• Pregleda: 1565

Predavanja u okviru Dana Svetog Dimitrija - povodom dva veka aleksandrovačke crkve

Od 7. novembra do 14. decembra, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve aleksandrovačke, održaće se manifestacija "Dani Svetog Dimitrija". Tokom više od mesec dana održaće se niz istorijskih i duhovnih predavanja uvaženih govornika.
Predavanja u okviru Dana Svetog Dimitrija - povodom dva veka aleksandrovačke crkve

Predavanja će biti održana povodom 200 godina od izgradnje hrama Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja srpskog severa sa Srbijom. Sva predavanja se održavaju petkom od 19 časova, u parohijskom domu u porti Hrama.

Manifestaciju otvara popodnevno (sreda, 17h) praznično Bdenije pred hramovu slavu. Na dan slave, u četvrtak 8. novembra, sa početkom u 9 časova održaće se liturgija, a od 17 časova praznična Večernja služba, sa rezanjem slavskog kolača i kratkim umetničkim programom.

Seriju predavanja započeće 16. novembra istoričarka umetnosti Dragana Albijanić na temu "Pravoslavni ikonostas - razvoj, simbolika i liturgijska funkcija". Nedelju dana kasnije (23. novembar) predavanje na temu "Crkva u svetu" održaće Nikola Mirosavljev, diplomirani teolog.

Treće predavanje u okviru manifestacije "Dani Svetog Dimitrija" pod nazivom "Od Peći, preko Karlovaca, do srpskog duhovnog jedinstva" održaće se 30. novembra, a predavč će biti  Dragoslav Bokan, reditelj i književnik.

Istoričar, arhivski savetnik i kustos Muzeja Vojvodine, Zoran Veljanović, pripremio je predavanje na temu "Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji", koje je zakazano za 7. decembar.

Za kraj obeležavanja, 14. decembra, Isidora Ana Stambolić, profesor srpske književnosti, govoriće na temu "Loze Nemanjića i Brankovića u srpskoj srednjovekovnoj književnosti".

Manifestaciju organizuje Srpska pravoslavna crkvena opština aleksandrovačka, sa blagoslovom Episkopa bačkog dr Irineja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Subotica. Odgovori
Veliki praznik, neka je u zdravlje svima koji slave i svako dobro.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.