Komentara: 48
Pregleda: 7883

Laban: "Subotica će se odužiti Kišu"

27.06.2019. u 18:09h
Izvor: Kabinet gradonačelnika
Saopštenje gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana, povodom napisa u medijima i konotacija koje su se pojavile na Odluku Skupštine Subotice povodom dodele zvanja Počasni građanin za književnika Danila Kiša, prenosimo u celosti.
Laban: "Subotica će se odužiti Kišu"

Danilo Kiš, jedan od najvećih srpskih i evropskih pisaca, postao je počasni građanin Subotice 30 godina nakon smrti i 30 godina nakon nominacije za Nobelovu nagradu.

Odluku o dodeli visokog gradskog priznanja na osnovu mog predloga jednoglasno je usvojila prvo Komisija, a potom je konačnu Odluku donela Skupština grada Subotice, 18. juna 2019. godine.
Predlog da se veliki pisac posthumno proglasi za počasnog građanina zasnovao sam na činjenici da je reč o najznačajnijem Subotičaninu u kulturnoj istoriji grada.

Grad Subotica objedinjuje najbolje vrednosti više od 20 nacija koje složno žive  ne ističući razlike nego negujući posebnost, i zato smatram da Subotičani svom velikanu mogu i treba da ukažu čast za ono što je učinio za svoj i naš grad, za evropsku i svetsku kulturu.

Svesni smo da ovo gradsko priznanje velikom piscu stiže sa zakašnjenjem od najmanje trideset godina, ali  i da nepravda koja mu je  naneta ne može biti ispravljena u jednom danu  ili jednoj godini.

Ceneći Kišov rad  i značaj koji  ima u srpskoj, evropskoj i svetskoj književnosti, i imajući na umu da je svojom delom i imenom Suboticu učinio besmrtnom u svetskim razmerama, uveren sam da je „kasno“ bolje nego „nikad“.

Sa žaljenjem konstatujem da je u ovom trenutku izgleda bitnije ko će se odužiti jednom velikanu, nego da se istorijska nepravda ispravi  i rado ću se, ukoliko do toga dođe, odazvati pozivu suda da branim svoj predlog.

Inicirajući da se Danilo Kiš posthumno proglasi za počasnog građanina svog rodnog grada, smatrao sam da smo kao građani Subotice to dužni Kišu, književniku čiji su ličnost i delo daleko iznad ovakvih podela.

Gradonačelnik, Bogdan Laban

// kraj saopštenja

Izvor: Kabinet gradonačelnika
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 48
Pregleda: 7883

Povezane vesti

Povezane teme

bogdan laban

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.