Komentara: 142
Pregleda: 28701

OKUD "Mladost" - kraj istorije duge 65 godina

30.05.2013. u 02:15h
Kako nezvanično saznajemo Omladinsko kulturno-umetničko društvo "Mladost", skraćeno OKUD "Mladost", posle duge i slavne istorije negovanja tradicije i kulture od juče je prestalo sa radom nakon što su ga napustili ključni ljudi.
OKUD "Mladost" - kraj istorije duge 65 godina

Kroz različite oblike kulturno-umetničkog stvaralaštva, od samog osnivanja 1947. godine, kroz OKUD "Mladost" do danas prošlo je više od 30.000 ljudi. Okosnica kulturno-umetničke delatnosti oduvek su bili tradicija i narodno stvaralaštvo pripadnika svih naroda i nacionalnosti.

Pre samo nekoliko dana su održali koncert u Hali sportova povodom 65 godina postojanja, a kako stoje stvari to će i biti poslednji koncert koji će biti u njihovoj organizaciji, barem u sastavu "stare" postave, pošto su se na jučerašnjem sastanku desile određene promene koje su "oterale" stubove ovog OKUD-a, pa je tako (ne)izvesna dalja sudbina istog.

Glavni koreografi Marin Jaramazović, Slađana Kujundžić, Darko Stantić, Nemanja Marković i Biljana Filipović su dali otkaz. Razlog njihovog odlaska jeste nova direktorica i upravni odbor koji, kako kažu,  nemaju dodirne veze niti istoriju sa samim društvom. Direktorica, koja je postavljena od strane političke partije, po mišljenju dugogodišnjih radnika u ovom kulturnom društvu, dovodi OKUD "Mladost" do uništenja. Kako saznajemo radnici ne primaju plate i postoje određene malverzacija sa finansijama, a to je rezultiralo velikim nezadovoljstvom i pat pozicijom.

KUD "Bunjevačko kolo" u vrlo sličnoj situaciji, ali ipak opstalo -  U novembru 2012. godine smo preneli informaciju da su svi računi Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" blokirani skoro godinu dana na ukupni iznos od preko šest miliona dinara. Posle angažovanja samih članova danas se situacija polako stabilizuje i ovo KUD polako staje na noge. Više detalja pročitajte u vesti "Bunjevačko kolo očekuje stečaj i zaplene".

OKUD "Mladost" - kraj istorije duge 65 godina

Prekjuče se u prostorijama OKUD "Mladost" održao roditeljski sastanak, gde su svih pet gore pomenutih koreografa saopštili svoju odluku da napuštaju OKUD "Mladost" zbog situacije u kojoj se našla ova ustanova.

Za one koji ne znaju, poslovni račun ovog kulturnog društva koje je "proizvelo" generacije folkloraša i negovalo kulturu sa ovih prostora je bio često pod blokadom, isključivana im je strujа, a pod takvim okolnostima bili su prisiljeni da improvizuju i sami organizuju probe, nastupe, putovanja - sve to uz nesebičnu pomoć nekolicine starijih članova, veterana.

OKUD "Mladost" - kraj istorije duge 65 godina

OKUD "Mladost" - kraj istorije duge 65 godina

U razgovoru sa jednim od bivših folkloraša kroz razgovor nameće se zaključak da posle 65 godina ne nacionalnog društva OKUD "Mladost" se ukida jer nisu pripadali ni jednoj političkoj opciji, nisu se priklanjali.. Govorilo se da nema para za dalje funkcionisanje, a naš sagovornik je izrazio sumnju da je u pitanju ipak viši interese poslovne prirode, odnosno da je neko verovatno u tim prostorijama video 2.000 kvadrata poslovnog prostora pa je najlakše decu "izbaciti na ulicu" pod nekim ne tako uverljivim izgovorima.

Naš sagovornik dalje smatra, a mi prenosimo, da grad treba da je sramota što su dozvolili da se desi nešto ovako, jer kulturu i običaje je neophodno negovati, ne samo u Nepkeru gde se uči 35 vrsta čardaša, niti u HKC "Bunjevačko kolo", nego i u OKUD "Mladost" gde su deca učila Šumadijske igre, Bunjevačke, Mađarske, Rusinske, Slovačke, igre iz Banata, Srema...

OKUD "Mladost" - kraj istorije duge 65 godina

OKUD "Mladost" - kraj istorije duge 65 godina

Na kraju par retoričkih pitanja: Kako deci objasniti zašto više nema proba? Zašto više nema nastupa i putovanja? Zašto više nema druženja sa drugarima sa folklora?

Naravno da postoje druga kulturno umetnička društva, ali u novim okolnostima preko 300 mladih članova ovog društva ostaće bez prilike da neguje tradiciju, kulturno se obrazuje i putuje, a Subotica kako stoje stvari ostaće bez svog slavnog i nadaleko poznatog OKUD-a.

Da li je ovo sudbina OKUD "Mladost"?

Jubilarni koncert OKUD Mladost Jubilarni koncert OKUD Mladost Jubilarni koncert OKUD Mladost Jubilarni koncert OKUD Mladost Jubilarni koncert OKUD Mladost Jubilarni koncert OKUD Mladost Jubilarni koncert OKUD Mladost Jubilarni koncert OKUD Mladost
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 142
Pregleda: 28701

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

okud mladost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.