Komentara: 10
Pregleda: 8521

Ponašajmo se odgovorno, zaštitimo sebe i druge!

20.03.2020. u 18:11h
Izvor: Subotica.com
Iako u Subotici trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, to ne znači da ne treba da se pridržavamo mera i preporuka nadležnih organa i zdravstvenih stručnjaka koje su donete u cilju zaštite stanovništva.
Ponašajmo se odgovorno, zaštitimo sebe i druge!

MERE NADLEŽNIH ORGANA

Tokom vanrednog stanja i epidemije izazvane korona virusom, na snaži je mera apsolutne zabrane kretanja licima starijim od 65 godina, a na selu licima starijim od 70 godina. Mera je uvedena jer se starije osobe nalaze u rizičnoj grupi stanovištva, te u slučaju obolevanja mogu da imaju težu kliničku sliku.

Mera zabrane kretanja od 20 časova uveče do 5 časova ujutru, odnosno policijski čas odnosi se na sve građane bilo kog uzrasta, te u tom periodu niko ne može da bude na ulici, sem nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu na trećoj smeni.

Sve osobe koje su ušle u Republiku Srbiju, a borave na teritoriji Severnobačkog okruga (Grad Subotica, opštine Bačka Topola i Mali Idoš) imaju obavezu da se odmah po dolasku jave na telefone 064/805-29-61 (od 8 do 22 časa) ili 024/41-567-02 (od 7 do 22 časa).

Ukoliko su ušli u zemlju iz država koje su žarišta epidemije korona virusa, građanima se nalaže samoizolacija u trajanju od 28 dana, dok je za one koji su došli iz drugih zemalja određena samoizolacija od najmanje 14 dana.

Osobe za koje građani pouzdano smatraju da krše samoizolaciju (zvanično im je propisana mera sanitarnog inspektora) neophodno je prijaviti policiji na broj 192. Građani koji prekrše meru samoizolacije policija će pokrenuti krivični postupak, a zaprećena je kazna i do tri godine zatvora.

ZDRAVSTVENI SAVETI

Zdravstveni stručnjaci preporučuju da zaštitne maske koristite u zatvorenim prostorijama, dakle kada odlazite u prodavnicu, apoteku, pekaru ili se vozite gradskim prevozom, dok na otvorenom nije neophodna. Najbolja preporuka je da uvek održavate distancu od dva metra, bilo da se nalazite u zatvorenom ili otvorenom prostoru, kao i da izbegavate rukovanja, grljenja i ljubljenja.

Nošenje zaštitnih rukavica će vas zaštititi, ali vas ono ne oslobađa od pojačane higijene ruku. Najbolje je da što češće perete ruke toplom vodom i sapunom ili sredstvima za dezinfekciju na bazi alkohola, u trajanju od najmanje 20 sekundi. Nemojte dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.

Ukoliko istovremeno nosite zaštitnu masku i rukavice, pravilno ih odložite tako što ćete prvo skinuti rukavice, temeljno oprati ruke, zatim skinuti masku i ponovo oprati ruke.

Ukoliko kijete ili kašljete, prekrite usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem, posle čega oprate ruke.

Često provetravajte prostorije u kojima boravite.

Antibiotike nemojte uzimati na svoju ruku.

Osobe sa simptomima respiratorne infekcije mogu se obratiti na dežurni telefon Ministarstva zdravlja 064/89-45-235 ili pozvati Zavod za javno zdravlje Subotica (za građane sa teritorije Grada Subotice) putem telefona 024/571-333, 064/100-92-76 ili 064/80-52-963, za dobijanje daljih instrukcija.

Ambulante Doma zdravlja rade po skraćenom radnom vremenu od 7 do 18 časova. Navedeno radno vreme odnosi se i na Službu kućnog lečenja, kao i na dve ambulante koje su privremeno pretvorene isključivo za rad sa pacijentima sa respiratornim tegobama u vidu kašlja, povišene telesne temperature, stanjima koja su sumnjiva na stanja slična gripu ili korona virusu. U pitanju su ambulanta "Ogranak 1" (ulaz sa Senćanskog puta, 065/9185578) i ambulanta "Ogranak 5" (Zmaj Jovina ulica, 065/918-55-77, 065/915-55-38 i 024/571-735), a zakazivanje pregleda je obavezno.

Budući da je došlo do promene rada ambulanto polikliničke službe, Opšta bolinica Subotica objavila je brojeve telefona na koje građani mogu da dobiju informacije o svojoj bolesti, a koje možete videti na ovom linku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 8521

Povezane vesti

Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.