Komentara: 0
Pregleda: 1780

Predavanje o književnosti zatvara "Dane Svetog Dimitrija" povodom dva veka pravoslavne crkve u Aleksandrovu

13.12.2018. u 19:33h
Izvor: Subotica.com
U petak, 14. decembra, u 19 časova, u renoviranim crkvenim prostorjiama, u porti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija, u Aleksandrovu, biće održano peto i poslednje predavanje u okviru "Dana Svetog Dimitrija" kojima se proslavlja 200 godina od izgradnje ove pravoslavne crkve i 100 godina od Prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.
Predavanje o književnosti zatvara "Dane Svetog Dimitrija" povodom dva veka pravoslavne crkve u Aleksandrovu

Predavanje na temu "Loze Nemanjića i Brankovića u srpskoj srednjovekovnoj književnosti" održaće profesor srpske književnosti i student doktorskih studija Isidora Ana Stambolić.

Isidora Ana Stambolić (devojačko Stokin) rođena je u Zrenjaninu 1992. godine. Gimnaziju „Svetozar Marković“ završila je u Subotici. Diplomirala je srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i masterirala sa ocenom 10. Trenutno pohađa doktorske studije srednjovekovne književnosti na istom fakultetu.

Predavala je srpski jezik i književnost u subotičkoj OŠ „Đuro Salaj“ u školskoj 2016/17. godini. Potom je bila zaposlena kao bibliotekar Gradskog muzeja u Subotici, od oktobra 2017. do septembra 2018. godine, nakon čega postaje nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Matko Vuković“ gde i danas radi.

Tokom studija učestvovala je na međunarodnoj slavističkoj konferenciji „Predeli kojih više nema“ (2014. god.) Jegelonskog univerziteta u Кrakovu (Poljska) sa radom na temu „Stećci i kultura pamćenja kod Južnih Slovena“ koji je objavljen u zborniku konferencije, 2015. godine, kao i na naučnoj konferenciji mladih slavista na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, sa temom „Marko Кraljević i Jevrosima majka u Srpskim narodnim pjesmama II Vuka St. Кaradžića i Pjevaniju Sime Milutinovića Sarajlije“;

Predavanje o književnosti zatvara "Dane Svetog Dimitrija" povodom dva veka pravoslavne crkve u Aleksandrovu

I sama je organizovala više predavanja i književnih večeri, od kojih se posebno izdvajaju: predavanje prof. dr Jelke Ređep u SKC „Sveti Sava“ na temu „Kosovska legenda“, zatim prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović na temu „Tragične i kobne gubitnice starca Milije“ na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, predavanje prof. dr Svetlane Tomin pod naslovom „Doprinos žena srpskoj srednjovekovnoj kulturi“ u subotičkoj Gradskoj biblioteci, gde je održana i promocija knjige prof. dr Save Damjanova „Itika jeropolitika @VUK“.

Od akademskih radova izdvajaju se: „Načelo memento mori u srpskoj srednjovekovnoj književnosti“ sa kojim je osvojila nagradu „Borivoje Marinković“ za 2014. godinu, kao i master rad „Motiv đavola u srpskim srednjovekovnim apokrifima“. Zapaženi su i „Simbolika srednjovekovne tradicije u ciklusu Služba Relji Кrilatici Milorada Pavića“; “Gnostički dualizam u srpskim prevodima starozavetnih srednjovekovnih apokrifa“; „Odos majke i deteta u srednjovekovnoj književnosti“ i mnogi drugi.

Osnivač je i dirigent dečijeg crkvenog hora „Emanuil“ koji postoji od 2010. godine i svake godine održava posećen humanitarni koncert u Subotici.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1780

Povezane vesti

Povezane teme

predavanje

pravoslavna crkva aleksandrovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.