Komentara: 16
Pregleda: 4028

Danilo Kiš posthumno Počasni građanin Subotice

14.06.2019. u 15:33h
Izvor: Subotica.com
Ukoliko Skupština grada Subotice na predstojećoj sednici, zakazanoj za utorak, da zeleno svetlo zvanje Počasni građanin Subotice ove godine biće posthumno dodeljeno književniku Danilu Kišu.
Danilo Kiš posthumno Počasni građanin Subotice

Zvanje Počasni građanin dodeljuje se za istaknuto i trajno životno delo u oblasti nauke, privrede, umetnosti i obrazovanja i vaspitanja kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvoju kulturnog stvaralaštva i to fizičkim licima koja su svojim delima i činjenjima doprinela podizanju ugledu grada u zemlji i inostranstvu. Za ovo zvanje velikog književnika Danila Kiša predložio je gradonačelnik Bogdan Laban.

- Danilo Kiš je rođen u Subotici 22. februara 1935 godine. Romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Jedan od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti. Danilo Kiš je književnik čija su dela zlatnim slovima upisana u istoriju srpske i evropske književnosti – navodi se u obrazloženju odluke. - U Subotici je živeo samo nekoliko godina. Početkom rata, seli se u Novi Sad, a kada mu je otac odveden u Aušvic, sa majkom i sestrom odlazi na Cetinje. „Psalam 44“, „Mansarda“, „Bašta i pepeo“, „Rani jadi“, „Peščanik“, „Grobnica za Borisa Davidoviča“, „Čas anatomije“, samo su neka od dela iz bogatog književnog opusa. Krajem sedamdesetih godina minulog veka odlazi u Pariz, gde je i umro  15. oktobra 1989. godine. Sahranjen je u Aleji velikana u Beogradu.  Ceo svoj životni i radni vek Suboticu je nosio u srcu i sećanje na nju utkao je u svoja  neprolazna dela.

Danilo Kiš posthumno Počasni građanin Subotice

Za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu Grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti,  priznanje PRO URBE ove godine dobiće Danijela Andrašić, diplomirani defektolog,  Robert Đivanović, profesor francuskog jezika i književnosti i prof. dr Jožef Njerš, doktor tehničkih nauka.

Zvanje Počasni građanin i priznanja PRO URBE  biće dodeljeno na svečanoj sednici u Velikoj većnici, 1. septembra, za Dan grada Subotice. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4028

Povezane vesti

Povezane teme

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.