• Pregleda: 3868

Pred odbornicima predlog da se ukine Odluka o dodeli počasnog zvanja za Kiša

U četvrtak, 11. jula, održaće se nova, 24. sednica Skupštine grada u ovom sazivu. Ovaj put biće to kraći susret, sa sedam tačaka dnevnog reda, a među njima će se naći, na poslednjem mestu, poništenje Odluke o imenovanju Danila Kiša, posthumno, počasnim građaninom Subotice.
Pred odbornicima predlog da se ukine Odluka o dodeli počasnog zvanja za Kiša

Dan nakon poslednje održane sednice gradskog parlamenta, koja je bila sredinom juna, bivša Kišova supruga i zakonita naslednica njegove intelektualne baštine, u otvorenom pismu gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu zatražila je da se opozove ova odluka gradskog parlamenta, u suprotnom će pravdu tražiti kroz pravosuđe.

Nekoliko dana kasnije, predsednik Skupštine Subotice, Tivadar Bunford, potvrdio je odluku, ističući da je ona bila jednoglasna i uz učešće prisutne opozicije. Nakon što su se javnosti na ovu temu obratile lokalne političke stranke i neformalna grupa građana, svoj predlog je još jednom obrazložio i gradonačelnik Laban, navodeći da će se "Subotica odužiti Kišu" i da će dodelu počasnog zvanja, odnosno Odluku Skupštine grada, braniti i na sudu, ukoliko bude potrebno.

JAVNOST PODELJENA - Prve reakcije javnosti na odluku bile su pretežno pozitivne, pojavom protivnika na dodelu počasnog zvanja postepeno se počela stvarati slika i postavljati pitanje da li je nominacija političkog karaktera i da li je Kiš više zaslužio isticanje i gradsko priznanje od, na primer, pisca i filozofa Radomira Konstantinovića, ili pesnika Duška Radovića koji je detinjstvo (10 godina) proveo u Subotici.

Iako je njegova odbornička grupa na skupštini prihvatila predlog o dodeli zvanja poznatom književniku koji je rođen u Subotici i živeo prve tri godine života na severu Bačke, odbornik Jene Maglai, šef odborničke grupe "Pokret za građansku Suboticu" (PGS) najavio je pre nedelju dana da će ipak podneti zahtev da se ta odluka poništi, na šta su iz vladajuće stranke (SNS) poručili da je "premišljanje neodgovorno", ponovivši da je Kiš zaslužio ovo zvanje, pa makar i sa tri decenije zakašnjenja.

Da li će Skupštinska većina u četvrtak odbijanjem ovog predloga još jednom podržati Odluku o dodeli zvanja književniku i piscu Danilu Kišu i time direktno stati iza gradonačelnika, ili će možda podržati predlog opozicije, što je manje realno. Za očekivati je da odluka ne bude jednoglasna, a s obzirom na to da odbornici Demokratske stranke već mesecima ne prisustvuju skupštinskim zasedanjima, inicijativa PGS mogla bi ostati usamljena.

Izvor: Subotica.com

Da li treba poništiti Odluku o dodeli počasnog zvanja književniku Danilu Kišu?

povezane teme

14
zozon Odgovori
Ovo priznanje su zaslužili i Kostadinović i Radović, ali svakako i Kiš.
ffilozoff Odgovori
OVI izbori su pokazali da vlast NEMA legimitet u SUBOTICI !!! NAROD je reko svoje...samo 20.000 od 130.000 ? Mnogo glasaca sns-ovaca i svm-ovaca nisu izisli!!! DANILU nagradu treba da da npr.neki kulturni radnik,a NE Laban !
Stefko
A ti na sledecim izbirima izadji kao kandidat pa da vidis kako ces proci
Nikolai Sokolov
@Stefko:
Боли колико си глупав.
ffilozoff
Mene politika NE zanima! Ja samo pljujem po lopovima i uvlakacima i podguznim muvama ! A sam bi sakupio 20.000 ALI NE zanima me...
Овца за шишање Odgovori
Одлука треба да се укине, јер није свеједно ко је доноси - то не могу бити они који не деле исте културне, цивилизацијске и уопште, прогресивне друштвене вредности. Када дође тај дан, а једном доћи мора, и Србија постане нормална држава са колико-толико нормалном влашћу, биће смисла доделити звање почасног грађанина.
Lozika Odgovori
E moja Ovco za šišanje, ako iko razmišlja kao ti, onda sam to ja. Ali, na žalost, ja nisam toliki optimista kao ti. Mislim da je sunce još daleko, ovi su dovedeni da nas razbucaju, rasture, upropaste. Pustili su pipke, uortačili se sa najgorim kriminalcima, teško i u krvi ćemo ih se otarasiti. Velika je lova u pitanju, vođa im je dao odrešene ruke, do god njega brane i ne diraju. Jedini spas je u onoj izreci: Zavadi pa vladaj
jaca Odgovori
FFILOZOFF@- Ajde se dogovorite prvo sa sobom. Čas tvrdite da u gradu nema više ni 80.000 stanovnika i da su se svi odselili a sad kad je 22.000 izašlo na izbore ipak nas ima 130.000;))
Iky
80000 ima u naselju Subotica, 130.000 ima u opštini ili kako se sad zove "grad" (više verovatno 120.000), a bilo je ne tako davno 150.000 (100.000 u naselju Subotica), a uskoro će biti mnogo manje kad vidiš mađarske agencije za zapošljavanje na svakom ćošku i redove ispred konzulata. Naravno Beograd će i dalje rasti, jer ipak je to vaš partijski i državni cilj, a i onih pre vas, svi ste vi isti "beogradoljubci".
Opalac
130.000 je zvanican podatak. Toliko nas ima na birackim spiskovima. A koliko nas ima realno, to je vec druga prica.
S Odgovori
Ima li parlament Subotice pametnija posla, ili se sastaje jednom mesečno da diskutuje o Danilu Kišu? (ništa loše ne mislim o piscu, ali mislim da sigurno postoje veći prioriteti)
ALAN fORD Odgovori
Slika govori više od reči.
Wajk Odgovori
Ovim "labanopastorovoćima"nikako da dođe do mozga da nikome ne mogu dodeliti nikakvu nagradu,povelju ili imenovati za bilo šta,bez pristanka dotične osobe ili u ovom slučaju bez pismenog odobrenja naslednika autorskih prava!Predlog za nagradu može podneti bilo koji građanin,i dr.Laban,udruženje ili grupa građana ali komisija a naročito skupština grada ne može usvojiti bez tog pristanka.Nema sumnje da će grad izgubiti eventualni spor sa naslednikom poštovanog Danila Kiša,pa ćemo mi građani ponovo plaćati bahaćenje gradonasilnika.Predlažem da na sutrašnjoj sednici predlagači ove lakrdije se obavezuju da će iz svog džepa da namire eventualne troškove!!
Subočan Odgovori
Ma koliko se ne slagao sa time da predstavnici sadašnje vlasti odaju priznanje Kišu, već da se to prepusti nekoj "demokratskijoj" upravi, potrebno je pogledati istini u oči i reći da je je prilike za to bilo decenijama unazad. Ovo je poraz onih koji su to propustili da učine.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.