Komentara: 14
Pregleda: 12511
Video

Novi presek - ukupno 83 slučaja obolelih od korone, od 10 časova stupaju mere koje ograničavaju kretanje

18.03.2020. u 08:57h
Izvor: Subotica.com
Novi presek - ukupno 83 slučaja obolelih od korone, od 10 časova stupaju mere koje ograničavaju kretanje

U Srbiji su od koronavirusa obolele 83 osobe, najnoviji su podaci Ministarstva zdravlja. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, testirani su uzorci 47 osoba, od kojih je jedanaest pozitivno i 36 negativno.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji, ali i regionu, sinoć su saopštene nove mere koje država preduzima kako bi se, kako se očekuje, pozitivno uticalo na stanje sa korona virusom, odnosno kontrolom situacije.

POLICIJSKI ČAS je naziv za administrativnu meru koja znači ograničavanje kretanja građana radi održavanja javne sigurnosti, osim u određenom vremenskom periodu u toku dana koji određuje nadležni organ. To praktično znači da građani neće moći da izlaze iz svojiih domova osim u vremenu koje odrede nadležni i osim u situacijama kada je izlaženje neizbežno.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u sinoćnjem obraćanju naciji rekao je da zbog činjenice da nije postignuta puna disciplina koja je neophodna da bi se smanjio stepen rizika za stanovništvo Vlada je bila primorana da donese odluke koje su nepopularne, ali koje će značiti zaštitu života.

Od danas u 10 časova, pa do daljeg, u svim urbanim sredinama, apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu licima starijim od 65 godina, a na selu licima starijim od 70 godina, dok od 20 časova do 5 ujutru niko ne može da bude na ulici, sem nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu na trećoj smeni.

Predsednik Srbije poručio je građanima da "hrane ima napretek, posle setve brašna za dve godine", naglasivši da "što se prehrambenih proizvoda tiče Srbija stoji bolje nego zemlje Evropske unije, a svakako najbolje u regionu". Takоđe građanima je saopšteno da je Narodna banka Srbije stavila moratorijum na kamate, što u praksi znači da neće biti nikakvih zateznih kamata. Takođe, odlukom Vlade Srbije odloženo je plaćanje računa za naredna tri meseca, a kako je rečenopo potrebi biće i za maj mesec.

GRADSKE AKTUELNOSTI - Podsetimo se nekih značajnih servisnih informacija koje su na snazi od juče. Pratićemo razvoj situacije tokom današnjeg dana i obaveštavati sugrađane o promenama i drugim korisnim informacijama u svakodnevici.

Od danas dve ambulante prelaze isključivo na rad sa pacijentima sa respiratornim problemima ili onima koji imaju simptome korona virusa.

Uslužni centar Gradske uprave privremeno je ukinuo rad sa strankama putem šaltera u prizemlju Gradske kuće. U vreme posebnih mera komunikacija sa građanima će se vršiti isključivo telefonskim putem.

Uveden je poseban telefonski broj 024/636-136 na kojem stariji sugrađani (65+) mogu da dobiju pomoć u nabavci hrane, osnovnih životnih namirnica, lekova, ali i da čuju neke savete kako da sačuvaju svoje zdravlje ili ublaže neke nepovoljne simptome.

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica uputila je apel i instrukciju svim građanima Subotice, koji su iskazali visok nivo svesti i stavili sebe i svoje vreme na raspolaganje za dobrobit starijim sugrađanima, organizujući se u neformalne grupe, ili pojedinačnu pomoć, da se jave Crvenom krstu, Trg žrtava fašizma 3 (kod Lifka bioskopa).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 12511

Povezane vesti

Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

policijski čas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.