Komentara: 38
Pregleda: 7781

Odbačena tužba Kišove naslednice, zvanje Počasni građanin ostaje

26.08.2019. u 18:28h > 27.08.2019. u 12:02h
Izvor: Blic
Kao što je i najavila kada je da Skupštine grada tražila da povuče Odluku o dodeli zvanja "Počasni građanin" Danilu Kišu, njegova testamentarna naslednica Mirjana Miočinovć je isto tražila i na sudu. Međutim, Viši sud u Beogradu je njen zahtev odbio i procenio da nema osnova da se Gradu Subotici zabrani da posthumno dodeli najveće gradsko priznanje velikom književniku.
Odbačena tužba Kišove naslednice, zvanje Počasni građanin ostaje

Naime,  Mirjana Miočinović je tužila Grad Suboticu jer nije ispoštovao njen zahtev da se Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin povuče. Ona je od suda zahtevala i da se stavi privremena mera zabrane dodele zvanja. Kao razlog za to, između ostalog, navela je da bi "to priznanje Danilo Kiš smatrao nedostojnim i povredom svog osećanja časti, te da ga ni on lično za života ne bi prihvatio". Po njoj Odluka o dodeli zvanja "Počasni građanin" Danilu Kišu je "vid političke manipulacije".

Zahtev da se stavi privremena mera zabrane dodele priznanja Viši sud u Beogradu smatra neosnovanom, jer zakon obavezuje nosioca prava da učini verovatnim da je njegovo autorsko ili srodno pravo povređeno.

- Po oceni suda tužilja nije podnela dokaze koji idu u prilog osnovanosti navoda, odnosno da dodela priznanja "Počasni građanin" posthumno Danilu Kišu predstavlja nedostojno iskorišćavanje dela pokojnog književnika, kao i to da je Odluka o tome doneta radi prikupljanja političkih poenavladajućim strankama - navodi se u obrazloženju odluke.

Mirjana Miočinović ima pravo na žalbu Apelacionom sudu, a zvanje Počasni građanin Subotice Danilo Kiš, inače rođeni Subotičanin, posthumno će dobiti na svečanoj sednici Skupštine grada 1. septembra.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 7781

Povezane vesti

Povezane teme

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.