Komentara: 6
Pregleda: 4377
Foto

Početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Paliću očekuje se od sredine avgusta

23.07.2019. u 15:46h
Izvor: Subotica.com
Izgradnja kanalizacione mreže na Paliću mogla bi da počne sredinom avgusta, izjavio je Đerđ Šugar, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija", na današnjoj panel diskusiji "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – radovi u toku", koja je organizovana u okviru debatnog programa "Eco dox" Festivala evropskog filma Palić.
Početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Paliću očekuje se od sredine avgusta

Krajem 2015. godine, saopšteno je da će projekat "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš" biti podržan sa 6,5 miliona evra od strane Vlade Nemačke preko KfW banke, a posle gotovo tri godine od najave i pripremnih aktivnosti, konačno je u septembru 2018. godine za sprovođenje investicije izabrana konsultantska kuća iz Austrije. Prema rečima Đerđa Šugara, direktora JKP "Vodovod i kanalizacija", deo dobijenih sredstava biće utrošen za proširenje postojeće i izgradnju nove kanalizacione mreže na Paliću, zahvaljujući čemu će građani dobiti oko 500 priključaka.

- Tender je okončan, izvođač je odabran, a početak radova na izgradnji se očekuje sredinom avgusta - izjavio je Šugar, dodajući da će odabrani izvođač imati rok od osam meseci za završetak radova. - Izgradnja se sastoji od 15 kilometara gravitacione kanalizacione mreže i pet kilometara potisnog voda, a sistem će funkcionisati tako što će se kanalizaciona mreža putem potisnog voda prebacivati u Suboticu, na gradski prečistač, te tako ulivati u jezero. Izgradiće se i nova crpna stanica za koju imamo već gotov projekat, ali se čeka "zeleno svetlo" Vlade Nemačke i KfW banke, te uskoro raspisivanje tendera. Na ovaj način, rešiće se najveći problem nedostatka kanalizacione mreže na Paliću, a to je da će kuće koje nemaju kanalizaciju već septičku jamu, koja nema nikakvo hidroizolaciono dejstvo zbog čega se direktno infiltrita u jezero, biti priključene na mrežu i time doprineti očuvanju jezera.

Početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Paliću očekuje se od sredine avgusta

Na očuvanju i sanaciji jezera angažovano je i JP "Palić-Ludaš" koje, kako je objasnila direktorka Marta Dobo, trenutno izrađuje projekat za izgradnju pešačko-biciklističke staze oko četvrtog sektora Palićkog jezera, kao i dokumentaciju za zaštitni pojas oko jezera Palić i Ludaš, a takođe je ponovljen i selektivni izlov ribe, u toku kojeg je izvađeno oko 20 tona babuški.

- To su već vidljivi rezultati koje smo postigli. Zahvaljujući selektivnom izlovu, možemo reći da je Palićko jezero čistije, jer se populacija smuđa povećala, a to je veliki rezultat ako znamo da smuđ živi samo u čistim vodama. Naravno, ne možemo uvek da budemo zadovoljni, jer smo i ove godine imali pomor ribe, ali i to je normalan proces i da nije bilo selektivnog izlova, bio bi još veći i imali bismo više posla sa tim. Selektivni izlov ćemo nastaviti da radimo sve dok budemo imali dobre i vidljive rezultate, a zaštitni pojas će biti od velike koristi, jer sve štetne materije koje, za sada, još uvek ulaze u jezero, više neće uticati na vodu - objasnila je Dobo.

Početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Paliću očekuje se od sredine avgusta

Panel diskusiju na temu "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš", Otvoreni univerzitet Subotica organizovao je po četvrti put u cilju informisanja javnosti o toku realizacije projekta, a od 2015. godine, ova tema bila je inspiracija i povod za brojne skupove, medijske i javne kampanje, te izložbu fotografija koje su kasnije pretočene i u film "Prošlost, sadašnjost i budućnost jezera Palić i Ludaš".

- Nadamo se da će se medijska kampanja intenzivirati u naredne dve godine, pošto smo izlobirali da se pola miliona evra kroz ovaj projekat usmeri na medijsku i javnu kampanju, edukaciju poljoprivrednika, ali i uspostavljanje kontakta sa građanima Palića, raznim udruženjima i ribolovcima - poručila je Snježana Mitrović iz Sektora za održivi razvoj Otvorenog univerziteta Subotica. 

Izvor: Subotica.com
Panel diskusijа “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – radovi u toku...” Panel diskusijа “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – radovi u toku...” Panel diskusijа “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – radovi u toku...” Panel diskusijа “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – radovi u toku...” Panel diskusijа “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – radovi u toku...” Panel diskusijа “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – radovi u toku...” Panel diskusijа “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – radovi u toku...” Panel diskusijа “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – radovi u toku...”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4377

Povezane vesti

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

Otvoreni univerzitet Subotica

festival evropskog filma palić

kanalizacija na paliću

marta dobo

jp palić ludaš

đerđ šugar

snježana mitrović

biodiverzitet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.