Komentara: 0
Pregleda: 1284

Istorijska tribina u okviru "Dana Svetog Dimitrija" u Aleksandrovu

06.12.2018. u 19:39h
Izvor: Subotica.com
U petak u 19 časova, u renoviranim crkvenim prostorijama, u porti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija, u Aleksandrovu, biće održano četvrto predavanje u okviru "Dana Svetog Dimitrija" kojima se proslavlja 200 godina od izgradnje ove pravoslavne crkve i 100 godina od Prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.
Istorijska tribina u okviru "Dana Svetog Dimitrija" u Aleksandrovu

Predavanje na temu "Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji" održaće istoričar i arhivski savetnik Zoran Veljanović, zamenik direktora Muzeja Vojvodine i rukovodilac Muzeja Prisajedinjenja u Novom Sadu.

Zoran Veljanović rođen je u Zrenjaninu 1959. godine, gde je završio gimnaziju. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Karijeru je počeo kao profesor istorije. Bio je direktor Istorijskog arhiva u Subotici od 1993. do 2001. godine. Od 2001. godine radio je kao arhivista, odnosno viši arhivista, na mestu načelnika odeljenja u Istorijskom arhivu Subotica.

Istovremeno je bio predavač i ispitivač za predmet “Nacionalna istorija od XVIII do XX veka” u Komisiji za polaganje stručnog ispita za zaposlene u arhivim u AP Vojvodini. U okviru Matice srpske i SANU i njenih dugogodišnjih projekata na zaštiti srpske kulturne baštine boravio na terenima Pomorišja, Arada i Temišvara, u Rumuniji, između 2009. i 2013. godine. U Muzeju Vojvodine radi od 2017. godine.

Pripala mu je čast da postane prvi upravnik posebnog odeljenja Muzeja Vojvodine – „Muzeja Prisajedinjenja 1918. godine“ čijem je stvaranju dao veliki lični doprinos. Ovaj tematski muzej  je otvoren u sklopu svečanosti povodom jednog veka od ujedinjenja prostora Vojvodine sa Srbijom, novembra 2018. godine.

Objavio je 22 knjige i oko 200 stručnih radova objavljenih u izdanjima SANU, Matice srpske, Vukove zadužbine, Arhiva Srbije, Arhiva Vojvodine i brojnim časopisima, od čega se posebno izdvajaju knjige: „Jugoslavija potreba ili zabluda: Stvaranje Kraljevine SHS 1918”; “Dobrovoljačka kolonija Mišićevo 1918–1941”; “Dr Jovan Paču  (1847–1902)”; “Srpska čitaonica u Subotici (1862-1959)”; “Bombardovanje Subotice 1944”.

“Dani Svetog Dimitrija” se završavaju sledećeg petka, 14. decembra, predavanjem “Loze Nemanjića i Brankovića u srpskoj srednjovekovnoj književnosti” autora Isidore Ane Stambolić, profesorke književnosti

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1284

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.