Komentara: 5
Pregleda: 12836

Na teritoriji Srbije 65 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, pacijent iz Bačke Topole zdravstveno sve bolje

17.03.2020. u 08:51h > 09:04
Izvor: Subotica.com
Na teritoriji Srbije 65 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, pacijent iz Bačke Topole zdravstveno sve bolje

U Srbiji je do jutros u 8 časova registrovano ukupno 65 potvrđenih slučajeva zaraze novim korona virusom, objavljeno je na sajtu covid19.rs. Testirano je ukupno 335 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja infekcije, a u poslednja 24 časa potvrđeno je samo 10 slučajeva.

Prema informcijama nadležnih sa sinoć održane konferencije za medije, u Srbiji niko nije smrtno stradao od korona virusa, dva pacijenta su na mehaničkoj potpori pluća (na respiratoru), a za prvog potvrđenog korona-virus pacijenta u Srbiji, sa prebivalištem iz Bačke Topole, lekari kažu da je u sve boljem zdravstvenom stanju, 11 dana nakon što je hospitalizovan i izolovan.

ZAKLJUČCI SA SEDNICE GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

U Subotici juče je zasedao gradski Štab za vanredne situacije, nakon kojeg je izdata Naredba koja se sastoji iz 7 tačaka, a one su:

  • Redukuje se gradski i prigradski saobraćaj na nivo reda vožnje koji se primenjuje subotom, nedeljom i državnim praznicima, uz ukidanje noćnih polazaka;
  • Skraćuje se radno vreme svih ugostiteljskih objekata na maksimum od 8 do 20 časova uz poštovanje zaključka Vlade Republike Srbije o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama iznad 50 ljudi;
  • Nalaže se prestanak rada svih predškolskih ustanova;
  • Nalaže se prestanak rada svih centara i klubova za starije (penzionere);
  • Nalaže se prestanak rada svih sportskih objekata;
  • Nalaže se Gradskoj upravi Grada Subotice da formira pozivni centar u cilju pružanja informacija građanima i pružanja pomoći licima preko 65 godina radi obezbeđivanja donošenja hrane, lekova i organizovanja lekarske pomoći na kućne adrese, kao i da obavesti javnost o brojevima telefona pozivnog centra;
  • Nalaže se Načelniku Gradske Uprave, direktorima javnih ustanova i javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica da omoguće rad od kuće zaposlenima koji su teški hronični bolesnici i starijima od 60 godina.

Ustanove obrazovanja ne rade od juče, a škole su dobile potrebne informacije i uputstva za rad na daljinu, koji će krenuti u realizaciju već dnas. S obzirom da među svojim korisnicima Narodne kuhinje ima više od 80 odsto starijih od 60 godine, Crveni krst prestaje sa distribucijom toplih obroka, umesto toga biće obezbeđeni lanč paketi.

POSEBAN TELEFONSKI BROJ ZA POMOĆ STARIJIM SUGRAĐANIMA U NABAVCI HRANE I LEKOVAUveden je poseban telefonski broj 024/636-136 na kojem stariji sugrađani (65+) mogu da dobiju pomoć u nabavci hrane, osnovnih životnih namirnica, lekova, ali i da čuju neke savete kako da sačuvaju svoje zdravlje ili ublaže neke nepovoljne simptome.

Gradonačelnik Subotice je istakao da ćemo u ovoj situaciji morati se borimo disciplinom i merama, a to znači, između ostalog, da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama. Više informacija u povezanoj vesti.

Prve mere koje je donela Vlada Srbije i koje takođe važe od juče na celoj teritoriji Srbije definištu režime i organizaciju rada, odnosno uslove prelaska granice, preporukama za obavljanje radnih obaveza, pa sve do toga kako građani treba da se ponašaju u samoizolaciji.

Kako je rečeno juče posle sednice Štaba za vanredne sitaucije, svi privredni subjekti, javna i javna-komunalna preduzeća u gradu rade u punom kapacitetu, s tim što će se uskladiti sa merama koje se tiču zaposlenih starijih od 60 godina, a usladiće se i sa novim merama Vlade Srbije koje iziskuju zatvaranje šaltera javnih ustanova.

Šta je važno znati oko korona virusa?

SIMPTOMI KAO KOD GRIPA I PREHLADE

Virus izaziva bolest respiratornih organa. Među prvim simptomima su povišena temperatura i suvi kašalj. Posle nedelju dana, može doći do otežanog disanja, a nekim pacijentima je potrebna i bolnička nega.

Ovi simptomi ne moraju da znače da ste oboleli od korona virusa. Slično se manifestuju i drugi, mnogo češće virusi, poput prehlade i gripa.

U težim slučajevima, korona virus može dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog sindroma, multiorganske disfunkcije, čak i smrti.

Kod starijih osoba i kod onih sa postojećim zdravstvenim problemima poput poput astme i dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, veća je verovatnoća da će se pojaviti teži simptomi.

Period inkubacije, vreme između infekcije i pojave bilo kakvih simptoma, traje i do 14 dana, kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Ali neki istraživači smatraju da može da traje i duže, čak do 24 dana, jer je i takvih slučajeva bilo.

PREPORUKE "BATUTA"

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” ukazuje na važnost primene opštih preventivnih mera koje podrazumevaju sledeće:

  • Često pranje ruku sapunom i toplom vodomu trajanju od 20 sekund, najmanje, ili korišćenje sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola.
  • Izbegavanje bliskih kontakata sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju ili kašlju.
  • Kod kašljljanja ili kijanja usta i nos treba prekrivati unutrašnjom stranom lakta ili papirnom maramicom. Maramica se odmah baca u kantu za otpatke sa poklopcem, posle čega treba oprati ruke.
  • Izbegavanje pozdravljanja, rukovanja i ljubljenja, a sa sagovornicima se održava razdaljina od najmanje jednog metra.
  • Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama.
  • Često provetravanje prostorija u kojima boravite.
  • Izbegavanje okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
  • Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku.

Zbog rizika od moguće zaraze novim koronavirusom građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2.

Na teritoriji Srbije 65 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, pacijent iz Bačke Topole zdravstveno sve bolje

Osobe sa simptomima respiratorne infekcije mogu se obratiti na dežurni telefon Ministarstva zdravlja 064/89-45-235 ili pozvati Zavod za javno zdravlje Subotica (za građane sa teritorije Grada Subotice) putem telefona 024/571-333, 064/100-92-76, 064/80-52-963).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 12836

Povezane vesti

Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.