Komentara: 14
Pregleda: 5154

Pred odbornicima predlog da se ukine Odluka o dodeli počasnog zvanja za Kiša

09.07.2019. u 15:54h
Izvor: Subotica.com
U četvrtak, 11. jula, održaće se nova, 24. sednica Skupštine grada u ovom sazivu. Ovaj put biće to kraći susret, sa sedam tačaka dnevnog reda, a među njima će se naći, na poslednjem mestu, poništenje Odluke o imenovanju Danila Kiša, posthumno, počasnim građaninom Subotice.
Pred odbornicima predlog da se ukine Odluka o dodeli počasnog zvanja za Kiša

Dan nakon poslednje održane sednice gradskog parlamenta, koja je bila sredinom juna, bivša Kišova supruga i zakonita naslednica njegove intelektualne baštine, u otvorenom pismu gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu zatražila je da se opozove ova odluka gradskog parlamenta, u suprotnom će pravdu tražiti kroz pravosuđe.

Nekoliko dana kasnije, predsednik Skupštine Subotice, Tivadar Bunford, potvrdio je odluku, ističući da je ona bila jednoglasna i uz učešće prisutne opozicije. Nakon što su se javnosti na ovu temu obratile lokalne političke stranke i neformalna grupa građana, svoj predlog je još jednom obrazložio i gradonačelnik Laban, navodeći da će se "Subotica odužiti Kišu" i da će dodelu počasnog zvanja, odnosno Odluku Skupštine grada, braniti i na sudu, ukoliko bude potrebno.

JAVNOST PODELJENA - Prve reakcije javnosti na odluku bile su pretežno pozitivne, pojavom protivnika na dodelu počasnog zvanja postepeno se počela stvarati slika i postavljati pitanje da li je nominacija političkog karaktera i da li je Kiš više zaslužio isticanje i gradsko priznanje od, na primer, pisca i filozofa Radomira Konstantinovića, ili pesnika Duška Radovića koji je detinjstvo (10 godina) proveo u Subotici.

Iako je njegova odbornička grupa na skupštini prihvatila predlog o dodeli zvanja poznatom književniku koji je rođen u Subotici i živeo prve tri godine života na severu Bačke, odbornik Jene Maglai, šef odborničke grupe "Pokret za građansku Suboticu" (PGS) najavio je pre nedelju dana da će ipak podneti zahtev da se ta odluka poništi, na šta su iz vladajuće stranke (SNS) poručili da je "premišljanje neodgovorno", ponovivši da je Kiš zaslužio ovo zvanje, pa makar i sa tri decenije zakašnjenja.

Da li će Skupštinska većina u četvrtak odbijanjem ovog predloga još jednom podržati Odluku o dodeli zvanja književniku i piscu Danilu Kišu i time direktno stati iza gradonačelnika, ili će možda podržati predlog opozicije, što je manje realno. Za očekivati je da odluka ne bude jednoglasna, a s obzirom na to da odbornici Demokratske stranke već mesecima ne prisustvuju skupštinskim zasedanjima, inicijativa PGS mogla bi ostati usamljena.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5154

Povezane vesti

Povezane teme

počasni građanin

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.