Komentara: 85
Pregleda: 20434

Vučić i Orban u ponedeljak otvaraju restauiranu Sinagogu, popodne očekivane gužve u saobraćaju

24.03.2018. u 16:12h > 20:55
Izvor: Subotica.com
Predsednik Srbije i premijer Mađarske, Aleksandar Vučić i Viktor Orban, biće specijalni gosti na svečanosti povodom obeležavanja kraja rekonstrukcije subotičke Sinagoge. Svečanost je zakazana za ponedeljak u 14:30 časova, očekuje se veliki broj zvanica, kao i pooštreno obezbeđenje u širem centru grada, što će najviše uticati na stanje u saobraćaju.
Vučić i Orban u ponedeljak otvaraju restauiranu Sinagogu, popodne očekivane gužve u saobraćaju

Kako saznajemo, pored dvojice najviših državnika Srbije i Mađarske, koji su pozvani da kao specijalni gosti svečano označe kraj radova koji su trajali preko 6 godina, na listi zvanica nalazi se nešto više od 900 zvanica iz raznih sfera društva. Iako to nije zvanično potvrđeno, ulaz na svečanost biće omogućen samo po pozivnici.

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA VRATILI SJAJ - Hitna obnova Sinagoge počela je 2012. godine i udruženim snagama Grada Subotice, pokrajinske i republičke vlade obnovljeni su, etapno, spoljašnji delovi fasada, dok je uređenje unutrašnjosti finansirala Vlada Mađarske sa 1.6 miliona evra.

U obnovi Sinagoge, koja sada ima autentičan izgled kao 1902. godine kada je izgrađena, učestvovali su stručnjaci, građevinci i restauratori iz Srbije i Mađarske.

Republika Mađarska je uložila značajna sredstva u obnovu ove subotičke velelepne građevine kako bi ista ponovo zablistala starim sjajem, na radost pre svega jevrejske zajednice, ali i svih onih koji doživljavaju subotičku Sinagogu izuzetnom arhitektonskom lepoticom, biserom secesijskog graditeljstva i pravim kulturnim bogatstvom ovog grada.

Svečanost će početi u 14:30 časova, pristizanje gostiju oko sat vremena ranije, a po završetku najavljen je razgovor predsednika Srbije i premijera Mađarske.

Policija nije dala zvanično saopštenje, ali za očekivati je iz ranijih iskustava i poseta na ovom nivou da će u cilju što bolje organizacije dešavanja biti preduzete i adekvatne bezbednosne mere, prvenstveno usmerene na zaštitu dvojice državnika, te da će saobraćaj u ponedeljak, u poslepodnevnim časovima u širem centru grada, a posebno oko Sinagoge, biti značajno usporen, a na nekim delovima i u potpunosti blokiran.

Građanima se može preporučiti da u periodu od 12 do 16 časova izbegavaju vožnju u širem centru grada te da imaju razumevanja za privremenu situaciju.

Kako izgleda Sinagoga danas, posle velikih i zahtevnih radova, pogledajte u albumu sa fotografijama u nastavku teksta.

Izvor: Subotica.com
Završena obnova Sinagoge Završena obnova Sinagoge Završena obnova Sinagoge Završena obnova Sinagoge Završena obnova Sinagoge Završena obnova Sinagoge Završena obnova Sinagoge Završena obnova Sinagoge
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 85
Pregleda: 20434

Povezane vesti

Povezane teme

subotička sinagoga

Aleksandar Vučić

viktor orban

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.