Komentara: 0
Pregleda: 3155

Predavanje o ikonostasu otvara "Dane Svetog Dimitrija"

16.11.2018. u 11:09h
Izvor: Subotica.com
Danas u 19 časova, u renoviranim crkvenim prostorjiama, u porti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija u Aleksandrovu, biće održano prvo predavanje u okviru "Dana Svetog Dimitrija" kojima se proslavlja 200 godina od izgradnje ove pravoslavne crkve i 100 godina od Prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.
Predavanje o ikonostasu otvara "Dane Svetog Dimitrija"

Predavanje na temu "Pravoslavni ikonostas - razvoj, simbolika i liturgijska funkcija" održaće istoričar umetnosti Dragana Albijanić.     

Najveća umetnička vrednost hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija, izgrađenog 1818. godine, je upravo njegov ikonostas. Još uvek nije poznat autor ovog izuzetnog primera srpskog baroka iz 1766. godine. Prvobitno je naslikan za hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici, gde je i stajao, do generalne obnove tog hrama, 1909/1910 godine, kada je poklonjen crkvi u Aleksandrovu.

Ono što Subotičani nisu znali je, da se ispod neveštih i umetnički bezvrednih slika kriju originali, vrhunski primeri barokne umetnosti druge polovine 18. veka, otkriveni tek pri čišćenju i konzervaciji ikonostasa 1953. godine. Vrednost originalnih slika sa ikonostasa ostavila je takav utisak na akademika Veljka Petrovića (1884 - 1967), da je u predgovoru za katalog velike izložbe Narodnog muzeja u Beogradu "Srpska umetnost 18. veka" aleksandrovačkog majstora svrstao među najbolje slikare toga doba.

Predavanje o ikonostasu otvara "Dane Svetog Dimitrija"

akademik Veljko petrović

Veliki stručnjak Dušan Nonin (1924 - 2001) slikar-konzervator, izveo je prvo delikatno čišćenje ikonostasa.  Ono je omogućilo kasnija izučavanja akademika Dinka Davidova, koja su dovela do pretpostavke da je autor ikonostasa Jovan Popović, koji je 1761. godine oslikao ikone u hramu Svetog Nikolaja u Segedinu, koje su najsličnije radu aleksandrovačkog majstora.

Ikone iz Aleksandrova su Rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Narodne Republike Srbije br. 715/50, od 4. avgusta 1950. godine, stavljene pod zaštitu države.

Predavanje o ikonostasu otvara "Dane Svetog Dimitrija"

Dani Svetog Dimitrija se nastavljaju sledećeg petka, 23. novembra, predavanjem "Crkva u svetu" autora Nikole Mirosavljeva, diplomiranog teologa, kao i u tri sedmice nakon toga, po sledećem rasporedu: 30. novembar: "Od Peći, preko Karlovaca, do srpskog duhovnog jedinstva" - Dragoslav Bokan, reditelj i književnik; zatim 7. decembra: "Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji" - Zoran Veljanović, istoričar, arhivski savetnik i kustos Muzeja Vojvodine; i 14. decembra: "Loze Nemanjića i Brankovića u srpskoj srednjovekovnoj književnosti", Isidora Ana Stambolić, profesor srpske književnosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3155

Povezane vesti

Povezane teme

aleksandrovo

pravoslavna crkva aleksandrovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.