Komentara: 19
Pregleda: 4500

Danilo Kiš Počasni građanin Subotice - za i protiv

26.06.2019. u 20:09h
Izvor: Subotica.com
Ako neka ličnost iz bliže ili dalje prošlosti Subotice može da ustalasa javnost onda je to svakako Danilo Kiš. Do sada se uglavnom opravdano tvrdilo da ga se rodni grad odrekao, jer u njemu nema ni ulicu a ni školu, a sada se bura digla jer je posthumno proglašen Počasnim građaninom.
Danilo Kiš Počasni građanin Subotice - za i protiv

Da se Danilu Kišu dodeli zvanje Počasnog građanina prošle nedelje jednodlasno je odlučila Skupština grada Subotice, što je izazvalo oštru reakciju Mirjane Miočinović, bivše Kišove supruge i zakonite naslednice njegove intelektualne baštine, koja je u otvorenom pismu gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu zatražila da se opozove ova odluka gradskog parlamenta.

- Kao testamentarna i sudska naslednica i zaštitnica autorskih prava i svega ostalog što se odnosi na delo i ličnost Danila Kiša zahtevam od Vas i Skupštine grada Subotice da se bespogovorno povuče odluka  kojom se Danilu Kišu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada. Moj je zahtev motivisan razlozima moralne, umetničke i ideološke prirode – navela je, između ostalog, Mirjana Miočinović. - Smatram, s pozicija sopstvenih uverenja, da Vi, gospodine Gradonačelniče i Vaš skupštinski sastav ne zadovoljavate nijedan kriterij na kojem se zasniva pravo odlučivanja o stvarima koje su plod dara i čestitosti.

Ona dalje tvrdi da su motivi donošenja ovakve odluke „nečasni i da im je cilj zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije“ , te ukoliko njen zahtev ne bude uvažen obratiće se sudu „da spreči da se naruši ugled jednog velikog pisca i omalovaže njena  zakonska prava“.

Braneći odluku gradskog parlamenta na čijem je čelu, Tivadar Bunford poručuje da se ovom odlukom ispravlja decenijska nepravda prema Danilu Kišu.

Danilo Kiš Počasni građanin Subotice - za i protiv

- Skupština grada Subotice je, na poslednjoj skupštinskoj sednici, sa velikim zadovoljstvom i bez ijednog glasa protiv ili uzdržanog od prisutnih odbornika prihvatila predlog gradonačelnika kao predlagača i dodelila za istaknuto i trajno životno delo zvanje Počasni građanin posthumno Danilu Kišu - podseća Bunford. - Lik i delo Danila Kiša predstavljaju univerzalnu, kosmopolitsku vrednost, koja kao takva ne zaslužuje da bude stavljena u drugačiji kontekst. Ni predlagač, niti donosioci odluke u svom činjenju nisu se rukovodili ličnim već javnim interesom, smatrajući da na taj način ispravljaju nepravdu i, na neki način, u godini kada se navršava trideset godina od njegove smrti, vraćaju dug Danilu Kišu, rođenom Subotičaninu.

Kulturna javnost se vrlo brzo podelila, te je odmah stiglo pismo podrške Mirjani Miočinović sa 160 potpisa javnih delatnika, koji poručuju da „sadašnja subotička skupštinska većina sprovodi ne samo kulturnu, nego i sve druge javne politike koje ni po čemu nisu bliske osnovnim Kišovim svetonazorima“.

Sa druge strane nisu retki ni oni koji odluku subotičke Skupštine smatraju legitimnim načinom da grad vrati dug čoveku koji je uspomenu na Suboticu utkao u svoja neprolazna dela.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 4500

Povezane vesti

Povezane teme

počasni građanin

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.