Komentara: 1
Pregleda: 3699

Korisnici Narodne kuhinje dobijaju prehrambene pakete za jednomesečni period

18.03.2020. u 15:41h
Izvor: Subotica.com
Crveni krst Subotice će u ponedeljak započeti podelu paketa hrane po mesnim zajednicama za 1.200 korisnika Narodne kuhinje, koji će pokriti njihove potrebe za osnovnim životnim namirnicama u narednih mesec dana. Ukoliko vanredno stanje potraje duže, paketi će se ponovo deliti.
Korisnici Narodne kuhinje dobijaju prehrambene pakete za jednomesečni period

Nakon što je Gradski štab za vanredne situacije, kao jednu od mera u sprečavanju i suzbijanju epidemije korona virusa, doneo odluku da Narodna kuhinja obustavi distribuciju toplih obroka, Crveni krst Subotice započeo je aktivnosti na obezbeđivanju paketa hrane za 1.200 naših socijalno ugrođenih sugrađana. Kako objašnjava Miodrag Varo, koordinator programa Narodne kuhinje, ova odluka je doneta pre svega u cilju zaštite samih korisnika, od kojih se oko 800 nalazi u rizičnoj kategoriji stanovništva, odnosno imaju preko 60 godina ili su hronični bolesnici, a slično je i sa volonterima koji učestvuju u pripremi, organizaciji i distribuciji obroka, koji su u najvećem broju iste uzrasne dobi.

- Ovu nedelju smo uspeli da se organizujemo i da potrebe naših korisnika zadovoljimo konzerviranom hranom, gotovim jelima, narescima i drugim proizvodima koje smo imali na raspolaganju, a od ponedeljka ćemo svim korisnicima Narodne kuhinje podeliti pakete hrane, čime ćemo pokriti njihove potrebe u narednih mesec dana - kaže Varo, dodajući da ukoliko vanredno stanje potraje duže, paketi hrane će se ponovo deliti oko 20. aprila, te da korisnici ne treba da brinu da će ostati bez namirnica.

Korisnici Narodne kuhinje dobijaju prehrambene pakete za jednomesečni period

Volonteri ove gradske ogranizacije takođe učestvuju i u pružanju pomoći starijim sugrađanima. Otkako je formiran Kontakt centar, odnosno posebna telefonska linija (024/636-136) na kojoj sugrađani stariji od 65 godina mogu da dobiju pomoć u nabavci hrane, lekova, kao i savete kako da sačuvaju svoje zdravlje, volonteri neumorno rade, a pomoć se pruža najpre onima koji su najugroženiji.

- Već uveliko dobijamo pozive i pravi se trijaža hitnih slučajeva, odnosno onih kojima je hitno potreban neki lek ili smo imali situaciju da su neki od sugrađana zaista ostali bez namirnica i nisu imali od čega da pripreme ručak. Gledamo da što hitnije odgovorimo na sve zahteve, dobili smo podršku od lokalne samouprave u vozilima i vozačima, i sve to u kombinaciji sa našim poznavanjem terena i prilika, mislim da ćemo moći da odgovorimo na sve potrebe stanovništva - kaže Varo.

Korisnici Narodne kuhinje dobijaju prehrambene pakete za jednomesečni period

U cilju zaštite stanovništva, Crveni krst Subotice obustavio je do daljnjeg prijem, skladištenje i distribuciju polovne garderobe, dok će se sve akcije dobrovoljnog davalaštva krvi odvijati po planu, kako bi najdragocenije tečnosti bilo u dovoljnim količinama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 3699

Povezane vesti

Povezane teme

crveni krst

narodna kuhinja

vanredno stanje

crveni krst subotica

miodrag varo

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.