Komentara: 11
Pregleda: 5441

Sada i zvanično - Danilo Kiš posthumno Počasni građanin Subotice

18.06.2019. u 17:02h > 20.06.2019. u 16:04h
Izvor: Subotica.com
Jednoglasnom odlukom Skupštine grada zvanje Počasnog građanina Subotice ove godine biće posthumno dodeljeno književniku Danilu Kišu.
Sada i zvanično - Danilo Kiš posthumno Počasni građanin Subotice

Za ovo zvanje velikog književnika Danila Kiša predložio je gradonačelnik Bogdan Laban a predlog je prihvaćen bez rasprave.

-Ovim ispravljamo veliku nepravdu prema čoveku koji je ovaj grad u kome je rođen svojim delom itekako zadužio. Ponosan sam na to što ćemo tu nepravdu posle toliko godina ispraviti – poručuje gradonačelnik Bogdan Laban. – Mislim da je to na čast svim Subotičanima. Nije retkost da se priznanje nekome dodeli posthumno.

Danilo Kiš je rođen u Subotici 22. februara 1935 godine. Romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Jedan od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti. Danilo Kiš je književnik čija su dela zlatnim slovima upisana u istoriju srpske i evropske književnosti – navodi se u obrazloženju odluke.  - U Subotici je živeo samo nekoliko godina. Početkom rata, seli se u Novi Sad, a kada mu je otac odveden u Aušvic, sa majkom i sestrom odlazi na Cetinje. „Psalam 44“, „Mansarda“, „Bašta i pepeo“, „Rani jadi“, „Peščanik“, „Grobnica za Borisa Davidoviča“, „Čas anatomije“, samo su neka od dela iz bogatog književnog opusa. Krajem sedamdesetih godina minulog veka odlazi u Pariz, gde je i umro  15. oktobra 1989. godine. Sahranjen je u Aleji velikana u Beogradu.  Ceo svoj životni i radni vek Suboticu je nosio u srcu i sećanje na nju utkao je u svoja  neprolazna dela.

Kiš je jedan od ljudi koji potiču iz našeg grada a o koga se grad ogrešio. Ni danas nema ulicu u svom gradu, niti ijedna škola nosi njegovo ime. Uspomenu na njega čuvaju Fondacija „Danilo Kiš“, bista pored Gradske kuće i knjižara u centru grada sa njegovim imenom.

Za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu Grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti,  priznanje PRO URBE ove godine dobiće Danijela Andrašić, diplomirani defektolog,  Robert Đivanović, profesor francuskog jezika i književnosti i prof. dr Njerš Jožef ,doktor tehničkih nauka.

Zvanje Počasni građanin i priznanja PRO URBE  biće dodeljeno 1. septembra za Dan grada Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5441

Povezane vesti

Povezane teme

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.