u petak od 10:30 do 14 časova.

Iz Doma zdravlja Subotica navode da postupaju prema preporukama koje stižu iz Ministarstva zdravlja i Kriznog  štaba, te ukoliko bude bilo dodatnih izmena u pogledu režima rada ambulanti, javnost će biti blagovremeno obaveštena.

USLUŽNI CENTAR GRADSKE UPRAVE PUTEM TELEFONA

Uslužni centar Gradske uprave privremeno je ukinuo rad sa strankama putem šaltera u prizemlju Gradske kuće. U vreme posebnih mera, komunikacija sa građanima će se vršiti isključivo putem telefona 024/626-888 i 024/626-999.

UVEDEN POSEBAN TELEFONSKI BROJ ZA POMOĆ STARIJIM SUGRAĐANIMA

Uveden je poseban telefonski broj 024/636-136 na kojem stariji sugrađani (65+) mogu da dobiju pomoć u nabavci hrane, osnovnih životnih namirnica, lekova, ali i da dobiju savete kako da sačuvaju svoje zdravlje ili ublaže neke nepovoljne simptome.

KOMUNIKACIJA SA CENTROM ZA SOCIJALNI RAD

U cilju dostupnosti usluga socijalne zaštite u toku vanrednog stanja, komunikacija građana sa Centrom za socijalni rad grada Subotice odvijaće se putem telefona 024/548-220 i imejl adrese subotica.csr@minrzs.gov.rs.

ŠALTERI NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE NE RADE

Počev od danas, 17. marta, u svim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje obustavlja se neposredan rad sa strankama. To znači da građani neće biti u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposlenih lica, niti će se evidentirati obavezno lično javljanje tražilaca zaposlenja. Obustavlja se i prijem zahteva za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje mole sve poslodavce koji podnose zahtev za izdavanje/produženje radne dozvole da ga upute elektronskim putem na imejl adresu filijale, u skladu sa obaveštenjem koje se nalazi na zvaničnom sajtu, u odeljku Dokumenti - Dozvole za rad.

Kontakt telefoni i mejl adrese putem kojih zainteresovana lica mogu dobiti sve potrebne informacije nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i na ulaznim vratima filijale. Centrala filijale 024/644-600, informacije su dostupne od 8 do 14:30 časova.

OBUSTAVLJENA ISKLJUČENJA STRUJE

Elektrodistribucija "Subotica" obustavila je sva planirana isključenja struje do daljnjeg. Kako su nam potvrdili nadležni, formirane su dežurne ekipe koje će izlaziti na teren samo u slučaju havarije i hitnih intervencija, dok su sva planirana isključenja i radovi na elektromreži otkazani.

BUVLJAK DANAS RADIO, SUTRA MOŽDA NEĆE?

Iako su se u javnosti pojavile oprečne informacije, subotički Buvljak danas je radio, a kako saznajemo sa lica mesta, dosta zakupaca je izložilo svoju robu, dok kupaca nije bilo previše, što je razumljivo, budući da su preporuke da se kretanje ograniči na neophodno. Nezvanično saznajemo da se razmatra da od sutra Buvljak ne radi.

VIŠI SUD IZDAO UPUTSVA O RADU ZA KRIVIČNO I GRAĐANSKO ODELJENJE

Viši sud u Subotici izdao je uputstva o radu za vreme vanrednog stanja, a u delu koji se odnosi na građane i njihove poslove u sudu. Za vreme važenja ove odluke u zgradi suda borave samo zaposleni čije prisustvo je neophodno za obavljanje poslova u skladu sa ovom odlukom. Šalteru pošte u prizemlju zgrade mogu pristupati samo službenici sudova i javnih tužilaštava.

Što se tiče rada krivičnog odeljenja, postupa se samo u onim predmetima u kojima je određen ili se predlaže pritvor, u predmetima maloletnih učinilaca ako je određen ili se predlaže pritvor, zatim u svim žalbenim predmetima vezanim za pritvor, krivična dela iz člana 235, 248. i 249. Krivičnog zakona, nasilja u porodici, u svim predmetima iz nadležnosti ovog suda u kojima se maloletnici nalaze u ulozi oštećenih, kao i u predmetima gde preti nastupanje zastarelosti. U svim drugim predmetima krivične materije glavni pretresi se odlažu do daljnjeg.

U radu građanskog odeljenja, odlažu se ročišta u građanskim sporovima, sprovođenje izvršnih radnji (izuzev izvršni radnji radi davanja izdržavanja), ročišta u vanparničnim postupcima. Postupa se samo u hitnim predmetima po zakonu, zatim u predmetima zabrane rasturanja štampe i širenja informacija sredstvima javnog informisanja, u sporovima vezanim za očinstvo i materinstvo samo u slučaju da stranka zahteva i dokaže mogući gubitak važnih prava i interesa, takođe u sporovima za zaštitu od diskriminacije i zlostavljanja u radu (samo u slučaju da stranka zahteva i dokaže mogući gubitak važnih prava i interesa) i unapred navedenim postupcima na pismenu molbu stranke ročišta se odlažu ako su stranke starije od 60 godina ili imaju decu od 12 godina i mlađu.

GRADSKA BIBLIOTEKA NE RADI, NEMA KAZNI ZBOG ZAKASNELOG VRAĆANJA KNJIGA

Zbog vanrednog stanja, Gradska biblioteka Subotica neće biti otvorena za korisnike i posetioce. Po okončanju vanrednog stanja, članovi neće morati da plaćaju troškove opomene ukoliko bude istekao rok za vraćanje knjiga.

RADNO VREME POŠTE OGRANIČENO OD 10 DO 17 ČASOVA

JP "Pošta Srbije" saopštilo je da u poštama koje su do sada radile tokom celog dana, radno vreme će se organizovati u periodu od 10 do 17 časova radnim danima, a subotom od 10 do 14 časova. U poštama koje rade i nedeljom, radno vreme će se organizovati u periodu od 10 do 14 časova. U manjim poštama u kojima je rad bio organizovan u jednoj smeni, radno vreme se neće menjati (odnosi se na pošte u kojima je organizovan rad samo šalterske službe). U pojednim manjim poštama (pošte u kojima je organizovan rad šalterske i dostavne službe), početak radnog vremena biće od 10 časova. Obaveštenje o svim promenama radnih vremena biće istaknuto na ulaznim vratima pošte.

Iz JP "Pošta Srbije" mole građane da u pošti drže odstojanje od najmanje jednog metra, napominjujući da će šalter salama biti ograničen broj korisnika na broj aktivnih šaltera. U slučaju gužve, građani se mole da sačekaju na otvorenom, pridržavajući se preporučene udaljenosti.

KONTAKT SA POLICIJOM O AKTUELNOJ SITUACIJI SA EPIDEMIJOM

Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je posebnu imejl adresu i telefonsku liniju na kojima građani mogu dobiti sve informacije iz nadležnosti MUP-a o aktuelnoj situaciji u vezi sa epidemijom korona virusa. Pitanja iz nadležnosti MUP-a građani mogu poslati na imejl infokoronavirus@mup.gov.rs ili se informisati na broj telefona 011/2741-580.

PRODAVNICE RADE PO SKRAĆENOM RADNOM VREMENU DO 18 ČASOVA

Usled novonastale situacije, a u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o ograničenju kretanja građana, od srede, 18. marta, sve prodavnice "Idea", "Trgopromet", "Roda" i "Lidl" radiće skraćeno do daljeg. Novo radno vreme maloprodajnih objekata "Idea" je od ponedeljka do subote od 7 do 18 časova, a nedeljom od 8 do 18 časova. "Trgopromet" će raditi svaki dan od 7:30 do 18 časova, a "Roda" i "Lidl" svaki dan od 8 do 18 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 9
Pregleda: 22974

Povezane vesti

Povezane teme

Policijska uprava Subotica

isključenja struje

apoteka subotica

isključenja struje u Subotici

elektrodistribucija

dom zdravlja subotica

elektrodistribucija subotica

vanredno stanje

izdavanje dokumenata

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.