Komentara: 15
Pregleda: 7461

Konsultanti nadgledaju projekat zaštite biodiverziteta Palićkog jezera

14.09.2018. u 17:28h
Izvor: Subotica.com
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odabralo je konsultanta za realizaciju projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“, čime su se stekli uslovi da i zvanićno počne ovaj izuzetno značajan posao, koji finansira nemačka KfW banka sa čak 6.5 miliona evra.
Konsultanti nadgledaju projekat zaštite biodiverziteta Palićkog jezera

Članovi austrijske konsultantske kuće „Posch and Partners“ izvršili su uvid u dokumentaciju i održali su prvi sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i menadžerom projekta i po veoma su zadovoljni onim šro je do sada urađeno.

- Konsultanti su veoma zadovoljni što je završena kompletna projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Palić, kao i potisnog voda, a upravo je to najveći deo projekta, odnosno na to će biti usmereno čak 67 odsto sredstava. Pribavljene su sve građevinske dozvole, konsultanti će pripremiti međunarodni tender i naš zajednički cilj je da do kraja godine imamo zaključen ugovor sa izvođačem radova za izgradnju kanalizacione mreže i potiskog voda na Paliću – objašnjava Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. - Zadovoljni su i urađenom eksproprijacijom zemljišta, a moram da podsetim da kada je tim gradonačelnika Bogdana Labana preuzeo projekat nije bio rešen nijedan predmet. Sada je kompletno rešena istočna obala i više od 80 odsto posla je urađeno na zapadnoj i južnoj obali Palićkog jezera. Kada se završi to, počećemo sa eksproprijacijom zemljišta oko Ludaškog jezera.

Konsultanti nadgledaju projekat zaštite biodiverziteta Palićkog jezera

Potom slede analiza rada prečistača otpadnih voda i preporuke za njegov efikasniji rad, kao i sadnja zelenog pojasa, odnosno izgradnja biciklističke staze oko Palićkoj jezera. To bi trebalo da bude „tampon zona“, odnosno da doprinese da štetne materije sa okolnih oranice ne idu u jezera. Posle ovog sledi sanacioni izlov ribe.

Podsetimo, sporazum između Grada,, Ministarstva građevinarstva i nemačke KfW banke potpisan je u novembru prošle godine. Uz pomoć donacije od 6.5 miliona evra konačno bi trebao da bude rešen dugogodišnji problem sa jezerskom vodom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 7461

Povezane vesti

Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

kvalitet vode palićko jezero

sanacija jezera palić

sanacija palićkog jezera

predrag radivojević

biodiverzitet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.