• Pregleda: 5470

Konsultanti nadgledaju projekat zaštite biodiverziteta Palićkog jezera

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odabralo je konsultanta za realizaciju projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“, čime su se stekli uslovi da i zvanićno počne ovaj izuzetno značajan posao, koji finansira nemačka KfW banka sa čak 6.5 miliona evra.
Konsultanti nadgledaju projekat zaštite biodiverziteta Palićkog jezera

Članovi austrijske konsultantske kuće „Posch and Partners“ izvršili su uvid u dokumentaciju i održali su prvi sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i menadžerom projekta i po veoma su zadovoljni onim šro je do sada urađeno.

- Konsultanti su veoma zadovoljni što je završena kompletna projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Palić, kao i potisnog voda, a upravo je to najveći deo projekta, odnosno na to će biti usmereno čak 67 odsto sredstava. Pribavljene su sve građevinske dozvole, konsultanti će pripremiti međunarodni tender i naš zajednički cilj je da do kraja godine imamo zaključen ugovor sa izvođačem radova za izgradnju kanalizacione mreže i potiskog voda na Paliću – objašnjava Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. - Zadovoljni su i urađenom eksproprijacijom zemljišta, a moram da podsetim da kada je tim gradonačelnika Bogdana Labana preuzeo projekat nije bio rešen nijedan predmet. Sada je kompletno rešena istočna obala i više od 80 odsto posla je urađeno na zapadnoj i južnoj obali Palićkog jezera. Kada se završi to, počećemo sa eksproprijacijom zemljišta oko Ludaškog jezera.

Potom slede analiza rada prečistača otpadnih voda i preporuke za njegov efikasniji rad, kao i sadnja zelenog pojasa, odnosno izgradnja biciklističke staze oko Palićkoj jezera. To bi trebalo da bude „tampon zona“, odnosno da doprinese da štetne materije sa okolnih oranice ne idu u jezera. Posle ovog sledi sanacioni izlov ribe.

Podsetimo, sporazum između Grada,, Ministarstva građevinarstva i nemačke KfW banke potpisan je u novembru prošle godine. Uz pomoć donacije od 6.5 miliona evra konačno bi trebao da bude rešen dugogodišnji problem sa jezerskom vodom.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Pajo Odgovori
Pola para konsultantu !Pausalno!
Kawasaki Odgovori
Mislite da neko veruje u ove pisanije?
Milan024 Odgovori
Brbavo !
Već vidi naslov u svim medijima:” sutra svečano otvaranje sezone kupanja u Palicu”(2122.god.)
jozo bubnjar Odgovori
nista bez balabana... eto, moze da postavi kamen, ovaj beton temeljac na svoj mukotrpni "rad"... groink
Milos Odgovori
Zasto jednostavno ne isusite kompletno jezero,povadite mulj,ocistite obale od trske,i sve to ponovo napunite.
Precistac preusmerite da pusta vodu u kanal palic tisa,i jezero ce ostati cisto zauvek.
sale
a ko ce da placa struju za pumpe koje dizu vodu od nas do tise?sustina price zasto palic nikad nece bit cist
Miler
Bravo. Ako su mogli 1975. mogli bi i sada još brže i lakš,e da ga isuše i očiste.... ali ... neće , ovako svake godine pune đepove na konsultante, projekte, analize...
Lopovi!
Jel Odgovori
Jel sad ovo znaci da ce Palic da bude cistiji?
psiholoskinja
Pa upravo to i cistiji i funkcionalniji. I precistac ce biti bolji i produktivniji. I stanovnici Palica dobice vodovod i kanalizaciju. I obalni pojas. I biciklisticku stazu. I to sve krece SADA i bice realizovano za 36 meseci. Sta konkretno nije jasno?!
AlwaysUltra
Jel to za 3 godine , kao i obicno ??
Ratko Odgovori
Konsultanti su utzvrdili veliku bioraznolikost u Paliću: preko 1000 vrsta i podvrsta fekalija....
Milorad Odgovori
Eto, znaci prodat i Palic strancima...
Sljaker Odgovori
Zanima me samo sta je gradska vlast u nase ime obecala KfW banci u zamenu za donaciju od 6,5 miliona eura
siki
donatoru ,kroz radove ,u kesu se vraca procenat od naduvenih faktura izvodjaca
vlado Odgovori
S cime su zadovoljni? 10 godina kvalitet vode je nepromenjen. Mozda su zadovoljni svojim dnevnicama? Bas ce biciklisticka staza spreciti spiranje zemljista... Kolicine spranog djubrava su zanemarljive
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.