Komentara: 54
Pregleda: 32034

Održan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije, mere zaštite podignute na najviši nivo

16.03.2020. u 13:42h > 16:19
Izvor: Subotica.com
Gradski štab za vanredne situacije u Subotici doneo je više mera koje treba da doprinesu sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije COVID-19, koje stupaju na snagu danas.
Održan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije, mere zaštite podignute na najviši nivo

U Plavoj sali Gradske kuće tokom prepodneva je održan hitan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije, kojim je predsedavao Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice i komandant gradskog štaba.

Tema sastanka na kojem su bili prisutni čelnici grada, hitnih službi i javnih preduzeća, bile su mere Gradskog štaba za vanredne situacije koje treba da doprinesu sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije COVID-19 na teritoriji grada Subotice.

Održan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije, mere zaštite podignute na najviši nivo

 Zaključci sa tog sastanka, kao i mere koje će biti preduzete na lokalnom nivou, a u skladu sa državnim aktivnostima, predočeni su danas medijima. Na sastanku je sastavljena Naredba, odnosno spisak mera koje će biti preduzete u ovoj fazi vanrednog stanja, a sprovođenje stupa na snagu - odmah.

Naredba se sastoji iz 7 tačaka, a one su:

  • Redukuje se gradski i prigradski saobraćaj na nivo reda vožnje koji se primenjuje subotom, nedeljom i državnim praznicima, uz ukidanje noćnih polazaka;
  • Skraćuje se radno vreme svih ugostiteljskih objekata na maksimum od 8 do 20 časova uz poštovanje zaključka Vlade Republike Srbije o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama iznad 50 ljudi;
  • Nalaže se prestanak rada svih predškolskih ustanova;
  • Nalaže se prestanak rada svih centara i klubova za starije (penzionere);
  • Nalaže se prestanak rada svih sportskih objekata;
  • Nalaže se Gradskoj upravi Grada Subotice da formira pozivni centar u cilju pružanja informacija građanima i pružanja pomoći licima preko 65 godina radi obezbeđivanja donošenja hrane, lekova i organizovanja lekarske pomoći na kućne adrese, kao i da obavesti javnost o brojevima telefona pozivnog centra;
  • Nalaže se Načelniku Gradske Uprave, direktorima javnih ustanova i javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica da omoguće rad od kuće zaposlenima koji su teški hronični bolesnici i starijima od 60 godina.

Održan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije, mere zaštite podignute na najviši nivo

Ustanove obrazovanja neće raditi od danas, a škole su tokom dana dobile potrebne informacije i uputstva za rad na daljinu, počevši od sutra. S obzirom da među svojim korisnicima Narodne kuhinje ima više od 80 odsto starijih od 60 godine, Crveni krst prestaje sa distribucijom toplih obroka, umesto toga biće obezbeđeni lanč paketi.

Gradonačelnik Subotice je istakao da ćemo u ovoj situaciji morati se borimo disciplinom i merama, a to znači, između ostalog, da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama.

- Apelujem na građane da mere zaštite podignu na najveći mogući nivo tokom trajanja epidemije. To se odnosi na ličnu higijenu, higijenu u javnom sektoru, javnom prevozu, javnim usanovama i lokalnim organima, kao i pojačane mere higijene u stanbenim zgrada i porodičnim kućama - poručio je gradonačelnik Laban - Zamolio bih naše sugrađane da izbegavaju kontakte na svim nivoima, bilo da su u pitanju lični kontakti ili odlasci u institucije. Zbog sve veće mogućnost da se komunikacija i izvršavanje usluga obavlja elektronskim putem apelujem da se ova mogućnost što više koristi.

Kako se svakodnevno na nivou cele zemlje uvode nove mere, koje se usklađuju sa epidemiološkom situacijom i potrebama građana, tako će se i odluke Gradskog štaba za vanredne situacije prilagođavati njima.

Održan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije, mere zaštite podignute na najviši nivo

- Sadašnja situacija u Subotici je stabilna i na nama je da to održimo, a to možemo samo ako smo svi jako odgovorni. Naglašavam da javna preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica u obavezi su da se stave na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije a pratićemo sve mere koje donosi Vlada Srbije i radićemo u skladu sa njima – zaključuje gradonačelnik. - Nema mesta panici, ali nivo odgovornosti mora da se podigne na najvći mogući nivo. O svim dodatnim merama koje budemo donosili javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Svi privredni subjekti, javna i javna-komunalna preduzeća u gradu rade u punom kapacitetu, s tim što će se uskladiti sa merama koje se tiču zaposlenih starijih od 60 godina, a usladiće se i sa novim merama Vlade Srbije koje iziskuju zatvaranje šaltera javnih ustanova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 54
Pregleda: 32034

Povezane vesti

Povezane teme

bogdan laban

gradski štab za vandredne situacije Subotica

vanredno stanje

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.