Komentara: 21
Pregleda: 11570
Foto

U toku izlov babuški u cilju zaštite biodiverziteta Palićkog jezera

29.03.2019. u 13:26h
Izvor: Subotica.com
Selektivni izlov riba iz četvrtog sektora jezera Palić počeo je u ponedeljak, a od tada, svakoga dana izvlači se oko tona do tona i po babuške, invazivne vrste koja čini čak 95 odsto ukupne populacije riba u jezeru. Domaće i poželjne vrste, poput šarana, smuđa i štuke koje se slučajno zadese u mreži, vraćaju se u svoje prirodno stanište.
U toku izlov babuški u cilju zaštite biodiverziteta Palićkog jezera

Uz pomoć čamca i specijalizovane mreže, radnici JP "Palić - Ludaš" i njihove kolege iz Nemačke izlovili su 11 kofa punih babuški u prvom pokušaju, a među njima zadesila se i jedna štuka, koju su pažljivo vratili u jezero.

- Prema statistici koju imamo, babuška čini oko 95 odsto ukupne populacije u Palićkom jezeru. Ona je invazivna vrsta koja onemogućava drugim vrstama da se razmnožavaju, nije dobro ni prirodno da živi u Paliću, te se nadamo da će se nakon ovog izlova razmnožiti ribe koje su poželjne, a naravno, u planu preduzeća je i poribljavanje u nekom budućem periodu - rekla je Marta Dobo, direktorka JP "Palić - Ludaš", dodajući da se izlov babuški mora raditi svake godine, po mogućnosti više puta, kako bi se dobili očekivani rezultati.

U toku izlov babuški u cilju zaštite biodiverziteta Palićkog jezera

Biomanipulacija se sprovodi u okviru projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, a prema rečima Ervina Molnara, rukovodioca Jedinice za upravljanje projektom, ona je jedna od glavnih investicionih mera ovog projekta.

- Iako je finansijski manje značajna u odnosu na druge investicione mere, verujemo da će njeni rezultati biti značajni i da će se moći videti razlika u kvalitetu vode na kraju projekta - izjavio je Molnar.

U toku izlov babuški u cilju zaštite biodiverziteta Palićkog jezera

Izlovljene babuške pokloniće se zoološkim vrtovim za ishranu životnja, a selektivnom izlovu prethodilo je ispitivanje koje je pokazalo, kako je rekla direktorka JP "Palić - Ludaš", da je babuška iz Palićkog jezera povoljna za ljudsku upotrebu.

Izvor: Subotica.com
Selektivni izlov ribe u cilju zaštite biodiverziteta jezera Palić Selektivni izlov ribe u cilju zaštite biodiverziteta jezera Palić Selektivni izlov ribe u cilju zaštite biodiverziteta jezera Palić Selektivni izlov ribe u cilju zaštite biodiverziteta jezera Palić Selektivni izlov ribe u cilju zaštite biodiverziteta jezera Palić Selektivni izlov ribe u cilju zaštite biodiverziteta jezera Palić Selektivni izlov ribe u cilju zaštite biodiverziteta jezera Palić Selektivni izlov ribe u cilju zaštite biodiverziteta jezera Palić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 nedelje
Komentara: 21
Pregleda: 11570

Povezana vest

Povezane teme

marta dobo

jp palić ludaš

izlov ribe

biodiverzitet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.