Komentara: 56
Pregleda: 55300
Video

Uvedeno vanredno stanje, zatvaraju se granice, škole bez nastave od sutra

15.03.2020. u 08:52h > 21:45
Izvor: Subotica.com
U Srbiji je trenutno zaraženo 48 osoba, u poslednjih dvadesetak časova bila su samo dva potvrđena slučaja. Razmatra se upotreba vojske u civilne svrhe, ali i zatvaranje granica. Država uverava javnost da je situacija pod kontrolom, ali da su neophodne šire restriktivne mere da bi se epidemiološka slika održala pod kontrolom.
Uvedeno vanredno stanje, zatvaraju se granice, škole bez nastave od sutra

U poslednja skoro 24 časa u Srbiji su potvrđena samo dva slučaja infekcije korona virusom, što je ukupno 48 potvrđenih slučajeva. Po rečima nadležnih od pojave prvog slučaja 6. marta u Subotici nije bilo smrtno stradalih od ovog virusa, prema svim potvrđenim pacijentima se primenjuju odgovarajuće medicinske mere, svi su vitalno stabilni, a u najtežem stanju je i dalje pacijent iz Kikinde, kako se od ranije zna bubrežni bolesnik.

Do 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirano je ukupno 283 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

BEZ PANIKE I ODGOVORNO - Najviši državni funkcioneri prethodnih dana su u više navrata isticali da je u skladu sa epidemiloškom situacijom neophodna povećana disciplina među građanima, da se prate zvanične informacije, da se izbegava širenje lažnih vesti, da postoje dobre zalihe osnovnih životnih namirnica, a posebno su zamoljeni građani da ne gomilaju nepotrebno zalihe kako prehrambenih tako i medicinskih proizvoda.

Po najavama danas bi trebalo da bude donesena odluka o uvođenju vanrednog stanja, što će svakako uticati i na rad škola, kako za učenike tako i za studente. S obzirom da prekid neće biti na kraći period aktivno se razmišlja i vrše se pripreme za nastavu na daljinu.

Ukoliko se uvede vanredno stanje, a vojska bude angažovana na ulicama u cilju civilne zaštite, doći će i do zatvaranja SVIH graničnih prelaza.

Vojska može biti upotrebljena kao u skorijoj prošlosti, 2014. godine, tokom velikih poplava u Srbiji kada su pored drugih civilnih službi i volontera pomagali građanima prvo u odbrani od poplava, pa spašavanju života, da bi nastavili svoj doprinos u raščišćavanju i delomično u obnovi područja pogođenih poplavama. Upotreba vojske u civilne svrhe ne znači borbena tehnika, pogotovo ne teška, pogotovo ne po gradovima. Koristi se mehanizacija, ljudski resursi i školovani medicinski kada i kapaciteti za delovanje u vanrednim situacijama.

Kako se nezvanično saznaje, nakon nekoliko sastanaka tokom dana predsednik Srbije će se večeras u 20 časova obratiti naciji i saopštiti odluku o uvođenju vanrednog stanja, kao i drugih mera koje će biti primenjene u skladu sa borbom protiv širenja korona virusa.

UŽIVO

20.45 – Kupili smo pet miliona maski od Kine da bismo mogli da premostimo deset dana, koje će stići za neki dan, poslaćemo avion, kaže predsednik i dodaje da je u toku postupak nabavke novih respiratora.

20:39 – Srpski državljani koji dolaze iz stranih zemalja moraće da budu 14 dana u izolaciji, a oni koji dolaze iz žarišta koronavirusa 28 dana. Svako narušavanje pravila značiće tri godine zatvora.

20:35 – Trenutno se dve osobe među obolelima od koronavirusa nalaze na respiratorima i oni su u teškom stanju. Ostali su dobro i stabilno, rekao Vučić.

20:34 – Vučić zamolio predsednika Kine Si Đinpinga za pomoć. Od sutra bolnice u kojima se leče obleli od koronavirusa čuvaće Vojska. Policija će sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izloacijom.  

20:26 – Od sutra nema škole, vrtića i fakulteta. Dezinfikovaće se svi prostori, poručio je predsednik. Školski program emitovaće se preko televizijskih kanala – RTS3 i RTS Planeta.

20:22 – Predsednik zamolio lica starija od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Rekao je da će se kontrolisati koliko se poštuje ostanak u kućama i da će, ako kršenje bude veće od 0,1 i 0,2 odsto biti doneta i obavezujuća odluka o ostanku u kućama i dvorištima.

20:17 – U Srbiji proglašeno vanredno stanje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Šta je važno znati oko korona virusa?

SIMPTOMI KAO KOD GRIPA I PREHLADE

Virus izaziva bolest respiratornih organa. Među prvim simptomima su povišena temperatura i suvi kašalj. Posle nedelju dana, može doći do otežanog disanja, a nekim pacijentima je potrebna i bolnička nega.

Ovi simptomi ne moraju da znače da ste oboleli od korona virusa. Slično se manifestuju i drugi, mnogo češće virusi, poput prehlade i gripa.

U težim slučajevima, korona virus može dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog sindroma, multiorganske disfunkcije, čak i smrti.

Kod starijih osoba i kod onih sa postojećim zdravstvenim problemima poput poput astme i dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, veća je verovatnoća da će se pojaviti teži simptomi.

Period inkubacije, vreme između infekcije i pojave bilo kakvih simptoma, traje i do 14 dana, kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Ali neki istraživači smatraju da može da traje i duže, čak do 24 dana, jer je i takvih slučajeva bilo.

PREPORUKE "BATUTA"

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” ukazuje na važnost primene opštih preventivnih mera koje podrazumevaju sledeće:

  • Često pranje ruku sapunom i toplom vodomu trajanju od 20 sekund, najmanje, ili korišćenje sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola.
  • Izbegavanje bliskih kontakata sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju ili kašlju.
  • Kod kašljljanja ili kijanja usta i nos treba prekrivati unutrašnjom stranom lakta ili papirnom maramicom. Maramica se odmah baca u kantu za otpatke sa poklopcem, posle čega treba oprati ruke.
  • Izbegavanje pozdravljanja, rukovanja i ljubljenja, a sa sagovornicima se održava razdaljina od najmanje jednog metra.
  • Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama.
  • Često provetravanje prostorija u kojima boravite.
  • Izbegavanje okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
  • Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku.

Zbog rizika od moguće zaraze novim koronavirusom građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2.

Uvedeno vanredno stanje, zatvaraju se granice, škole bez nastave od sutra

Osobe sa simptomima respiratorne infekcije mogu se obratiti na dežurni telefon Ministarstva zdravlja 064/89-45-235 ili pozvati Zavod za javno zdravlje Subotica (za građane sa teritorije Grada Subotice) putem telefona 024/571-333, 064/100-92-76, 064/80-52-963).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 56
Pregleda: 55300

Povezane vesti

Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.